MüziKoridor #4

"Müziği ayakta tutacak tek bir güç var: Paylaşımcı müzik dinleyicisi."

0

Güzel şarkılar, yeni çalışmalar, geçmiş zamandan gündemime takılanlar, sizlerden öneriler ve dahi bültenler ulaştıkça ben de bunca güzel şarkı için daha sık yazmaya gayret ediyorum. İnanın her gün böyle bir liste hazırlasam yine birçok güzel şarkıya ulaşamamış oluruz. Bu nedenle yazılanlar – çizilenler dışında her müzik dinleyicisinin kendi şarkılarını keşfetmesini, kendi listelerini hazırlamalarını ve beğendikleri şarkıları kendi sosyal medya hesaplarında yayımlamalarını, iyi müziğin yaygınlaşması adına çok önemsiyorum.
Müziği ayakta tutacak tek bir güç var: Paylaşımcı müzik dinleyicisi.

Yine belirtmeden geçmek istemediğim bir konu olarak; yeni yazımdaki eleştirilerimi de beğenilerim gibi çok kişisel ve harcanan onca emeğin, umudun farkında olarak yazmaya çalışıyorum.
Sizden de öneri şarkılar daima beklerim, bana her yerden ulaşabilirsiniz; sosyal medya üzerinden, mail yolu ile…
Yeter ki müzik olsun. ?

Bu haftanın en dikkat çekeni: Jabbar – Sonbahar

Jabbar, son dönemin dikkat çeken müziyenlerinden… Bugüne kadar ben de bilmekle birlikte çok takip ettiğimi söyleyemeyeceğim. Fakat son çalışması gerçekten farklı bir Jabbar ile buluşturmuş dinleyenini. Böylesi bir etki bırakacağını hiç tahmin etmeden haftanın yeni çıkanları listesinde dinleyeceğim benzer şarkılardan bir şarkı daha diye düşünürken; çok etkilendim. Hissettiren ve klibi ile de film karesinden fırlamış gibi bir şarkı dinlediğimiz. MüziKoridor listemiz bu hafta Sonbahar ile açılsın o vakit!

Değişiklik arayanlar için iyi şarkı: Hatırat

Tolga Sünter, özellikle Vitamin ile buluştuğu ve İsmail 2’nin de yer aldığı albümü yayımladıklarında dikkatleri bir hayli çekmişti. Solo kariyerinde ise 2013 yılında Can Atilla ile yayımladığı “Café Anatolia (Bosphorus)” isminde bir albümü bulunan müzisyen, geçtiğimiz yıl da -bana göre- sessiz sedasız bir şarkı yayımladı: “Hatırat”.

Benim “Tiyatral Alternatif Rock” adını verdiğim bu tarz eminim şarkıyı ilk kez dinleyecek birçok müzik dinleyene değişik gelecek. Ki amaç birbirinin kopyası işlerden sıyrılan şarkılar bulmaksa “Hatırat”ı seveceksiniz demektir.
Özellikle ilk kez dinleyecekseniz, klibi ile birlikte öneririm; zira klip tiyatral anlatımı zenginleştirmiş ve müzisyen sunmak istediğini sanki görsel katkı ile birlikte daha etkili iletebilmiş.

Can Uzunallı bu seneyi dolu dolu geçiriyor…

Murder King ile bütünleşen isimlerden Can Uzunallı’nın gruba geri dönüşü ben dahil tüm Murder King dinleyenlerce sevinçle karşılanırken, sevilen müzisyen solo projelerine ve başka ortak projelere de devam ediyor bir yandan.
Kaliteli müziği ile bütünleşmiş bir müzisyen olan Can Uzunallı’ın farklı projelerde yer alması müzik adına çok doyurucu.
Ki onlardan biri Pislick Kedi ile ortak çalışması “Köle Olmaz” bu haftaki MüziKoridor listesinde yerini aldı.

Ayrıca muhalif şarkıların yıkılmaz kalesi Murder King de 20 yaşında!

Grup bu özel yılı, 14 Aralık’ta Dorock XL Venue’de yapılacak özel bir konserle karşılıyor.
Ben yurtdışında olmam sebebi ile gidemeyip üzülen taraftayım, lütfen gidin ve bu tarihi anı benim için de izleyin.

PEYK – You Betcha’yı kliplendirdi.

Yılların grubu Peyk bu sene bir hayli aktif; Peyk ürünleri, plak çıkarmalarının sürprizi, ve üzerine Das Das’ta verdikleri ve Peyk tarihine geçen eşsiz konserleri ardından bir de klip geldi. You Betcha’ya çekilen klibi üstat Oğuz Aral izleyebilseydi, “Gereksiz taramalardan kaçınmışsınız tebrikler” derdi sanırım. Latife bir yana farklı ve yaratıcı olan çizim fikri klibe ayrı bir etki katmış. Ayrıca dansçılar Peyk kliplerine hep çok yakışıyor.

Klibin bir başka özelliği de, Peyk’in yeni bir şarkı çıkarıp onu kliplendirmemiş olması. Şarkıları eskiten, bir hafta sonra dinlemeyen zihniyetle daha iyi savaşılamazdı.
Müzisyenler eski şarkılarınızın eskimediğini ve gündeme getirmek için onlara da ekstra değer ve emek verilmesi gerektiğini umarım anlamışlardır; Peyk’in sisteme uymak gibi bir zoru hiçbir zaman olmadığı için bu konuda da içinden geleni yaptı ve biz dinleyenlerini sevindirdi. Böyle bir şarkı klipsiz kalsa cidden yazık olurdu.

Olur Öyle Hatalar’dan altı şarkılık EP

Olur Öyle Hatalar “Şimdi Biz Neyiz?” isimli altı şarkılık EP çalışması ile dinleyenle buluştu. Daha önce yayımladıkları şarkıların da bulunduğu EP’den grupla aynı ismi taşıyan şarkıyı listeme ekledim.

pavyonberlin sağlam ilerliyor...

Synth Popu günümüz müziği ile birleştiren pavyonberlin’in yeni şarkısı “Gecenin Hatrına” duygusal olarak tükenmiş iki serserinin gece yolculuğunu anlatıyor. Eskiden kopmadan güncelleyen işler her zaman baştacı. ?

Tarkan ne yapsa kabul görür kredisi olan dev bir isim…
Ama…

Tarkan’ın starlığı tartışılmaz, dinlemeyenin bile sevdiği bir isim. Benim de bu seneki yazılarımda en çok adı geçen isim olmuş olması tesadüf değil.

Ve fakat Tarkan’ı kendi tarzından koparmadan modern çizgiye oturtmanın bir yolu yok mudur? Kendi veya ekibi bu konuda neler düşünür? O ne çıkarırsa dinlenir ötesinde, çok ince çalıştığına ve her şarkısını çok önemsiyor olduğuna da eminim ama “Son Durak” Tarkan’ın içine gerçekten sindi mi merak ettim.

Özlem Akpınar Yiğit sesiyle ruha dokunan bir müzisyen

“Ruhundayım” ile bir kez daha dinleyici ile buluşan Özlem Akpınar Yiğit, duru sesi ile şarkıyı dinleyenin içinde hissettirebilen bir güçte. Şarkının şarkıcıyı ön planda tuttuğu şu zamanda Özlem’e sesine sağlık diyor ve ben “Ordayım, ruhundayım…” sözleriyle şarkısına ruhumla eşlik etmeye devam ediyorum.

Frapan’ı özlemişim

Alternatif müziğin oluştuğu dönemlere ve bu tarzın sevilmesine ciddi katkıları olan projelerdendir Frapan. Sene başında Frapan ve Süper Akıllı Roket albümlerini (Remastered) olarak yayımlayan Frapan’dan nihayet yeni single geldi. Çok sessiz sedasız çıkan şarkı, müziğin o alternatif zamanlarını nasıl da özlediğimi hatırlattı.

Dolu Kadehi Ters Tut ve Ozbi’den ortak çalışma: “Bayılırız Deliliğe”

Bu haftanın en dikkat çeken ortak çalışmalarından biri Dolu Kadehi Ters Tut ve Ozbi’den geldi. Dolu Kadehi Ters Tut tarzını oturtmuş kemik dinleyicisi sağlam gruplardan. Ozbi de keza kendi alanında öyle. Ve fakat “Bayılırız Deliliğe”de Ozbi’nin tarzı Dolu Kadehi Ters Tut’u yutmuş. Ortak işlerde dengeye dikkat etmek lazım; mesela önceki yazımda değindiğim Mabel Matiz ve Mert Demir projesi “Antidepresan” iki müzisyenin de özgün tarzlarını koruyan, karıştıran ve bu ortaklığı çok iyi yansıtan; tam kıvamında olması gerektiği gibi bir ortak projeydi. Çok da sevildi.
Dinleyenleri ya da şarkıya imza atanlar katılır katılmaz bu yorumlarıma bilemem, şarkıyı da sevdim ama Ozbi şarkısı olarak, Dolu Kadehi Ters Tut için üzgünüm.

Müzik özel projeyle buluştu: TEMA Vakfı’nın 30. Yılını kutlayan çalışma – Üç Element

Müziğin bu keşmekeşliği ile bir yandan savaşırken, bir yandan şarkılar eskiten ortamlarda bunun neyin telaşı olduğuna anlam veremezken; iyi şarkılar ve özel projeler resmen nefes kaynaklarımız.

İşte “Üç Element” de böylesi özel çalışmalardan bir tanesi. İçinde yer almaktan mutluluk duyduğum bu özel proje İrfan Güney tarafından TEMA Vakfı’nın 30. Yılı şerefine hazırlandı ve içinde “Toprak, Hava ve Su” adında üç eser yer alıyor.
MüziKoridor’da “Toprak”a yer vermis olsam da siz tüm gelirleri TEMA’ya bağışlanacak bu çalışmanın tüm şarkılarını dinleyin çok isterim.

Tamamen bağımsız yazdığım yazımda yer alan şarkılardan oluşan MüziKoridor listesi Spotify ve YouTube olmak üzere iki platformda yer alıyor. Yazımın ulaştığı müzikseverlerden -müziğe destek olmak adına- listeyi dinlemelerini ve beğenmelerini özellikle rica ediyorum.
Yazımın başında ne demiştim:
Müziği ayakta tutacak tek bir güç var: Özenli müzik dinleyicisi.

İyi ki varsınız…

SPOTIFY

YOUTUBE

Önceki İçerikSuriye’nin Komedi Hocası: Duraid Muhammed Lahham
Sonraki İçerikElif Sanchez, iki konserle sevenleriyle buluşuyor
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments