“Yerli Bilim Kurgu Yükseliyor” Kasım Sayısı Çıktı

0

Yerli Bilim Kurgu Yükseliyor dergisi iddialı Kasım sayısıyla tekrar karşımızda…

25 Mart 2017 tarihinde, yerli bilimkurguya destek olmak amacıyla kurulan Yerli Bilimkurgu Yükseliyor Grubu, kurulduğu günden bu yana büyüdü, bir grup olmaktan çıkıp kalabalık bir topluluk haline geldi.

Amaçları, çeşitli platformlarda yerli bilimkurgu eserleri üretenlerin yanında olmak, ortaya çıkarılan tüm işleri, onlardan haberdar olmayan diğer insanlara göstermek ve yerli bilimkurgunun sesi olmaktı.

Geride kalan yirmi bir ay, kimilerine kısa bir süre gibi görünebilir fakat grubun kadrosu kurulduğu günden bu yana hiç durmadan fikirler üretti ve bunu, sayısı hızla artan grup üyeleriyle paylaşarak istedikleri sinerjiyi yakaladı. İlk planları; bilimkurgu içerikli bir dergi yayınlamaktı. Bilimkurgu severlerin kolayca ulaşabilecekleri, her ay dijital olarak yayınlanacak, bilim-teknoloji ve bilimkurgu içerikli olup, dileyenlerin; kısa öykülerini, yazılarını, çizimlerini vb. ne varsa gönderebilecekleri bir dergi olacaktı. Bu düşünceleri çok geçmeden meyvesini verdi. Hem de neredeyse bir buçuk ay gibi kısa bir sürede derginin ilk sayısı yayınlandı.

Zengin içeriğiyle dopdolu bir okuma keyfi sunan dergiye ilgi kısa zamanda arttı. Bilimkurgu film müzikleri incelemeleri Burak Fedakar’dan geldi. Bilime öncülük eden bilim adamları dizisini Esra Uysal sahiplendi. Her ay bir yerli bilimkurgu kitabı okuyarak değerlendirme görevini İsmail Şahin üstlendi. Arda Tipi, araştırma yazılarının yanında, yazdığı kısa öykülerle içeriği iyice zenginleştirdi. Kubilayhan Yalçın, bilimkurgunun çekirdeğini parçalayıp aslında nasıl bir süreç geçirdiğini gözler önüne serdi. Muhittin Yağmur Polat da bildiğiniz üzere bilimkurgunun en eğlenceli kısmına el atıp ilgili oyunları didik didik etti. İkinci sayıdan itibaren, dergi, bir üstadın yazılarını konuk etmeye başladı ve o günden sonra en renkli halini aldı.

Türkiye’nin ilk bilimkurgu dergisi X-Bilinmeyen’nin kurucusu ve pek çok kitabının yanında, on dördüncü romanını geçtiğimiz günlerde çıkaran, yazar ve doktor ünvanlı mimar, Türkiye’nin ilk kadın bilimkurgu yazarı Selma Mine. Bu sayıda on dördüncü bölümünü okuyacağınız film incelemeleri dizisiyle derginin son şeklini almasını sağladı.

Derginin sayıları her ay düzenli olarak yayınlandıkça insanların ilgisi de arttı. Dergi yayınlana dursun, ekip bununla da yetinmedi. Bilimkurgu severlerin başka bir açlığı da kısa öykülerini sınayabilecekleri bir yarışma platformuydu ve YBKY ekibi şu an altıncısını düzenlediği YBKY Kısa Öykü Yarışmasını hayata geçirdi.

Yerli Bilimkurgu Yükseliyor, yirmi bir ayda ne kadar büyüyebilecekse o kadar büyüdü. İnsanlar, fikirlerini paylaştı, kısa öyküler, mikro öyküler yazdı, paylaşımlar yapıp üzerine konuştu. Resimler çizdi, fotoğraflar çekti. Bilimkurgudan konuşup geleceğini masaya yatırdı.

Tam yapılabilecek her şeyi yaptılar derken yeni bir fikir daha doğdu.

Önceki İçerikKorkulu Sayfalar Arasında: “Osmanlı’nın Kâbusu: Tırnova”
Sonraki İçerikApple: “MacBook Pro 13 ve iPhone X defolu”
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments