Yeni Metin Festivali 9 çevrimiçi gerçekleşecek

0

YouTube prömiyerleri, zoom canlı ve kayıt oyunları, çevrimiçi söyleşiler, oyun okumaları, atölyeler, sosyal medya projeleri ve paneller ile dolu Yeni Metin Festivali 9, 15 – 24 Aralık arasında gerçekleşiyor.

2006 yılından bu yana yeni oyun yazarları keşfetmeyi ve çağdaş oyun yazımına alan açmayı hedefleyen Yeni Metin Projesi bu sene dokuzuncu kez seyirciyle buluşacak. GalataPerform’un oyun yazarlığı alanında gerçekleştirdiği ve alanında tek olan festival bu sene de her zaman olduğu gibi yeni yazarlara, yönetmenlere alan açmaya devam ediyor.

Festivalin Teması “Gelecek”

2020 senesine salgınla birlikte damgasını vuran bir tema olarak “gelecek”, Mart 2020’de çevrimiçi olarak devam eden Yeni Metin Atölyelerinin tüm sınıflarında işlendi. Yeni Metin atölyelerinde bu yıl “Gelecek” teması altında yazılan oyunlar, 15 – 24 Aralık 2020 tarihleri arasında seyirciyle buluşacak. Yedi yeni oyun yazarının oyunlarının okumasının yanı sıra paneller, söyleşiler, atölyeler ve projeler düzenlenecek.

Festivalin Yabancı Konuk Yazarları

Festivalin yabancı yazarları arasında bu sene, Cervantes Enstitüsü desteğiyle İspanya’dan Alberto Conejero ve Norveç Büyükelçiliği desteğiyle Norveç’ten Demian Vitanza  yer alıyor. Her iki yazarın da oyunları iki büyük şaire saygı duruşu niteliğinde. Alberto Conejero’nun “Kara Taş” adlı oyunu İspanyol edebiyatının büyük şairi ve oyun yazarı Frederico Garcia Lorca’nın hayatı üzerine, Demian Vitanza’nın “Londinium” adlı oyunu ise T. S. Elliot’ın “Çorak Ülke” şiirinden esinlenerek yazılmış.

Türkiye Tiyatrosu’nda Kadın Yazarlar Paneli

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 24. İstanbul Tiyatro Festivali işbirliğiyle çevrimiçi olarak düzenlenecek Türkiye Tiyatrosu’nda Kadın Yazarlar Paneli, Osmanlı Döneminden Cumhuriyet Dönemine ve günümüze kadın oyun yazarlarının Türkiye Tiyatrosu’nda bıraktıkları izlerin, eserleri bağlamında araştırılmasını konu alıyor. Osmanlı’da erkeğin egemenliğine dayanan toplumsal yapının modernleşme ile birlikte dönüşmeye başlayıp eşitliği esas alan bir yapıya yaklaşması, kadın oyun yazarlarının daha görünür hâle gelmesi, bu görünürlüğün ortaya çıkması için yapılan kadın çalışmaları ve kadın oyun yazarlarının dönüşüme tanık oldukları bu dönemlerden günümüze dek oyunlarında hangi konuları ele aldıkları incelenecek. Dr. Ferdi Çetin’in moderatörlüğü ve açılış konuşmasıyla gerçekleşecek panelde alanlarında uzman akademisyenler konuşmacı olarak yer alacaklar. Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Araştırmaları Mükemmeliyet Merkezi (SU Gender) Direktörü Prof. Dr. Hülya Adak, Yeditepe Üniversitesi Tiyatro Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Fakiye Özsoysal ve Dokuz Eylül Üniversitesi Sahne Sanatları Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Özlem Belkıs.

‘Senenin Oyunu’ İKSV İşbirliğiyle Festivalin Açılışını Yapacak

Yeni Metin Atölyeleri kapsamında Halil Yağız Şanal’ın yazdığı “Bir Yaz Gecesi Çöküşü” oyunu Senenin Oyunu seçildi. Oyun, İKSV işbirliğiyle Yeni Metin Festivali 9’un açılış oyunu olacak. Oyun okumasının ardından bu ödüle layık görülen oyun yazarı Halil Yağız Şanal’a ödülü takdim edilecek.

Festivaldeki Dijital Projeler

Festival kapsamında bir canlı zoom oyunu ve kayıt zoom oyununun yanı sıra sosyal medya araçlarının da kullanıldığı deneysel projeler var. Ayrıca Yeni Metin katılımcılarının karantina esnasında evlerinde çektikleri kısa videolar da programa dahil oldu.

Önceki İçerik2021 Sundance Film Festivali
Sonraki İçerikDevrim Vural’ın ilk şiir kitabı: “İptila”
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments