Uluslararası İstanbul Opera Festivali, Temmuz’da benzersiz bir Troya yorumuyla açılışını yapacak

0

Dünyadaki sanat festivalleri arasında tanınan ilgiyle takip edilen Uluslararası İstanbul Opera Festivali bu yıl 2-14 Temmuz 2019 tarihleri arasında düzenlenecek.

Opera literatürdeki klasik eserleri üst düzey bir kalitede dünya standartlarında sergilemesinin yanı sıra, ülkemizin melodik zenginliğini temel alarak uluslararası standartlarda eserler ortaya koyan Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, bağlı bulunduğu Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hedef ve amaçları doğrultusunda ülkemizin kültür ve sanat turizmine katkılar sağlayan, tatil ve turizm anlayışına yepyeni bir boyut getiren uluslararası yaz festivallerini İstanbul Uluslararası Opera Festivali ile başlatıyor.

Festivalin ANA SPONSOR’u İNGBank katkılarıyla gerçekleştirilecek festival programında;

Festivalin açılışı 2-3 Temmuz 2019 tarihlerinde Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek “TURANDOT” operası ile gerçekleşecek. 

Çok özel bir prodüksiyonla uzun yıllar sonra Ankara’da prömiyeri gerçekleştirilen, Aspendos’ta da sahnelenen, Giacomo Puccini’nin vefat ederek son bölümünü tamamlayamadığı bu ölümsüz eser festival kapsamında izlenebilecek.  Eseri ünlü İtalyan Rejisör, Vincenzo Grisostomi Travaglini sahneye koyuyor. İtalya’da, 2000 yıllık Antik Arena di Verona’da seslendirdiği “Calaf” rolü ile büyük başarılara imza atan Devlet Opera ve Balesi Genel Sanat Yönetmeni ve Genel Müdürü, tenor Murat Karahan da eserde başrolü seslendirecek.

Puccini’nin en acımasız kadın karakteri, Pekin’de yaşayan Çin prensesi “Turandot” un Moğol Prensi “Calaf ile tanışması ve masalsı aşklarının anlatıldığı eserin konusu şöyle; Turandot, evlilik için gelen prens taliplerine, o ana dek bilenin hiç çıkmadığı üç soru sormakta, soruyu bilemeyen talipliler ise teker teker idam edilmektedir. Saray yetkilileri ile Turandot’un babası İmparator bu gidişe bir son vermek istemektedir. Ancak Calaf aşık olmuş ve aşkının peşinden ölümüne gitmeye karar vermiştir.

Eser, ünlü tenor aryası “Nessun Dorma”’nın da içinde olduğu sevilen bir çok arya, hareketli müzikal yapı, muhteşem dekor ve kostümler eşliğinde  Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sahneye konuluyor.

Devlet Opera ve Balesi Genel Sanat Yönetmeni ve Genel Müdürü, ünlü tenor Murat Karahan’ın Sanat Yönetmenliği’nde oluşturulan Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü muhteşem projesi “TROYA” İstanbul’da olacak.

Festival Programının devamındayineAnkara Devlet Opera ve Balesi tarafından,

6-7- Temmuz 2019 tarihinde sahnelenecek“TROYA” epik operası var.

Geçen yıl ülkemizde ilan edilen ” 2018 Troya Yılı”  nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığının etkinlikleri kapsamında hayata geçirilen Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün en büyük prodüksiyonu olan, ülkemizde büyük bir başarı elde ederek 20.000’den fazla izleyiciye ulaşan ve dünyanın en önemli ve en prestijli operalarından bir tanesi olan Bolşoy Tiyatrosunda da sahnelenerek dakikalarca ayakta alkışlanan Troya” operası festival kapsamında izleyebilecek.

Bugüne dek ülkemizde yaptığı temsillerle Türk sanatseverlerin büyük beğenisini kazanmakla kalmayarak ülkemiz sınırlarını aşarak, 300’ü aşkın sanatçı ve teknik ekibiyle sahnelenen eserin bestesi Bujor Hoinic’e, librettosu Artun Hoinic’e, rejisörlüğü Recep Ayyılmaz’a, koreografisi Volkan Ersoy’a ait.

Ülkemizin köklü sanat kurumlarının Genel Müdürleri; Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt ile Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Murat Karahan aynı sahneyi paylaşacakları temsilde, başrolde, bir Türk Opera Markası oluşturmayı ve bunu dünyaya taşımayı hedefleyen, Projenin Yaratıcısı ve Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü,  tenor Murat KARAHAN  “Paris” rolü ile sahnede olacak.

Devlet Opera ve Balesi Genel Sanat Yönetmeni ve Genel Müdürü Mustafa Kurt’un da Homeros’u canlandırdığı eser, tarihin en önemli savaşlarından birine sahne olan ve İzmir’li ozan Homeros’un kaleme aldığı “İlyada Destanı’nı, yaşandığı Anadolu’nun kadim değerine ve görkemine yakışır bir dekor, ışık, ses, görüntü, renk, müzik ve dansın büyüsü ile sahneye taşıyor.

Biri aşkına diğeri ülkesine sahip çıkan iki erkek kardeş rolünde Murat Karahan Troya Prensi “Paris” seslendirirken, Tan Sağtürk ise Paris’in Kardeşi “Hektor”u canlandıracak.

Uluslararası İstanbul Opera Festivali’nde bir ilk olarak, ilk yerli ve milli Türk oratoryosu “Yunus Emre”  seslendirilecek.

10 Temmuz 2019tarihinde, Ahmet Adnan Saygun’un görkemli bestesi “YUNUS EMRE” oratoryosunu İstanbul Devlet Opera ve Balesi seslendirecek.  Sanatseverler sahnede orkestra, koro ve dansçıları sahnede birlikte izleyebilecekler. Librettosu Uğur Seyrek ve Işık Noyan’a ait eser 13. yüzyılda yaşayan ünlü halk ozanımız ve düşünürümüz Yunus Emre’ nin şiirleri eşliğinde sahnede olacak.Saygun’ un uzun yıllar sürdürdüğü araştırmalar sonrasında derlediği Yunus Emre dizelerinin üzerine bestelediği eser, Yunus Emre’ nin sevgi felsefesini dinleyiciyle buluşturuyor

13-14 Temmuz 2019tarihlerinde Rus Rüzgarı estirecek Bolşoy Tiyatrosu Solistlerinin seslendireceği Gala Konser, “Bolşoy Solistleri Gala Konseri” festivalin son iki gününde İstanbullu seyirci ile birlikte olacak ve festivalin de kapanışını gerçekleştirecek.

Ünlü Rus orkestra şefi Anton Grishanin yönetiminde İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestsası Bolşoy Tiyatrosu Solistleri Soprano Anna Nechaeva, Mezzo-soprano Yulia Mazurova, Tenor Fyodor Ataskevich ve Bariton Pavel Yankovsky’e eşlik edecek.

Önceki İçerikPlak Mecmuası’nın 5.Sayısı Çıktı
Sonraki İçerikHamile Bir Kadından Daha Güçlüsü, Daha Dayanıklısı Yok
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments