Tanju Can: “Asafated, bizim için başkaldırıydı”

"Biz Death Metal’in bütün dünyada çok güçlü bir dalga olduğu yıllarda, büyük tutku ile kurduk Asafated’ı"

0
1994 Yedikule Gazhane fabrikası; Atilla Tutumlu, Tanju Can, Okan Duman.

1993 yılında Atilla Tutumlu, Muzaffer Kuvvet ve Tanju Can tarafından Bakırköy/İstanbul’da kurulan Türk Death Metal grubu Asafated, dönemine damga vurmuş bir grup. Uzun bir aradan sonra Asafated’ın bir araya gelmesi ve konser turnesi duyurusuyla sevenleri büyük heyecan yaşadı. Biz de Tanju Can ile Asafated’ın hem geçmişi hem de yeni projeleri üzerine konuştuk.

– Merhaba yıllar sonra Asafated, İstanbul başta olmak üzere bazı illeri de kapsayan konserler serisine başlayacak olması bizleri çok heyecanlandırdı. Bizlere biraz bu harika fikirden bahseder misiniz?

Tanju Can: Aslında her şey gördüğüm bir rüya ile başladı. Rüyamda yıllar önce Radical Noise ile verdiğimiz bir konserin posteri vardı. Posterdeki tarihin üstüne çarpı çekilmiş güncel bir tarih vardı. Sabah uyanınca ilk iş RN Pedro’ya mesaj yazmak oldu. Ondan “Tarihler uyarsa seve seve beraber yaparız” cevabı gelince ekstra keyiflendim ve Atilla ve Cenk’e haber ettim. Hepsi çok özlemiş olacak ki hemen atladılar. Davullarda bize eşlik etmesi için de Dorock Bar’ın nerede ise ssk’lı davulcusu olan Razor Berkay’a sordum. O da “Büyük Zevkle” deyince start verdik.

– “Tout Va Bien” kadrosuyla izleyeceğiz sanırım sizleri, peki bu kadronun yeniden bir araya gelmesi ve bu konserlerin fikri nasıl oluştu, bizlerle paylaşır mısınız?

T.C.: Aslında ilk cevapta buradaki çoğu ayrıntıyı vermişim. Evet kadro TVB+davulda Berkay. Buna göre muhtemelen bu konserlerde Kaybolmuş Masumiyet ve Tout Va Bien’deki tüm parçaları çalarız. Yetişirse kaydetmediğimiz parçalardan da 1 veya 2 ekleme de olabilir.

1993, prova odası (Bağcılar iplik fabrikası); Muzaffer Kuvvet (davul), Atilla Tutumlu (gitar), Tanju Can (vokal).

– Hem “Kaybolmuş Masumiyet” hem de “Tout Va Bien” Death Metal tarihimizin en değerli albümleri arasında başı çekmekte, bu efsane albümlerin yeniden basılması söz konusu mu?

T.C.: Kaybolmuş Masumiyet tek albümümüz, Tout Va Bien ise 3 parçalık EP. Gerçekten Türk Death Metal tarihinde önemli yerleri var.

Aslında Zihni Müzik “Tout Va Bien”i 10 inch plak olarak basacak ve bu bizim açımızdan da çok heyecan verici. Kayıtlarımız sadece kaset olarak basıldı çünkü. Eğer istediğim kadar güzel bir kapak çalışması yapılırsa bu bir kaç şehri kapsayacak konserlerde her iki çalışmanın içinde olduğu limited edition cd de yapmak isterim. Fakat bu da tamamen eski usul underground çalışma olmalı.

– Asafated ara verse de mutlaka bir araya gelip konserler veriyor, ben en son sizi 2011 yılında Unirock Festivali’nde izlemiş ve bir kez daha hayranlığım artmıştı ve içimden babalar keşke yeniden bir albüm yapsa demiştim, böyle bir ihtimal var mı?

T.C.: Rahmetli Peter Steele’in bir lafı vardı “Müzik bok gibidir, içinde tutamazsın” diye. Bizim zaman zaman sahnelerde hortlamamız da bunun gibi. O dönem yaptıklarımızı, yaşadıklarımızı özlüyoruz ve sanırım hala yeterince yaşlı hissetmediğimiz için tekrar Asafated olarak sahnede olma kaşıntımız ortaya çıkıyor.

Yeni albüm planlamadık. Hepimizin müzik ürettiği başka grupları var zaten. Olaya nostaljik yaklaşıp o dönem yaptıklarımızı çalmaktan daha çok zevk alıyoruz.

1994 Eminönü; Tanju Can, Atilla Tutumlu, Okan Duman.

– Asafated artık Türk Metal tarihinde kült bir isim. Peki size göre bu grubu kült yapan en önemli şeyler neydi?

T.C.: Kült olup olmadığımızı bilmiyorum açıkçası. Biz Death Metal’in bütün dünyada çok güçlü bir dalga olduğu yıllarda, büyük tutku ile kurduk Asafated’ı. Sabahtan akşama müzik düşünerek yaşıyorduk. Modern dünyaya karşı haykırma isteğimiz hiç bitmedi. Ve o dönem Asafated nefretimizi kusmanın aracıydı. Yaptığımız her şeye müzik ve sanat gözü ile bakmıyorduk. Asafated bizim için başkaldırıydı. Muhtemelen hayata tutunma aracımızdı. Bir şeyi bu kadar tutku ile yaptığında muhakkak o dönemde fark ediliyordu. Bir de müzikal olarak soundumuz hiç kimseye benzemezdi. Başka grupların müzik veya tarzlarından arak yapacak kadar yetenekli değildik. Bu sayede “Asaf Sound” diye bir şey çıktı ortaya.

– Asafated tarihinde çok başarılı konserlere imza atmış ve çok değerli çalışmalara imza atmış bir efsane bizim için, peki sizin en sevdiğiniz ve gerçekten sizde bir tık da olsa yeri ayrı olan şarkı hangisi?

T.C.: “Tout Va Bien” sevenler için doğal olarak aynı ismi taşıyan parçayı sevmeleri bence en doğal şey. Kaybolmuş Masumiyet tayfasının da favorisi “Lonely” sanırım. Toplam 10 parça yayımlandığı için aralarında ayırım yapmak zor aslında. Hepsini çalarken aynı zevki alıyoruz. Playlist yaparken hiç zorlanmıyoruz.Hepsini çalıyor sadece sıralarını değiştiriyoruz zaman zaman.

1999 Adam Kitap Evi / Beyoğlu; Cenk Turanlı, Tanju Can, Atilla Tutumlu.

– Asafated bu konserlerden sonra da barlar ve festivaller dahilinde başka konserler yapar mı?

T.C.: Buna şu anda cevap vermek çok zor. Herhangi bir söz vermek veya olmayan şeylerin planını yapamayız.Bu bizim işimiz değil o yüzden isteğimiz ve uygun şartlar olduğunda tekrardan çıkar çalarız.

– “Kaybolmuş Masumiyet” benim Death Metal tarzında dinlediğim ilk albümdü ve ne zaman dinlesem ilk günkü hissiyatımla dinlerim. Hayalimiz sizi baştan sona bu albümü çalacağınız bir konserde izlemek… Böyle bir çalışma var mı planlarınızda?

T.C.: Öyle bir plan ve çalışma oldu ama hayat şartları bunu gerçekleştirmemize izin vermedi veya ertelememize sebep oldu. 3 kişi olarak ben, Ati ve Okan albümün 20.yılında çıkıp sadece KM çalacaktık. Bayağı da prova yaptık ama o esnada Okan’ın çocuğu oldu, işlerde yoğunlaşma oldu ve istediğimiz zamanda istediğimiz şekilde konseri gerçekleştiremedik. Belki ileride bir gün…

1999 St. Antuan Katolik Kilisesi / Beyoğlu; Cenk Turanlı, Tanju Can, Atilla Tutumlu.

– Yeniden geçmişteki konserlerinize dönecek olursak, o yıllarda en önem verdiğiniz konser hangisi oldu sizin için?

T.C.: İlk konser her zaman en heyecan verici olanıdır. Gitanes Bar vardı Mis Sokakta. Çok çalışıp iyi hazırlanmıştık ve insanlar da çok beğendi. Her ne kadar amatör olsak, tesisatlar boktan olsa da ortam adeta yıkılmıştı. Sonradan da çok iyi konserlerimiz oldu, hatta hiç kötü hatırladığım konserimiz yok diyebilirim, fakat ilk konserin yeri her zaman farklıdır.

– Ve Asafated’ın bizlerdeki yeri belli ve bir de sizdeki yerini sorsak neler söylersiniz?

T.C.: Bizler için de belli bir döneminde adeta hayata tutunma sebebidir. Etrafında arkadaşlık, mutluluk, mutsuzluk, paylaşım her zaman vardı. Eminim ki o zamanlar Asafated olmasaydı bugün çok daha farklı insanlar olurduk. Olduğumuz kişiler olmaktan pişman değil isek iyi ki Asafated varmış diyebiliyorum.

– NouvArt olarak sorularımızı cevapladığınız için size çok teşekkür ediyoruz. Son olarak buradan sizi seven dostlarımıza neler söylemek istersiniz?

T.C.: Biz teşekkür ederiz. Aralık ayında başlayacak olan konserlere katılım göstersinler ve bu zaman tünelini beraber paylaşalım.

Önceki İçerikDağların, ovaların, şelalelerin içinden yolu geçen bir ozan “Özgür Baba”
Sonraki İçerikVega: “Gösterilen ilgi için fazlasıyla şanslı hissediyoruz kendimizi”
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments