TESAK Çarşamba Akşamüstü Söyleşileri: “Buluşmalar”

0

“Buluşmalar” başlığını taşıyan TESAK Çarşamba Akşamüstü Söyleşileri, Mart-Nisan boyunca her Çarşamba 18.00’de. Her hafta farklı ama ortaklıklar taşıyan çeşitli kültürel alanlardan ve disiplinlerden iki konuşmacıyı dinleyeceğiz. Bu ikili buluşmalarda konuşmacılar; insani bilimler, felsefe, edebiyat, sanat çerçevesinde, alanlar arası karşılaştırma imkânı da sağlayan ilgi çekici konularla bir araya gelecekler. Çarşamba Akşamüstü Söyleşileri, herkesin katılımına açıktır.

MART PROGRAMI

“Buluşmalar” felsefeci, çevirmen Murat Erşen ve yazar, editör Mustafa Çevikdoğan’ın “Sondan Önce, Sondan Sonra: Edebiyatta ve Felsefede Dünyanın Sonu” konulu söyleşisiyle 4 Mart Çarşamba günü açılışını yapacak. Her hafta iki konuşmacının katılacağı söyleşi dizisinin Mart programı Beliz Güçbilmez ve Onur Saylak’ın, “Tiyatro ve Sinema İlişkisine Bugünden Bakmak”; Tuğçe Isıyel ve Mustafa Avcı’nın, “Sessizlikten Gürültüye”; Seval Şahin ve Özgür Taburoğlu’nun “Tanpınar Okumaları: Talih ve Bilinçdışı” konu başlıklarıyla devam edecek.

NİSAN PROGRAMI

Sosyal, bilimsel ve güncel içeriklerle hazırlanmış “Buluşmalar” programının Nisan ayı programı ise şöyle: Program Esra Aliçavuşoğlu ve Marvus Graf’ın “Çağdaş Sanatın Tuhaf Stratejileri” başlıklı söyleşisiyle başlıyor. Nisan ayı boyunca her hafta Çarşamba günü saat 18.00’de gerçekleşecek program C. Cengiz Çevik ve Armağan Ekici’nin “Çeviri Kültürü”; Türkay Demir ve Hakan Bıçakcı’nın “Tekinsiz Durum: Kişinin Kendisiyle Karşılaşması”; Çimen Günay-Erkol ve Fatih Artvinli’nin “Öteki: Deli ve Edebi”; Tülin Ural ve Hakan Kaynar’ın “Gündelik Hayatımızın Tarihi: Şehir ve Modernleşme” söyleşileriyle devam edecek.

TESAK: Caferağa Mahallesi Rıhtım Caddesi No:2/3 Eski Başkanlık Binası (Beşiktaş iskelesi Karşısı) Kadıköy/ İstanbul – (216) 337 86 54-55 – www.kbtesak.org

04 Mart Çarşamba 18.00

Murat Erşen-Mustafa Çevikdoğan / Sondan Önce, Sondan Sonra: Edebiyatta ve Felsefede Dünyanın Sonu

İnsan zamansal varlık olarak metafizik ve ahlaki açıdan zaten daima “bütün şeylerin sonu” fikriyle karşı karşıyayken, doğal felaketler, krizler, bitimsiz savaşlar bu tehdide daha da somut bir çehre kazandırıyor.  Dünya sona ermeden ya da belki yoluna bizsiz devam etmeden önce bu ahir zamanlarda yaşama hissinden kurtulup düşünmemiz gereken hâlâ çok şey yok mu?  Felsefeci ve çevirmen Murat Erşen ile yazar ve editör Mustafa Çevikdoğan edebiyat ve felsefede dünyanın sonunu tartışıyor.

11 Mart Çarşamba 18.00

Beliz Güçbilmez-Onur Saylak / Tiyatro ve Sinema İlişkisine Bugünden Bakmak

Tiyatro ile sinemanın yolları tarih boyunca defalarca kesişti. Ortak metinleri, oyuncuları oldu; genellikle seyircilerini, arada bir de yönetmenlerini paylaştılar. Kesiştikleri her yerde hem benzerlikleri hem farklılıkları konuşuldu. Anlaşılan o ki, sinemanın yeni çocuk olarak tiyatronun katili olabileceği tahmininde bulunanlar yanıldı. Bugünün tiyatrosu ile sineması arasındaki bağları, ayrımları, seyirci yaratma ve dönüştürme biçimlerini, geliştirdikleri hikâye anlatma tekniklerini ve birbirlerinden neler devralmış olabileceklerini konuşmak üzere tiyatro akademisyeni, dramaturg Beliz Güçbilmez ile oyuncu ve yönetmen Onur Saylak bir arada.

18 Mart Çarşamba 18.00

Tuğçe Isıyel-Mustafa Avcı / Sessizlikten Gürültüye

Bu söyleşide bir insanlık durumu olarak müziğin, müzik yapmanın ve dinlemenin psikanalizle ilişkisi ele alınıyor. Modern (ve hatta kadim) müzik bilimlerinde müzik, mümkün olabilecek en geniş anlamıyla, bir tür ses ve sessizlik organizasyonu olarak tanımlanır. Bir tür yokluktan, yani sessizlikten başlayıp başka bir tür yokluğa işaret eden gürültüye doğru ilerlenerek bu deneyimlerin psikodinamik süreçlerle ilişkisi irdelenecek. Psikoterapist, yazar Tuğçe Isıyel ile etnomüzikolog, kültür tarihçisi ve besteci Mustafa Avcı “Buluşmalar”da bir araya geliyorlar.

25 Mart Çarşamba 18.00

Seval Şahin-Özgür Taburoğlu / Tanpınar Okumaları: Talih ve Bilinçdışı

Edebiyatımızın kanonik figürlerinden Tanpınar üzerine kaleme alınan ikincil kaynakça giderek büyüyor. 2019 yılında yayımlanan iki kitap; Özgür Taburoğlu’nun “Tanpınar Sözlüğü: Şahsi Bir Masalın Simgeleri” ile Seval Şahin’in “Talih, Tesadüf ve İrade: Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Romancılığı Üzerine Düşünceler” adlı kitapları, bu velut yazarı özellikle “talih” anlayışı çerçevesinde okuyor. Bilgisayar mühendisi, sosyolog yazar Özgür Taburoğlu ile MSGSÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Seval Şahin, Tanpınar’ın talih anlayışını “bilinçdışı” ile ilişkilendirerek ele almak üzere, “Buluşmalar” dizisinin konukları.

01 Nisan Çarşamba 18.00

Esra Aliçavuşoğlu-Marcus Graf / Çağdaş Sanatın Tuhaf Stratejileri

Duvara yapıştırılan muz, sanat mıdır? Tuval, fırça ve pentür olmadan sanat olur mu? Çağdaş sanat bir tür kandırmaca mı? Rembrand, Rodin ya da Monet’den Duchamp, Jeff Koons ya da Marina Abramović’e sanat hangi stratejilerini değiştirdi? Neden çağdaş sanatı ikircikli buluyor ve alımlamakta zorlanıyoruz? “Buluşmalar” dizisinin çağdaş sanat üzerine düzenlenen bu söyleşisinde konuklarımız; Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi, sanat tarihçisi ve eleştirmeni Doç. Dr. Esra Aliçavuşoğlu ile Yeditepe Üniversitesi Sanat Yönetimi Bölümü Başkanı, küratör ve yazar Prof. Dr. Marcus Graf.

08 Nisan Çarşamba 18.00

Cengiz Çevik-Armağan Ekici / Çeviri Kültürü

Çeviri olmasaydı, özellikle kültürel açıdan, ne kadar sessiz, ne kadar kendine dönük ve çorak bir hayat yaşayacağımızı düşündünüz mü hiç? Latince çevirmeni, klasik filolog Cengiz Çevik ile İngilizce çevirmeni, yazar Armağan Ekici “Buluşmalar” dizisinde “Çeviri Kültürü” başlıklı söyleşide bir araya geliyorlar. Antik ve modern, kurgu ve kurgu dışı metinlerin çevirisinde yöntem ve sorunlar, çeviri etiği, geçmişten geleceğe kültür mirasının aktarılmasında çevirinin rolü bu söyleşinin meselelerinden bazıları.

15 Nisan Çarşamba 18.00

Türkay Demir-Hakan Bıçakcı / Tekinsiz Durum: Kişinin Kendisiyle Karşılaşması

Psikanalizde “tekinsiz”, tanıdık olanın içindeki yabancılığı, alışılmış olandaki tuhaflığı, zararsız görünendeki tehlikeyi anlatan bir terimdir. Bu haliyle ruhsal bilimlerin başlangıç noktası sayılabilecek olan “işlerin göründüğü gibi olmadığı” ya da “işlerin öyle olmakla birlikte böyle de olduğu” fikrini temsil eder. Türk edebiyatının önde gelen genç kuşak yazarlarından Hakan Bıçakcı ile psikanalist Türkay Demir, “Buluşmalar” dizisindeki söyleşilerinde psikanalitik bir kavram olarak tekinsizden, tekinsizlik duygusu uyandıran durumlardan ve bunların sanat ve edebiyatla ilişkisinden söz edecekler.

22 Nisan Çarşamba 18.00

Çimen Günay Erkol-Fatih Artvinli / Öteki: Deli ve Edebi

Özyeğin Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü’nde Türk edebiyatı alanında çalışmalarını sürdüren Çimen Günay-Erkol ile Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı öğretim üyesi Fatih Artvinli’nin söyleşisi, edebiyat ile delilik çalışmalarını bir araya getirmeyi amaçlıyor. Bu söyleşide Osmanlı son döneminden günümüze kadar yaşam ve eserleriyle “öteki” olarak düşünülen yazar ve şairlere; Fatma Aliye’den Mehmet Celal ve Fahri Celal’e, Hüseyin Rahmi ve Fikret Ürgüp’ten Tezer Özlü ve Leyla Erbil’e deliliğin edebiyattaki temsiline; edebi olan ile deli olanın karşılaşma ve kesişmelerine değinilecek. 

29 Nisan Çarşamba 18.00

Tülin Ural-Hakan Kaynar / Gündelik Hayatımızın Tarihi: Şehir ve Modernleşme

Modern toplumun bütün gerilimlerinin yansıdığı bir alan olarak “gündelik hayat” üzerine yapılan çalışmalar, Türkiye’de de giderek önem kazanıyor. Biri sosyolog, diğeri tarihçi iki akademisyenin buluşmasında şimdi yaşadığımız ve bizden önce yaşanan gündelik hayatın detaylarında saklı anlamlar tartışılacak. Ellili yıllara kadar memleketin farklı yerlerindeki gündelik hayat kayıtları üzerinden modernleşmenin farklı deneyimlerinin ele alınacağı konuşmanın merkezinde ise modern gündelik hayatın asıl bağlamını oluşturan şehir, bilhassa İstanbul yer alıyor. MSGSÜ Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Tülin Ural ile Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Hakan Kaynar “Buluşmalar” dizisinin son söyleşisinde konuklarımız.

Önceki İçerikİstanbul’da sanatla geçen iki gün: “Geleneksel Art Boya Sanat Günleri”
Sonraki İçerikİstanbul Modern, 8 Mart’ta kapılarını tüm kadınlar için açıyor
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments