Yeni Türkiye’nin göç iklimini buradakiler ve oradakiler anlatıyor: “Bu Ülkeden Gitmek”

0

“Bu Ülkeden Gitmek”
Yeni Türkiye’nin göç iklimini
buradakiler ve oradakiler anlatıyor.

Gözde Kazaz
H. İlksen Mavituna

İbrahim Sirkeci’nin sunuşu ve Bekir Ağırdır’ın yorumlarıyla

Yazarlar hakkında:

Gözde Kazaz, 1987 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun oldu. Açık Radyo’da program yapımcısı, Agos gazetesinde editör ve muhabir olarak çalıştı. Gezi eylemlerine katılanlara yönelik polis şiddetini kayda geçiren, Polis Destan Yazdı Yazdı: Gezi’den Şiddet Tanıklıkları (İletişim Yayınları, 2015) adlı kitabın beş yazarından biridir. Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku programında yüksek lisans öğrenimine devam ediyor. Çınar’ın annesidir.

H.İlksen Mavituna, 1986’da Samatya’da doğdu. İstanbul ve Galatasaray üniversitelerinde felsefe öğrenimi gördü. 2005 yılından bu yana çeşitli kurumsal ve editoryal görevler üstlendiği  Açık Radyo’da günlük kültür ve sanat yayını Açık Dergi’yi hazırlamaktadır. Polis Destan Yazdı adlı kitabın yazarlarındandır ve siyaset, ekoloji ve fenomenoloji alanlarında yayınlanmış çevirileri bulunmaktadır. Üsküdar’da yaşıyor.

Arka kapak metni:

“Gurbetçi” ailesiyle birlikte 1980’li yıllarda “sıla”ya kesin dönüş yapan Zümrüt, otuz küsur sene sonra, 10 yaşındaki çocuğunu da yanına alarak Almanya’ya geri dönüyor. Türkiye’de sosyoekonomik açıdan dezavantajlı bir konumda olmayan Zümrüt’ü Almanya’da bekleyen hazır bir işi de yok. Peki o zaman neden gidiyor? Daha doğrusu, tıpkı Zümrüt gibi iyi eğitimli, yüksek vasıflara sahip, ekonomik açıdan toplumun geniş kesimlerine nazaran daha avantajlı sayabileceğimiz Türkiyeliler ülkeyi neden terk ediyorlar?

Türkiye’de son yıllarda yaşanan göç hareketliliği öncekilerden biraz daha farklı görünüyor. Elinizdeki çalışmanın çıkış noktasını da işte bu yeni göç hareketliliğinin geçmişe kıyasla hangi açılardan farklı olduğu, kendini gitmek zorunda hisseden “huzursuz yurttaş”ların neden bu hisleri taşıdıkları ve hangi saiklerle harekete geçtikleri yönündeki sorular oluşturuyor. Amacımız, somut yaşamsal bir tehditle yüz yüze kalmamış olsa da Türkiye’den gitmek zorunda olduğunu hisseden kişilerin hikâyelerine kulak vermek.
***
Bu kitap, nedenler ve nasıllar hakkında; dolayısıyla son sözü söylemekten, genellemelere varmaktan imtina ettik. Çünkü asıl merakımız sayılar değil, hikâyelerdi. Burada yer verdiğimiz ve başka pek çok mecrada karşılaştığımız bireysel hikâyelerin, iyi eğitimli, donanımlı ve ülkenin gidişatından hoşnutsuz kesimde gitgide daha görünür hale gelen bu göç eğilimini anlamada istatistiklerden, grafiklerden daha faydalı olacağına inanıyoruz; zira bu ülkede “çoğunluk”tan farklı düşünen, hayatını evrensel değerler üzerine inşa etmek isteyen insanların kendilerini içinde buldukları sıkışmışlık, bunaltı, umutsuzluk gibi kanlı canlı duyguları anlamanın ve aktarmanın bize göre yegâne yolu bu. 

Yayınevi: Metropolis Yayıncılık
Eser adı: Bu Ülkeden Gitmek
Alt başlık:  Yeni Türkiye’nin göç iklimini buradakiler ve oradakiler anlatıyor
Yazarlar: Gözde Kazaz & H. İlksen Mavituna
Tür/konu: Araştırma – inceleme
Kapak: Beste Doğan
ISBN: 978-605-66693-6-1
Basım sayısı: 1. basım
Basım tarihi: Eylül 2018
Sayfa sayısı: 136 sayfa
Ebat: 14 cm x 21 cm
Cilt: Karton kapak
Kâğıt: 60 gr – 2. hamur
Satış fiyatı: 20.00 TL (KDV dahil)

Önceki İçerikSes yelpazesini şarap gibi yıllandıran 1734 yapımı “Stradivarius” kemanı
Sonraki İçerikDil Bayramı Onur Ödülleri
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments