Çocuklarınıza dinlettiğiniz müziklere dikkat ediyor musunuz?

"Kral’da yeni bir klip endam eyledi gören, bilen, izleyen mutlaka olmuştur; yılların magazin gündemi Kendi, çocuk şarkısı yorumlamış…"

0

Mevzuya sinirle ve dan diye değil de bir iletişimciye yakışır bir şekilde sakin ve belli yazım kurallarına uymaya çalışarak girmeye çalıştığım yeni bir yazı daha…

Bu ara sakinde konu seçemiyor, hatta yazmak istediğim müzikler ve albümler hakkında bile yazmaya fırsat bulamıyorum.
Çünkü gün içinde bir şey dan! diye beynimi yakıyor ve ben o konu hakkında yazar buluyorum kendimi. Yine öyle oldu…

Kral’da yeni bir klip endam eyledi gören, bilen, izleyen mutlaka olmuştur; yılların magazin gündemi Kendi, çocuk şarkısı yorumlamış… Ki şarkıdan yana bir sıkıntım yok.
Sıkıntım şarkının düzenlemesi, görseli, kullanılan şarkıcı, yayınlandığı kanal yani kısacası şarkı dışında projeye ait ne varsa her şey…

Şimdi öncelikle Kral Tv’nin Say Bak şarkısı dinleyecek kadar küçükleri hedef seçmemesini hatta daha da ileri giderek toplumsal sorumluluğunun bir yayıncı olarak bilincinde olarak şu yaş kadar öncesine izletmemeniz tavsiye olunur tarzı kamu spotları hazırlamasını beklemesem de (ki keşke hazırlasa ve ailelerin bu konuda dikkatini çekse ne iyi olurdu) daha en minik hallerinden onları ekrana kilitleyecek Say Bak’ı yayınlamasını eleştirerek başlayayım yazıma… (Projenin mutfak aşamasını daha bir didik didikleyesim var zira)

Bir çocuk şarkısı doğru düzgün yapılmış olsaydı bile onun yayınlanacağı kanal asla ve asla Müzik kanalları olmamalı bana göre. Çocuk kanallarında kendisine yer bulabilirse ne ala. Zira minik için yapılan o tek şarkı bitecek ve yayın resmen onun yaş grubuna uymayan şekliyle devam edecek. Ama o küçücük yavruyu al alabilirsen sonra ekranın önünden bağlamında küçükleri kanala çekecek ilgi çekici bir yayını bu şekliyle tasvip etmiyorum.

Gelelim işin mutfak kısmına…

Yurtdışında acayip örneklerine rastladığım ve ülkemde karşılığını bulamadığım dev ve gerçekten özenli prodüksiyonları hayranlıkla izlemeye ve hayıflanmaya devam edeceğim anlaşılan…

Bir org ve org efektleriyle yapılmış kötü kayıtları dinleyen çocuğun müziği algılaması mümkün değil açık söyleyeyim bunu tartışmam bile… Ama kayıtlar daha popüler kıvamda olduğunda da başka sıkıntılar doğuyor işte… Mesela konu edindiğimiz Kendi kayıdıyla ulaştığınız çocuklara da giden bir çok mesajın yanlış algısal mesajlar olduğunu ve üstelik bu mesajlarda müziğe dair zerre olmadığını söyleyebilirim…
Ayrıca eğer çocuklara, üstelik Say Bak şarkısı hedef kitlesi kadar küçük çocuklara hitap edecekseniz, tavrınız, klibiniz de ona göre olmalıdır. Örneğin TV’nin sesini kısınca teen gruba hitap eden kliplerden, metalaştırılmış görselliklerden uzak, hayal gücüne yakın olmalıdır yaptığınız çocuk şarkısı ve eğer ben çocukları hedef alıyorum diyorsanız o zaman Barış Abi gibi olmalısınız, tanıdığı çocuk şarkılarını ezbere bildiği biri magazin figürü de olmamalı mesela.

Zira çocuktur, örnek alır, sevdiği bir şarkıyı söyleyenin her yaşadığını da örnek alması, öykünmesi çok da uzak değildir. Yani zor ve ağır bir yüktür çocuklar için bir şeyler yapmak ve maalesef Barış Manço dışında da doğru ve güzel örneklerine rastlayamadık bu ülkede bugüne kadar.

Efendim diyeceklerim çok ama sanırım konu ve konudan yana endişelerim öncelikle müzik yazarı olarak, sonrasında müzik sever olarak, en nihayetinde kılı kırk yararak dinlettiğim müziklerin çocuğumu gerçekten nasıl geliştirdiğine bizzat şahit olduğum bir anne olarak bu yazıyı yazmasam olmazdı.

Her proje emek, umut, yatırımdır da aynı zamanda farkındayım ama lütfen özen, empati eksik olmasın yaratıcılıklarınızdan… ki biz de umut dolalım bari sanattan yana, gelişmekte olan çocuklarımıza ulaşan yayınlardan yana…

Yazımı yurtdışındaki en iyi çocuk şarkıları söyleyen ve yıllardır devam eden bir gruptan bahsederek bitireyim; The Wiggles

Yazımda her ne kadar örnek klibi yer alacaksa da naçizane tavsiyem youtube kanallarına da bir göz atın, ve detaylı inceleyin ve varsa çocuğunuz izletin, dinletin.
Zaten bir sonraki yazımın konusu şimdiden hazır “BEBEKLER VE MÜZİK” haber tanıtım görselindeki Raimond Lap mesela size bahsetmek istediğim, sonra müziğin bebeğinizin gelişimindeki rolü…
Çok önemli konular ve mevzu gelecek inşa etmekse gerçekten çok derin…

Metalaştırılmış görselliklerden uzak, hayal gücüne yakın olmalıdır yaptığınız çocuk şarkısı klibi…

Beyza Cumbul
Önceki İçerikTürk Pop Müziğinde Mihenk Taşı: “Aysel Gürel”
Sonraki İçerikPop Müziğe Taze Kan: “Emre Atabay”
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments