Wayne Barlowe ve Sıra Dışı Fantastik Sanatı

"Wayne Barlowe kendi alanında bir efsane olan, yaratık tasarımında bir usta olan, çizgisinde Bilim Kurgu ve Dark-Surrealism unsurlarını barındıran bir sanatçıdır."

0

Tekrar herkese merhabalar! Malum ülkemizin boğucu siyasi ortamından hepimizin bunaldığını ve tekdüzeleşen bu ortamda farklı şeyler okumak, dünya sanatındaki yeni gelişmeleri takip etmek ve biraz da kafa değiştirmek için bu köşeyi daha önce olduğundan daha da sık takip ettiğinizin farkındayım. İşte bu ay sizlere tam da böyle bir konu sunuyorum.

Bu ay sizlere sıra dışı bir Fantastik sanatçıyı tanıtacağım. Wayne Barlowe kendi alanında bir efsane olan, yaratık tasarımında bir usta olan, çizgisinde Bilim Kurgu ve Dark-Surrealism unsurlarını barındıran bir sanatçıdır. Eserlerindeki yaratık tasarımları Hollywood ve ünlü televizyon dizilerine konu olmuştur.

Wayne Barlowe eserlerinde karanlık ve demonik bir geleceği tasvir eder. İblis ordularının yeryüzü üzerinde zaferler kazandığı karanlık ve uzak bir gelecektir bu. Bu mahşeri gelecekte iblis orduları tıpkı birer kahraman gibi karşılanmaktadır. Post-Apocalyptic (Post-Mahşeri / Mahşer sonrası) olarak da tanımlayabileceğimiz bu tasarımlarda insanoğlunun 5000 yıllık medeniyetine dair hiçbir iz bırakılmamış, adeta cehennem yeryüzünde vücut bulmuştur.

Wayne Barlowe teknik olarak daha önce bu köşede tanıttığımız diğer büyük ustalar gibi mükemmeliyetçidir. Tekniğinde eserlerine yakından bakılsa bile hiçbir fırça izine rastlanmaz. Detaylar adeta bir gravür gibi ince ince sabırla işlenmiştir. Bu eserlere yakından bakıldığında sadece mürekkep taramaları fark edilebilir. Renkler çok geçişli, degrade tonlamalar iç içe geçmiş ve mikron seviyelerde fark edilebilmektedir.

Wayne Barlowe, başta vurguladığımız gibi Hollywood ve dizi sektöründe bir modern ekol yaratmıştır. 1990’ların kült televizyon şovu Buffy The Vampire Slayer dizisinde yer alan yaratıkları bizzat tasarlamıştır. Daha sonra Avatar (2009) filminde tasarım ekibinin başında yer almıştır. Harry Potter serisinin filmlerinde tasarımcı olarak yer almış, The Hobbit serisinin film adaptasyonlarında ünlü sanatçı John Howe ile birlikte tasarımcı olarak yer almış ve filmlerdeki Orc orduları ile Urukhai ordularını tasarlamıştır. En son olarak Guillermo del Toro’nun Pacific Rim (2013) filminde baş tasarımcı olarak yer almıştır.

Wayne Barlowe’un kendi eseri olan “Barlowe’s Guide to Extraterrestrials” (Barlowe’un Dünya Dışı varlıklar rehberi) kitabında yer alan dünya dışı yaratık tasarımları Discovery Channel tarafından incelenmiş belgesellere konu olmuş ve bu eserlerden bazıları NASA tarafından tezlerde kullanılmak üzere arşivlenmiştir.

Barlowe, halen aktif olarak eser üretmeye devam etmekte, sergiler açmakta ve eserlerindeki yaratıkları konu aldığı Fantastik Romanlar kaleme almaktadır. Bu romanlardan bazıları: God’s Demon (2007), Barlowe’s Guide to Extraterrestrials (1979), Expedition (1990), Barlowe’s Guide to Fantasy (1996) gibi eserlerdir. Gelecek ay yine sıra dışı bir konuyla görüşmek üzere; eğer fırsat verilirse bu ülkenin genç yeteneklerinin ülkemizi Avrupa ve Amerika (Hollywood) ile yarıştırabilecek yetenekteler diyelim ve “Her şey çok güzel olacak” diyelim.

Can Emed
Önceki İçerikŞangay Film Festivali’nde juri başkanı: “Nuri Bilge Ceylan”
Sonraki İçerikAyaklardan Dudaklara Adım Adım Örülen Ağlar: Buse
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments