Mehmet Turgut’un NFT Koleksiyonu: “Rorschach, Art is Insane”

Mehmet Turgut, psikiyatrist Hermann Rorschach’ın günümüzde kişilik testi olarak kullanılan Rorschach Kartları‘nı ağır çekim fotoğraf tekniği ile birleştiriyor.

0

Mehmet Turgut’un 43 parçadan oluşan “Rorschach, Art is Insane” NFT koleksiyonunun ilk kez sergileneceği SEED.Photo lansmanı 29 Temmuz’da İstanbul’da.

SEED.Photo, sadece fotoğraf sanatına özel NFT konsepti ile, sanatçılara eserlerini Web3 ortamında sergileme fırsatı sunan platformunun tanıtımı için İstanbul, Londra ve Melbourne’da lansman partileri düzenliyor.

Platformun dünya prömiyeri İstanbul’da, usta fotoğrafçı Mehmet Turgut’un, 43 parçadan oluşan “Rorschach, Art is Insane” (Rorschach, Sanat Deliliktir) koleksiyonunun sergilendiği davetle 29 Temmuz’da Maslak 42 Goodspaces’te gerçekleşecek.

SEED.Photo, kullanıcılarına eser başına 1GB’a kadar yükleme alanı sunarken, en hızlı ve popüler blok zincir olan Binance Smart Chain üzerinden NFT basma imkânı ile hem performans hem de kullanım olarak en üst seviye deneyimini sağlamayı amaçlıyor. Platformun 29 Temmuz’da İstanbul’da gerçekleşecek dünya prömiyerinde, usta fotoğrafçı Mehmet Turgut’un, 43 parçadan oluşan “Rorschach, Art is Insane” (Rorschach, Sanat Deliliktir) koleksiyonu ilk kez sergilenecek.

Yaptığı foto manipülasyonlarıyla insanları şaşırtmayı seven Mehmet Turgut, psikiyatrist Hermann Rorschach’ın günümüzde kişilik testi olarak kullanılan Rorschach Kartları‘nı ağır çekim fotoğraf tekniği ile birleştirerek, 43 parçadan oluşan yeni bir NFT koleksiyonuna imza attı. Turgut, bu projeyi oluştururken psikolojik testin görsel biçiminden ilham aldı ve koleksiyona “Rorschach, Art is Insane” (Rorschach, Sanat Deliliktir) adını verdi. Rorschach, psikolojik testlerin belki de en ilgi çekeni olduğundan filmlere, kitaplara ve birçok çizgi romana konu oldu. Fakat Mehmet Turgut’a kadar hiç kimse bu alanda ciddi bir sanat projesi üretmedi.

RORSCHACH TESTİ;

Rorschach testinin yaratıcısı Hermann Rorschach, babası ressam olduğundan o da babası gibi sanatçı olmayı düşünürken tıbbı seçti ve psikiyatri eğitimi aldı. Henüz genç bir çocukken mürekkep lekelerini kullanarak resim yapmayı çok sevdiği için, arkadaşları tarafından “kleck” (mürekkep lekesi) takma adıyla çağrılırdı. Anzieu ve Chabert gibi psikanalistler araştırmalarında mürekkep lekelerinden test oluşturma fikrinin Leonardo da Vinci’ye dayandığını dile getirmektedir. Rorschach’nın sanatsal yeteneklerini ve tıp alanındaki deneyimlerini bütünleştirerek 1918 yılında oluşturduğu Rorschach kartları zamanla başarıya ulaşıp kabul gördü. H. Rorschach 288 hastayla beraber 117 normal kişiye şizofreni ve düşünce bozukluklarının tetkikini yapmak için bu testi uyguladı ve araştırmalarını 1921 yılında Psikodiagnostik kitabında yayımladı. Rorschach günümüzde ise kişilik ve kişinin ana dinamiklerini analiz eden bir test olarak kullanılmaktadır.

Önceki İçerikLübnan’ın Müzik Işığı: “Fairouz”
Sonraki İçerikMeritta üç kaplumbağayı daha yuvasına uğurladı
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments