Altyazı Sinema Dergisi’nin Haziran sayısı çıktı

0

Altyazı Sinema Dergisi, yazılı içeriklerin videolar ve film müzikleriyle desteklendiği yeni e-dergi formatının Haziran sayısında, ‘imkânsız aşk’ temasının sinemadaki farklı suretlerini ele alan ‘Uzaktan Aşklar’ dosyasını taşıyor kapağına.

KAPAK KONUSU: UZAKTAN AŞKLAR

Bir zamanlar popüler sinemanın baştacı olan, perdeden neredeyse kaybolmak üzereyken Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi’yle görkemli bir dönüş yapan ‘kavuşamayan âşıklar’, sinema tarihi boyunca sayısız başyapıtın kahramanları oldular. Altyazı’nın on üç yazıdan oluşan dosyası, klasik Hollywood komedilerinden Yeşilçam melodramlarına, platonik aşklardan yasak ilişkilere, ‘Güzel ve Çirkin’ anlatılarından 2000’ler sinemasında öne çıkan ‘ıssız adam’lara uzanarak, ‘Uzaktan Aşklar’ın sinemaya yansıma biçimlerini inceliyor. Kimi zaman toplum baskısına, kimi zaman hayat koşullarına, kimi zamansa kendi içsel sınırlarına yenik düşerek ‘kavuşamayanlar’ın öyküleri, dosyada farklı duygusal takıntılar, farklı dönemlerin ruhu ve usta yönetmenlerin özgün biçimsel tercihleri öne çıkarılarak masaya yatırılıyor. ‘Uzaktan Aşklar’ kapsamında Luchino Visconti’den Alain Resnais’ye, Mizoguchi’den Antonioni’ye, Lütfi Akad’dan Zeki Demirkubuz’a, Wong Kar Wai’den Xavier Dolan’a ünlü sinemacıların aşk tahayyülleri irdeleniyor.

YAKIN PLAN: ALEF

Güncel Türkiye sinemasının parlak isimlerinden Emin Alper’in ilk dizi çalışması olan Alef, son dönemde ekran için üretilmiş en iddialı yerli yapımlardan biri. Ahmet Mümtaz Taylan ve Kenan İmirzalıoğlu’nun zıt karakterli iki cinayet masası dedektifini canlandırdığı BluTV yapımı diziyi, ‘Yaralı Erkeklerin Kara Yazıları’ başlıklı yazısıyla Ali Ercivan değerlendiriyor.

Altyazı’da ayrıca

Rastgele Bir Film: Aslı Özgen Tuncer, suç ile bilim, yaşam ile ölüm, arzu ile korku arasındaki sınırların bulanıklaştığı Robert Wise klasiği Yeraltı Canavarı’nı (The Body Snatcher, 1945) anlatıyor.

Hareketli Kavramlar: Fırat Yücel, sinemasal tekniklere özgü kavramların sunduğu olanakları işleyen köşesinde bu ay, seyirciye gelecekten ‘gizemli bir mesaj’ getiren flashforward’ı ele alıyor.

Umut Tazeleyen Filmler: Çiğdem Öztürk’ün yazısı, 1950’lerin Tokyo’sunda iki küçük kardeşi ve ikilinin televizyon sevdasını merkezine alan Yasujiro Ozu imzalı Günaydın (Ohayô, 1959) üzerine.

Bir Sinema Psikopatının Listesi: Senarist ve romancı Uygar Şirin’in ‘Akıntıya Karşı Bir Başına’ ismini verdiği on filmlik listesi, zafer ve yenilginin birbirine karıştığı çarpıcı örneklerden oluşuyor.

Önceki İçerikLeyla Emadi ve Rafet Arslan’ın eserleri “Olası Her Rüya” sergisiyle bir arada
Sonraki İçerikAltyazı Sinema Dergisi’nin Haziran sayısı çıktı
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments