Teneke Trampet’ten çıkan muhteşem şarkılar

0

Umuda hasret kaldığımız bu çağda vosvoslarına atlayıp sokak sokak müzik yapan, akranları “gerçek” dünyaya uyum sağlarken büyümeyi şarkılarıyla reddeden, sevgiyi kendilerine enstrüman bilmiş bir grup onlar; Teneke Trampet.

Müziğin evrenselliğini de sırt çantalarına atıp, sokak sokak, şehir şehir seslerini duyurabildikleri her yerde müzik yapıyorlar.

Uzun yıllar müzikle iç içe olan Teneke Trampet’in ikinci albümü “Olmaz” ile dinleyicisiyle buluştu.

Öncelikle NouvArt ekibi olarak yeni albümünüz için başarılar diliyoruz. İlk albümünüz olan “İzin Verme” den sonra, uzun bir aranın ardından ikinci albümünüz “Olmaz” da dinleyicisiyle buluştu. Albümde 7 şarkı yer alıyor ve her biri de titizlikle hazırlanan şarkılar. Öncelikle albüm süreci nasıl gelişti, dinleyicinizden nasıl tepkiler aldınız?

Teşekkür ederiz. İlk albümümüzü hiçbir müzik şirketine başvurmadan, gözümüzü karartıp stüdyoya girerek yapmıştık. Sonrasında nasılsa ilgilenen birini buluruz diye. Şansımız yaver gitti, gerçekten de albümümüzü Kalan Müzik’ten çıkarabildik.

İkinci albümümüz, bu kez Kalan Müzik’in cesaretlendirmesi ile baştan sona müzik şirketinin stüdyolarında ve yetkin ses mühendislerinin güvenilir ellerinde şekillendi. İlk albüme göre daha tecrübeli olduğumuz için kayıtlar görece daha hızlı bitti, ancak sonrasında ülkemizde yaşanan türlü karışıklıklar albümümüzün çıkışını fena halde geciktirdi. Aslen bu albümün tam bir sene önce çıkması gerekiyordu. Bir senedir bekliyorduk yani.

Yaptığınız müziği tek bir tarz altında incelemek doğru olmaz. Farklı kültürleri harmanlayıp ezgi olarak bize aktarıyorsunuz. Bu evrenselliği “Olmaz” albümünde de görecek miyiz? Albümde şarkılar nasıl anlamlar içeriyor?

“İzin Verme” albümündeki çok sesli ve çok çeşitli çizgiyi bu albümde de devam ettirmeye çalıştık. Bu albümde, ilkinden farklıca daha hüzünlü şarkılar yer alıyor. Aşktan, dostluktan, kırgınlıklardan, korkulardan ve isyandan bahsediyor şarkılar bu kez de.

Bu müziğe başlamadan evvel herkesin dinlediği ve sevdiği müzik türleri ve müzisyenler illa ki vardır siz kimlerden etkilenerek müziğinizi şekillendirdiniz?

Müzik ile olan serüvenimizde birçok müzisyen ve gruptan etkilendik tabii ki. Bob Dylan’dan Led Zeppelin, Pink Floyd’dan Iron Maiden’a. Hepsinin bizde ayrı yeri var gerçekten. Ülkemizde ise Bülent Ortaçgil, Cem Karaca, Barış Manço, Moğollar ve Bulutsuzluk Özlemi bizi etkileyenler arasında ön sıralarda. Bu isimleri hala zevkle dinlediğimizi de ifade etmeliyiz.

Uzun yıllar sokak müzisyenliği yaptığınızı biliyorum. Sokak müzisyenliğinin yaptığınız müziğe avantajı veya dezavantajı oldu mu?

Sokak müziği geçmişimiz, yaptığımız müziği besleyen bir etmen olmuştur her zaman. Özellikle bir çok rock grubunda gördüğümüz klasik setup’a eklenen flüt, mızıka, mandolin gibi akustik enstrümanları elektrikli sahnede halen kullanıyor olmamız, sokak müziği dönemimizden gelen bir alışkanlık bizde.

Doğrusunu söylemek gerekirse, günümüz gruplarının aksine Teneke Trampet isminin edebi anlamıyla da dikkat çekiyor. Günter Grass’ın, büyümeye karşısında direnen, aslında direnme cesaretini gösterebilmiş büyük bir çocuğu anlatan Teneke Trampet romanından geliyor. Eserin içeriğiyle yaptığınız müziği bağdaştırabilir miyiz?

Teneke Trampet romanındaki kahraman Oskar Mazerath, Almanya’da faşizmin yükselişine meydan okuyan isyankar bir figür. Müziğimizi dinleyenler zaman zaman kitapla müziğimizi bağdaştıracaklardır.

Bildiğim kadarıyla her birinizin farklı meslekleri var. Ve bu kadar farklı işlerle uğraşırken, diğer taraftan tek bir amaç uğruna sanat yapan müzisyenler görüyoruz. Zor olmuyor mu bu dengeyi sağlamak?

Zor oluyor. Ama güzel de oluyor. Stüdyoya girdiğimiz ya da sahneye adım attığımız andan itibaren hepimiz artık müzisyen oluyoruz. Diğer mesleklerimizi gömlek gibi üstümüzden çıkartıp kulisteki askıya asıyoruz.

Teneke Trampet olarak geçmişte yaptığınız “Gezi” şarkısına çekilen animasyon video klibinizi beğenerek izlemiştik. Görselleriyle ve bestesiyle belki de “Gezi” sürecini en iyi ifade eden klipti. Bu albüm için yine buna benzer görselliğe dayalı klipler olacak mı bizi hangi sürprizler bekliyor?

Aşk Abaküsü adlı şarkımızın videosu hali hazırda youtube’da dönüyor. Çok yakında diğer şarkıların videoları da çıkacak. Takipte kalın.

Bunun dışında akustik dinletiler, konserler de veriyorsunuz. Albümle beraber önümüzdeki günlerde kesinleşen konserler, etkinlikler var mı?

3 Mart Cuma akşamı Tolga Akyıldız’ın Açık Sahnesi’nde Ogün Sanlısoy, Kurtalan Ekspres, Seyyal Taner gibi büyük isimler ve yeni yeteneklerle beraber sahneye çıkıp “Olmaz” albümümüzden şarkılarımızı ilk defa seslendireceğiz. Şu ana kadar diğer kesinleşen konserler ise 8 Nisan’da Kadıköy Shaft ve 22 Nisan’da Kadıköy Gitar Cafe’de.

Sizi dinleyenlere ve bu yolda ilerlemek isteyenler için neler söylemek istersin?

Müziğimizi dinleyip destek verdiğiniz için hepinize çok teşekkür ederiz. Siz oldukça biz de müziğimizi yapmaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Dinleyicilerimizden aldığımız geri dönüşüm, yeni şeyler yapmak ve kendimizi geliştirmek konusundaki en büyük motivasyon kaynağımız. Genç arkadaşlara da tavsiyemiz budur: Asla vazgeçmeyin, vazgeçmeyin, vazgeçmeyin…

Hande Özdemir
Önceki İçerikEdip Akbayram – Dostlar 45. Yıl Bostancı Gösteri Merkezi Konseri (24.02.2017)
Sonraki İçerikLou Reed: “Ne ölmek nefessiz kalmaktır, ne de yaşamak nefes almaktır”
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments