Altyazı’nın Eylül-Ekim sayısı çıktı

0

Altyazı Sinema Dergisi’nin Eylül-Ekim sayısı çıktı. Kapsamlı bir Pedro Almodóvar dosyasının yer aldığı yeni sayıda son dönemin ödüllü filmleriyle ilgili eleştiri yazıları ve söyleşiler öne çıkıyor.

Derginin bir önceki sayısında yayınlanmaya başlayan ücretsiz ek ‘Altyazı Fasikül: Özgür Sinema’ da sinema alanındaki ifade özgürlüğü meselelerinin nabzını tutmaya devam ediyor.

KAPAK KONUSU: PEDRO ALMODÓVAR

Altyazı Sinema Dergisi 191. sayısında kapağını, günümüzün en saygın yönetmenlerinden Pedro Almodóvar’a ayırıyor. İspanyol ustanın kırk yılı aşkın sinema kariyeri boyunca melodram türünü nasıl dönüştürdüğünün, arzuyu ve cinselliği ele alma biçiminin, toplumsal cinsiyet kodlarıyla nasıl oynadığının farklı tematik yazılarla mercek altına alındığı dosyada ayrıca, Almodóvar’ın kendi yaşamından izler taşıyan ve Cannes Film Festivali’nde büyük beğeniyle karşılanan son filmi Acı ve Zafer (Dolor y Gloria) üzerine de Engin Ertan‘ın kaleme aldığı bir inceleme yazısı yer alıyor.

ALTYAZI FASİKÜL: ÖZGÜR SİNEMA

Altyazı Fasikül: Özgür Sinema‘nın ikinci sayısı, Altyazı Sinema Dergisi’nin Eylül-Ekim sayısı ile birlikte bayilerde. Sinemada ifade özgürlüğü alanının genişlemesine katkı sağlamak amacıyla yola çıkan Fasikül’ün bu ayki kapağında sabit disklerden oluşan bir imaj yer alıyor. Kapağa ilham veren, Artıkişler Kolektifi‘nin arşivcilik ve video-eylem konusundaki çalışmaları. Fasikül’ün bu ayki sayısında kolektiften Alper Şen‘le yapılmış bir söyleşi yer alıyor.
32 sayfalık Fasikül’de ayrıca, bağımsız yapımcı Serkan Çakarer‘le yeni sinema yasasının dağıtıma etkileri üzerine ve 12. Documentarist’in onur konuğu Sean McAllister ile sansürün sınıfsallığı üzerine yapılmış söyleşiler de okunabilir. Belediyelerin el değiştirmesi ile birlikte dönüşüm sürecine giren film festivallerinde son beş yılda yaşananları bağımsız yapımcı Enis Köstepen kaleme aldı. Her ay bir sinemacının kendi deneyimini anlattığı Serbest Kürsü köşesinin bu ayki konuğu ise yedi yıldır tutuksuz yargılanan belgeselci/görüntü yönetmeni Özay Şahin. Fasikül’de bu ay bir de mektup var. Sırrı Süreyya Önder, sinemacı kimliği üzerine sorularımızı Kandıra F Tipi Cezaevi’nden yanıtladı. 

Fasikül’ün web sitesinden, basılı yayının içeriğinin yanı sıra birçok başka haber, yazı, söyleşi ve videoya da erişilebiliyor: fasikul.altyazi.net

Önceki İçerikİnci Furni ile Fatih Özgüven’in Söyleşisi Arter’de
Sonraki İçerik“Don Kişot’um Ben” yeni sezonda, İstanbul’daki ilk oyunu için Zorlu PSM’de
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments