1966 Son Saat Amatör Orkestralar Yarışması birincisi; Siyah Gölgeler

"Beatles ve Rolling Stones sonrası dünyada topluluk müziğine artan ilgi neticesinde İstanbul’da Rami semtinde 5 genç Siyah Gölgeler grubunu kurdu. Grubun isminin ortaya çıkış hikayesinde Shadows ve Cliff Richard başrolü oynamıştı."

0

Kendi kendime sorular sormayı hep sevdim. Bu sorular bazen yeni araştırma konularını da beraberinde getirdi. Bu bağlamda bu satırlara başlamış olmama olanak sağlayan soru da şu olmuştu; Nasıl? Ne Zaman? Kısa bir süre önce Kod Müzik etiketiyle dinleyicilerle buluşan Hardal plağı sonrasında böyle bir konuyu irdelemenin faydalı olacağını düşündüm. Onlar nasıl başladı? İlk durak neresiydi? Başladıkları o ilk durakta onlar gibi başka topluluklar da var mıydı? Arşivleri bir süre taradıktan sonra da aradığım kaynaklara ulaşmıştım.

1966 yılının yaz mevsimi oldukça hareketliydi. Geçen yaza damga vuran bir yarışmanın tekrarının hazırlıkları başlamıştı. Yarışmanın neticesi ve sonrasında birçok yeni isim müzik dünyasında yer edinmeye çalışacak, kariyer basamaklarının ilk adımlarını attıkları dönemde bu yarışma onların yolculuklarının ilk durağı sayılacaktı…

İstanbul’da yayın hayatını sürdüren Son Saat gazetesinin 1965 yılında düzenlediği Amatör Orkestralar Yarışması neticesinde Boğaziçi Orkestrası birinci, Selçuk Alagöz ikinci, Meteorlar ise üçüncü olmuştur. 1966 yılında gazete ilgi gören yarışmayı tekrar düzenlemeye karar verdi. İki etaptan oluşacak yarışmanın yarı finali 4 Ağustos 1966, final ise 11 Ağustos 1966 tarihinde Caddebostan Plaj Gazinosu’nda gerçekleşecekti. Birinci ve ikinci olan topluluklara ise Melodi Plak sponsorluğunda birer plak kaydedilecekti.

Beatles ve Rolling Stones sonrası dünyada topluluk müziğine artan ilgi neticesinde İstanbul’da Rami semtinde 5 genç Siyah Gölgeler grubunu kurdu. Grubun isminin ortaya çıkış hikayesinde Shadows ve Cliff Richard başrolü oynamıştı. Kuruculardan biri olan Mustafa Kurtuluş (Tantana Mustafa) o sıralarda askerde olması sebebiyle topluluğa katılan Ercüment Yenidoğan ile birlikte Aydın Şencan, Cahit Türküt, Recai Pozan ve Cahit Kukul’dan oluşuyordu. Bu genç ekip, Son Saat Gazetesi’nin düzenleyeceği yarışmanın haberini gören gruplardan yalnızca biriydi.

Gazetenin gerçekleştirdiği duyurular sonrası 4 Ağustos 1966 akşamında yarı final gerçekleşti. Yarı final akşamında jüri üyeleri Muammer Yeşil, Ergün Özer, Selçuk Alagöz, Vahe Dilaçar, Şadi Dinççağ, Nedim Balcıoğlu, Füsun Çeliker ve Zafiro Seroğlu’ndan oluşmaktaydı. Jüri üyeleri ritim, hareket, beste, aranjman, vokal ve solisti göz önüne alarak puan verecekti. Katılımcı yedi topluluğun arasından gerçekleşen kura neticesinde saat 23’te ilk olarak Altın Damlalar topluluğu sahne aldı. Ardından Son Koplar, Sis Beşlisi, Alyana Dörtlüsü çıktı. Beşinci olarak sahne alması beklenen Korsanlar topluluğu ise elektronik düzenlerinde yaşadıkları problemler sebebiyle yarışmadan çekilmek zorunda kaldılar. Altıncı olarak da Black Boys topluluğu sahne aldı. Gecenin sonunda sahne alan Siyah Gölgeler topluluğu 160 puan üzerinden 140 puan alarak gecenin birincisi oldu. Gecenin sonucunda Siyah Gölgeler, Black Boys, Sis Beşlisi ve Altın Damlalar toplulukları finale kalmaya hak kazandı.

11 Ağustos 1966 tarihinde Erkan Yolaç’ın sunuculuğunda başlayan gecede talihsiz bir yarı final geçiren Korsanlar topluluğu sahne alarak onore edilmişti. Ardından da İspanyol dansları yapan Düo Cemal ve sonrasında da Türk Adamo olarak tanınan Selim San sahne aldı. Sıra yarışmaya geldiğinde ise Alper Feyman, Ergün Özer, Vahi Dilaçar, Ergil Tezerdi, Gündüz Seden jüri olarak yerlerini aldılar. Gerçekleşen kura çekimi sonrasında ilk olarak Black Boys topluluğu sahne aldı. Topluluk, The Everly Brothers’tan All I Have To Do Is Dream ve Wake Up Little Susie parçalarının yanında Slippin’ and Slidin’ parçalarıyla sahnedeydiler. İkinci olarak sahneye Siyah Gölgeler topluluğu çıkmıştı.

Romen Kızı aranjmanının yanında I Saw Her Standing There ve Boys parçalarına repertuvarlarında yer verdiler. Gecenin üçüncü topluluğu olarak sahne alan Altın Damlalar ise şanssız bir gece geçirdi. Beat müziği yapmaya çalışan grup maalesef başarısız oldu. Gecede son olarak sahne alan Sis Beşlisi ise enstrümantal parçaları Tamzara ile dinleyicileri etkilemeyi başardı.

Yarışmanın sonucunda 275 puanla Siyah Gölgeler birinci, 210 puanla Sis Beşlisi ikinci olmuştu. Dereceye giren iki topluluğa da ödül olarak Melodi Plak şirketi plak kaydedecekti. Fakat dönem şartları gereğince her iki topluluğa da verilen sözler tutulamamıştı. Sonrasında Siyah Gölgeler, Odeon ile temaslarda bulunsa da menajerlerinin şartları ağır bulması sebebiyle plak kaydedemediler. Bu husus ve daha fazlası için Cahit Kukul ile gerçekleştirdiğim röportaja göz atabilirsiniz.

21 Ağustos 1966 tarihinde Son Saat gazetesi bu kez birinci olan genç topluluğu okurlarına tanıtmak için onlarla bir röportaj gerçekleştirdi. Sait Türküt’ün menajerliğini üstlendiği, Yaşar Dadanlı’nın elektronik işleriyle ilgilendiği topluluk birbirlerine yakın oturmalarının üretim ve dostluklarında kendilerine büyük fayda sağladığından bahsetmişlerdi.

Hepsi Rami’de aynı semtte oturan insanlardı. Bu durumu o dönem içerisinde Aksaray’a taşınarak ilk bozan davulcu Recai Pozdan olmuştu. 31 Ağustos 1966 tarihinde bu kez aynı gazetede Siyah Gölgeler’in Ankara’ya gideceği duyuruldu. Topluluk Ankara’da Burçak Restoran ile altı aylığına anlaşmıştı. Gelecek vaat eden gençler olarak bu tecrübenin onlara büyük katkıları olacağını belirtiyorlardı.

Rami’de başlayan yolculukları Caddebostan’da ödülle taçlandırılmıştı. Bu genç topluluğun üyeleri zaman içerisinde Yeraltı Dörtlüsü’nde, Hardal’da yer almakla kalmayıp Rami’de Tantana ekolünün de kurucuları arasında yer aldılar. Böylesi bir yolculuğun ilk durağı olan Siyah Gölgeler ile ilgili arşivleri inceledikçe “Keşke bir kayıtları da olsaymış” demekten kendimi alıkoyamadım.

Uğur Hakan Hacıoğlu
Önceki İçerikDünyanın en masum hilesini en yalın biçimde anlatan bir ozan: Doğan Duru ve Epoch
Sonraki İçerikCaz üzerine…
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments