Nezih Çavuşoğlu’nun “İmgelerin Temsili” Resim Sergisi

Sergi, Nezih Çavuşoğlu'nun bugüne kadar açtığı en kapsamlı sergi olması bakımından büyük önem taşıyor.

0

Prof. Dr. Kıymet Giray Küratörlüğünde Nezih Çavuşoğlu, son 10 yıllık dönemini kapsayan 32 eseriyle Ankara izleyicisi ile buluşuyor.

Çavuşoğlu resimleri, modern dünyanın modern insanının trajik sıkışmışlığının kaotik sarmalını, umut dolu alanlara taşıyor. Modernist dünyanın gelişiminin enigmaları olan simgeler, değişken alan olanaklarını belirleyen yüzeylerle buluşuyor. Yer ve zaman kavramlarının değişken olumlamalarını tanımlıyor. Bilinmezliklerin formülleri, yaşanmışlıkların sembolleriyle çözümleniyor.

Sergi, Nezih Çavuşoğlu’nun bugüne kadar açtığı en kapsamlı sergi olması bakımından büyük önem taşımaktadır.

Çavuşoğlu resimleri; yazı formlarıyla, var olmanın tarihinin süregiden hikayesinin belgelenerek belirlendiğini, okunur olduğunu vurguluyor. Yollar, yıllar ve izler, şeritler, renkler ve umutlar olarak insanı geleceğine bağlıyor. Sanatçının son 10 yılını kapsayan sergi, bu dönem içerisinde ürettiği bazı baş yapıtlarını da kapsamaktadır.

Nezih Çavuşoğlu 1959 yılında İstanbul‘da doğdu. 1976 yazında Paris’te pek çok ressamın atölyelerini ziyaret edip çalışmalarına iştirak etti. Bunlardan biri İtalyan sanatçı Aldo Mondino‘ydu. Yükseköğrenim için gittiği ABD New England College‘de Pazarlama Ana Dalının yanı sıra Görsel Sanatları da ihtiva eden lisans eğitimi gördü. Görsel Sanatlar Resim Bölümünde Farid Haddad, Marquerite Walsh ve Prof. Tomie De Paola‘nın talebesi oldu.

Tomie De Paola sanatçı üzerinde çok büyük bir etki bıraktı ve renk teorisi konusunda sanatçının uzmanlaşmasını sağladı. Genç yaşlarında İsviçre ve Amerika‘da pek çok karma sergilere katıldı.

1981 yılında Türkiye‘ye kesin dönüş yapan sanatçı aynı yıl Çağdaş Türk resmini incelemeye ve koleksiyon oluşturmaya başladı. Çağdaş Türk resminin gelişmesinde büyük katkıları olan sanatçı, 2007 yılında Galeri Baraz tarafından yayınlanan katalogda Türk Resim Sanatının Mesenleri (Patronları) arasında yer aldı.

Pazarlama, Reklam ve İletişim konularında, CEO, Yönetim ve İcra Kurulu üyelikleri gibi üst düzey yöneticilik görevlerinin yanı sıra, sanat üretmeye ve sanatın her ortamında yer almaya devam etti.

Sanatçının aileden gelen sanayicilik, işadamlığı geçmişi Çağdaş Türk Sanatına büyük hizmetler vermiş duayen bir koleksiyoner oluşu, Çağdaş Türk Sanatında bir ilktir ve bu durum onu ayrıştıran, farklı kılan çok önemli bir özelliktir.

2017 yılında bir ilk gerçekleşmiş ve sanatçı adına özel bir kurum tarafından ”BİR SEÇKİ KOLEKSİYONU” başlığı altında, galeri düzeni içerisinde, sanatçının eserlerinden oluşan bir daimi sergi açılışı gerçekleşmiştir.

Batı Sanatının yıllardır içinde yaşamış ve çok yakından takip eden, dünyanın önde gelen müze ve galerilerini defalarca ziyaret eden sanatçı aynı zamanda Çağdaş Sanata yönelik çok geniş bir kütüphane ve arşive sahiptir. Sanatın evrenselliğinin mutlaka yaşanan coğrafyadan beslenmesi gerektiğine inanan sanatçı bu doğrultuda kendi sanatının içeriğini de aynı oranda zenginleştirmek amacı ile özellikle Marmara ve Ege yöresine ait renk, doku ve kültür miraslarından faydalanmaktadır.

ABD, Almanya, İtalya, İsviçre, Yunanistan, Lübnan, Mısır ve Türkiye’de pek çok özel ve kurumsal koleksiyonlarda eserleri bulunan sanatçı, yaratım gücünü beslendiği kaynakların zenginliğine, eserin sahip olduğu samimiyetin sanatsal yeterlilik ve düzen içerisinde aktarılmasına, kimliği belirleyen aksiyona yönelik tavra, eserin arkasındaki felsefi duruşa ve kişinin bizzat kendisinin; eserin gücünü ortaya koyacağına inanıyor ve bu bağlamda eserler üretmeye İstanbul ve Bodrum atölyelerinde devam ediyor.

Nezih Çavuşoğlu Resim Sergisi, Ziraat Bankası‘nın Next Level AVM Kızılırmak Mahallesi Dumlupınar Bulvarı No:3/C1 Kat:2 Söğütözü / Ankara adresinde bulunan Çukurambar Sanat Galerisi’nde, 10 Mart – 6 Mayıs 2020 tarihleri arasında her gün 10.00 – 22.00 saatleri arasında görülebilir.

Önceki İçerikÜtopya Yayınları’ndan “Çağdaş Sanatta Postmodernizm, Neo-Avangardizm ve Sinizm”
Sonraki İçerikNetflix’in Willy Wonka ve Umpa Lumpa dizileri “Taika Waititi”ye emanet
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments