İnsanlar Ölür, Destanlar Kalır! “Keşanlı Ali Destanı” | Pervasız Tiyatro

“İngilizlerin My Fair Lady’si, Fransızların İrma la Couce’u, Almanların Üç Kuruşluk Opera’sı, Amerikalıların Porgy and Bess’i var diye haset ederdik, şimdi artık bizim de “Keşanlı Ali”miz var.”
-Tercüman 12 Mayıs 1964-
Keşanlı Ali Destanı, birçok tiyatro topluluğu tarafından defalarca oynanmıştır. Daha önce sahnelenmiş Keşanlı Ali Destanı versiyonlarını unutun, bu oyunla topluluk adı gibi pervasız bir işe imza atıyor. Destan efsaneye dönüşüyor adeta. 50 kişilik oyuncu kadrosu orkestra Yücel Erten rejisi Yalçın Tura’nın varlığı ile Gülriz Sururi-Engin Cezzar tiyatrosundan sonra böylesine büyük bir prodüksiyonla oyunu izleyebildiğimiz için şanslıyız. Orijinallik ve aslına sadakat arayanlar bu oyunda istediklerini bulacaklar. Uyarlama ve farklılık arayanlara farklı bir oyun izlemelerini tavsiye ederiz.
Bildiğimiz bizden hikaye yeniden sahneye taşınıyor. Ali, destana göre annesi Kurşuncu Hafize tarafından topuğundan tutularak adeta aşil gibi suda kutsanmış. Mahallelinin değimiyle şerbetlidir. O korkusuzdur ve kahramandır. İşin aslı ise sadece bir yanlış anlaşılmadan ibaret Ali’nin vurulan birine rastlaması ve cinayetin üstüne kalması ile destan başlar. Vurulan Ali’nin yavuklusu Zilha’nın onların evlenmelerine karşı olan dayısı olunca herkes bu husumet yüzünden Ali’nin cinayeti işlediğinde hemfikirdir. Ali’nin hapisten çıkmasıyla mahallenin umudu gelmiştir. Ali, destanı yani yalanı sürdürür fakat Zilha’sı dayısını öldürdüğünü düşündüğü için ondan uzaklaşmaktadır.
Keşanlı Ali Destanı, Türker İnanoğlu Maslak Show Center’da izlenebilir.
Biletler Biletix ve gişeden temin edilebilir.
Murat Çınar
Etiketler Birce AkalayHaldun Tanerİlker AyrıkKeşanlı Ali DestanıMurat ÇınarPervasız Tiyatrotiyatro
0 yorum “İnsanlar Ölür, Destanlar Kalır! “Keşanlı Ali Destanı” | Pervasız Tiyatro”