Nedensel İlişkilerden Belirtisel Göstergelere Başkalaşımlar

"Nedensel İlişkilerden Belirtisel Göstergelere Başkalaşımlar” başlıklı sergi 9 Nisan – 5 Haziran 2022 tarihleri arasında sanatseverlerle buluşuyor.

0

SANATORIUM, 29 Nisan – 5 Haziran 2022 tarihleri arasında, sanatçı Yağız Özgen’in küratörlüğünde, Hasan Akdaş, Şahsenem Altıparmak, Irmak Canevi, Burak Kabadayı ve Ali Miharbi’nin çalışmalarıyla katkıda bulundukları “Nedensel İlişkilerden Belirtisel Göstergelere Başkalaşımlar” başlıklı sergiye ev sahipliği yapıyor.

Sergiye çalışmalarıyla katkıda bulunan sanatçılar, insanı çevreleyen dış dünyanın yapı taşları olan olaylar arasındaki nedensel ilişkilere bakıyorlar. Her bir sanatçı, oluşturduğu belirtisel (indexical) karakterdeki bir dil sistemi yoluyla kendi ilgi alanına özgü spesifik bir olguyu odağına alarak nesnelerdeki değişimi irdeliyor. Bu olgular, televizyonun maddesel doğasından, bir sanatçının bireysel yaşantısına; canlılığın evrimi sırasında insana özgü eklemli dilin ortaya çıkışından, bir sergideki elektronik cihazların harcadığı toplam enerji miktarına kadar çeşitleniyorlar. İlgilendikleri olguların dinamik yapısına bağlı olarak, sanatçıların çalışmaları da kalıcılıklarını belirli bir zaman dilimi boyunca sürdüren durağan nesneler olarak karşımızda değiller. Bu çalışmalar, nedensel ilişkiler yoluyla birbirlerine bağlanmış bir dizi olay ve kendi maddesel doğasını sergileyen belirtisel göstergeler olarak karşımıza çıkıyorlar. Böylece her bir sanatçı, nesnelerdeki değişimi temsil eden göstergeler üretmek yerine, bu değişimin doğrudan kendisiyle özdeşleşen belirtisel göstergeler oluşturuyorlar. Sanatçıların dünyanın devingen malzemesinden elde etmiş oldukları bu göstergelerle sergi, nesnelerdeki başkalaşımın yapısına bakıyor.

Katılımcılar;

Hasan Akdaş
Hasan Akdaş (1993), göstergelerin nasıl üretildiğini, ne tür ağlarda işlediğini ve etkilerini sorgular. Sanatçının çalışmaları olaylara özgü ve olaylarla birlikte üretilmiş göstergeler olarak görülebilir. ”Haritalama”, ”göstermeyen göstergeler”, ”kırınım” ve ”olay” gibi kavramlar Akdaş’ın çalışmalarını teorik bir zeminde tartışmaya açar. Video teknolojisi sanatçının pratiğini desteklemek için fiili ve potansiyel etkileri ile çalışmaya katılır.

Şahsenem Altıparmak
Şahsenem Altıparmak (1997), genel olarak dijital sanatlar üzerine odaklanır, dijital dünya ve gerçeklik arasındaki bağı irdeleyerek sorgulama alanı yaratmaya çalışır. İstanbul’da çeşitli karma sergilerde yer almış ve üretimlerine devam etmektedir. Sanat eğitimine Dokuz Eylül Güzel Sanatlar Resim bölümünde başlayıp daha sonrasında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Resim bölümüne geçiş yaparak devam etmiştir. Burada lisans eğitimini tamamladıktan sonra Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü’nde Resim bölümü yüksek lisans eğitimine devam etmektedir.

Irmak Canevi
Irmak Canevi (1971) İstanbul’da yaşıyor. Canevi’nin sanat üretimi atölyesinde durmadan yinelenen organizasyon ve yerleştirmenin bir yansımasıdır. Sürekli bir toplama ve biriktirme işlemi sonucunda oluşan çeşitli envanter örülüp sabitlendiğinde ortaya farklı tablolar çıkar. Çatışma ve dönüşüme yer veren dünyalar kurgulayan Canevi deneylemek ve oynamak için kendine yeni alanlar açar. Sanatçı oynadıkça oyundan iş doğar. Resim alanında lisans eğitimini Londra’da, Slade School of Fine Art; yine resim dalında yüksek lisans eğitimini Providence, Rhode Island’da yer alan, Rhode Island School of Design’da tamamlamıştır.  2011 yılında Vermont Studio Center, 2019 yılında da Londra’da PLOP misafir sanatçı programlarına davet edilen sanatçı İstanbul’da TekTrope misafir sanatçı programının da kurucusudur. Canevi’nin işlerinin sergilendiği galeriler arasında Western Exhibitions, Şikago; Gelman Gallery, RISD Museum, Providence; Bellevue Arts Museum, Seattle; 111 Front Street Galleries, New York; ve İstanbul’da Krank, Mixer, 5533, ve Apartman Projesi sayılabilir.

Burak Kabadayı
Burak Kabadayı (1989), İstanbul’da yaşıyor. Kabadayı video ve yerleştirmelerle enerji harcama biçimlerine ve hareketin formlarına odaklanıyor. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden mezun olan (2014) sanatçının son sergisi “Sabit Değişiklikler Dinamik Aralıklar” ( 2021, AVTO, İstanbul). Son dönemde katıldığı grup sergilerinden bazıları “Transfer” (2019, Galeri 5, İstanbul); “Kök” (2018, Santral İstanbul); “Hiçbir Şey Görememek” (2017, Alt Art Space; İstanbul). Kabadayı 2017 yılında “Baştan Başlamak” (İstanbul Bienali / Liverpool Bienali / Protocinema) değişim programında yer aldı.

Ali Miharbi
Ali Miharbi’nin (1976) çalışmaları grafik veya heykelsi üretimlerden veriler ile işleyen dinamik sistemlere kadar çok çeşitli biçimler alabiliyor. Toplumsal, teknolojik, tarihsel ve güncel perspektifler arasında gezinerek karmaşık sistemlerin evrimi, yapay nesneler ile kurduğumuz ortak yaşarlık ilişkisi ve enformasyonun ardındaki maddesellik gibi konuları oyunsu bir tavırla araştıran sanatçı, çalışmalarını İstanbul’da sürdürüyor.

Yağız Özgen
1987, İstanbul doğumlu sanatçı, 2005 yılında kabul edildiği Marmara Üniversitesi G.S.F Resim Bölümü Lisans programından 2009 yılında mezun oldu. Aynı yıl başladığı yüksek lisans programını, “Yeni Teknoloji ve Dijital Temsilin Estetiği: Chris Cunningham” adlı tez çalışmasıyla 2012’de bitirdi. Marmara Üniversitesi Resim Anasanat dalında Sanatta Yeterlik programına tamamlayan sanatçı, bu üniversitede kuramsal dersler vermektedir. “C://Still_Life”, “Spectrum”, “Metadata” ve ”Yönergeler” isimli dört kişisel sergi gerçekleştirdi. “Sistemler/Görünürlük”, “aRb”, “Hypologie”, ve “28.Günümüz Sanatçıları Sergisi” çalışmalarının içinde yer aldığı önemli grup sergileri olarak gösterilebilir. 2011 ve 2013 yılları arasında Borusan Contemporary’nin, 2018 yılında Landeshaupstadt Düsseldorf’un sanatçı programlarına katılmıştır. 2011’den bu yana Sanat Tanımı Topluluğu Kavramsal Sanat Etkinlikleri’ne düzenli olarak katılan sanatçı, sanat alanındaki etkinliğine ve kuramsal çalışmalarına İstanbul’da devam etmektedir.

SANATORIUM;

A: Kemankeş Mahallesi Mumhane Caddesi No:67/A Karaköy – İstanbul
T: +90 (212) 293 67 17
M: [email protected]
W:
 www.sanatorium.com.tr

Önceki İçerikUygarlığın Ayak İzleri serisinin yeni kitabı: “Batı Resim Sanatında Mitoloji”
Sonraki İçerikBooker adayı roman şimdi Türkçede: “Ne Eğlenceli Çağ”
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments