UN Women ve Ankara Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle Ankara’da eşitlik için sokak sanatı

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ve Ankara Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle Çankaya’da bir duvar eşitlik için boyandı.

0

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women), Ankara Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle Çankaya’da bir duvarı eşitlik için boyadı. Sokak sanatçısı Gökhan Tüfekçi’nin çizdiği “Nüfusun Yarısı = Gücün Yarısı” adlı eser, matruşka bebekten referans alarak toplumda kadınlara atfedilen farklı rollere dikkat çekiyor ve toplumsal cinsiyet eşitliğine vurgu yapıyor.

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) tarafından Ankara Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde düzenlenen “Sokak Sanatı Aktivizmi” girişimi kapsamında sokak sanatçısı Gökhan Tüfekçi, nam-ı diğer “Kara Gözüktü Kaptan”, eşitliğin resmini Çankaya’da bir duvara çizdi. Sanatçının “Nüfusun Yarısı = Gücün Yarısı” ismini verdiği eser, kadınların toplumdaki güçlü yerlerine ve toplumsal cinsiyet eşitliğine vurgu yapıyor.

Mustafa Kemal Çokakoğlu
Yedi ülke, yedi sokak sanatçısı, ortak mesaj: Nesiller Boyu Eşitlik

“Sokak Sanatı Aktivizmi” girişimine, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu yedi ülkeden sanatçılar katılıyor. UN Women Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi tarafından düzenlenen sanat girişimi kapsamında; Arnavutluk, Gürcistan, Kırgızistan, Kosova, Kuzey Makedonya, Moldova ve Türkiye’den yedi farklı sokak sanatçısı sokakları eşitlik için boyuyor. Eserler, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın hakları konularında farkındalık yaratmayı hedefliyor.

Sanat girişimi, UN Women tarafından geçtiğimiz yıl başlatılan küresel Nesiller Boyu Eşitlik kampanyasının bir parçası olarak hayata geçirildi. New Yorklu sokak sanatçısı ve kadın hakları savunucusu Alice Mizrachi tarafından düzenlenen çevrimiçi atölyelerde bir araya gelen sanatçılar, deneyimlerini ve sanatlarına yön veren eşitlik mücadelelerini paylaştılar. Atölyelere Türkiye’den Gökhan Tüfekçi nam-ı diğer “Kara Gözüktü Kaptan” katıldı.

Atölyelerin ardından Gökhan Tüfekçi ve üç genç sokak sanatçısı, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Çankaya Kadınlar Lokali’nin yakınında bulunan bir duvarı boyadı.

Duvarın açılışı 16 Haziran günü Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kemal Çokakoğlu ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Programlar Yöneticisi Zeliha Ünaldı tarafından yapıldı.

Açılış konuşmasını yapan Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kemal Çokakoğlu şunları söyledi: “Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için sanat başta olmak üzere tüm alanlarda gerekli hassasiyet içinde olmalıyız.”

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Programlar Yöneticisi Zeliha Ünaldı ise şöyle konuştu: “Sanat, görülmeyeni görünür kılabilen bir alan. Bir duvara bakarak eşitlik dileğinde bulunmak ve başka insanların da aynı dileği dilediğini bilmek bana iyi geliyor.”

Açılışta konuşan sokak sanatçısı Gökhan Tüfekçi nam-ı diğer “Kara Gözüktü Kaptan” ise şunları söyledi: “Toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesi için bu sefer tercih edilen yöntemin sokak sanatı oluşu ve sokak sanatının dinamiklerine eş değer bir tavırla belleklere nüfuz etme isteği beni bir sokak sanatçısı olarak çok heyecanlandırdı”

Sanat girişimi kapsamında ortaya çıkan eserler, 30 Haziran – 2 Temmuz tarihleri arasında UN Women tarafından Paris’te gerçekleştirilecek Nesiller Boyu Eşitlik Forumunda çevrimiçi olarak sergilenecek.

Gökhan Tüfekçi
Eser Adı: “Nüfusun Yarısı = Gücün Yarısı”

Sokak sanatçısı Gökhan Tüfekçi, nam-ı diğer “Kara Gözüktü Kaptan”, matruşka bebekten referans alarak ortaya çıkardığı bu çalışmada, toplumlarda kadınlara atfedilen farklı roller dolayısıyla kadınların nesiller boyunca geride kalmalarını eleştiriyor.

Tüfekçi, eserini şöyle anlatıyor: “El yapımı birer ahşap bebek olan matruşkalar açıldıklarında içerisinden başka bir bebek çıkar. Tek anne figürünün içerisinde iç içe yerleştirilmiş beş veya yedi bebekten oluşur ve elleri kolları yoktur. Bu resimde ortadan açılan matruşkanın, ahşap bebeklerden farklı olarak ellere kollara sahip olması, kadınların bir birey olarak önemini ve kendi kaderlerini tayin etmelerini betimliyor. Matruşkanın elleri ve kolları ile kucakladığı dünya, umut edilen ve kadının toplumda güçlü bir yere sahip olduğu dünyayı temsil ediyor. Arka plandaki dilek ağaçları ise şiddete maruz bırakılan tüm kadınların, şiddetten uzak ve eşit bir dünya isteğini temsil ediyor ve nesiller boyu eşitliğe vurgu yapıyor.”

Önceki İçerikPrekaryanın Görünmeyen Özneleri: Pandemi Döneminde Sanatçılar
Sonraki İçerikDeğişik zaman ve duyguların bir şarkıya yansıması: “İnancın Kapısı (İsteyen Şarkı)”
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments