Yeryüzünün en hızlı çenesine sahip canlılar: “Dracula Karıncaları”

0

Bilim insanlarının Royal Society Open Science dergisinde yayınlanan makalesine göre, dracula karıncaları yeryüzünün en hızlı çenesine sahip canlılardır. Dracula karıncaları kurbanlarını yakalamaya çalıştıkları anda ısırma hızı saatte 320 km’ye ulaşabiliyor.

New York’taki Smithonian Doğal Tarih Müzesi’nden Andrew Suarez “Bu karıncalar büyük ihtimalle bu “süper yeteneklerini” diğer böcekleri sersemletmek ya da karınca yuvası girişinden uzaklaştırmak için kullanıyorlar. Daha sonra çaresiz kurbanı, lavraların yutacağı yuvanın merkezi kısmına taşıyorlar” dedi.

Bilindiği gibi, büyüklüklerindeki fark dikkate alındığında, yeryüzündeki en güçlü, en keskin gözlü ve en hızlı canlılar memeliler veya diğer omurgalılar değil, böcekler ve diğer omurgasız canlılardır.

Örneğin, zehirli sinek bir saniyede çok uzakta duran kurbanı hedefleyerek yakalayabilir. Mantis karidesleri de küçük kalibreli bir av tüfeğinden çıkan mermi gibi kurbanlarının kabuklarına güçlü bir şekilde vurabilirler. Çekirge ve ağustos böceklerinin bacakları onları boylarının yüz katı yüksekliğe fırlatarak iki futbol sahası uzunluğuna eşdeğer bir mesafeye ulaştırabilir.

ÇENE HIZINI İNCELEDİLER

Suarez ve arkadaşları, Avustralya ve Endonezya’nın tropikal ormanlarında yerliler ve bir çok natüralistin ‘dracula’ olarak adlandırdıkları Mystrium camillae türünden sıra dışı karıncanın çene hızının nasıl çalıştığını incelediler.

Diğer yırtıcı karıncaların aksine, doğa severlerin uzun zaman önce farkettikleri gibi, ‘dracula’ karıncalarının çeneleri sürekli kapalı haldedir. Çenelerini nasıl kullandıkları ve nasıl bir vuruş gücüne sahip oldukları uzun zamandır bilim insanlarını tartıştıran bir konuydu.

Bir kaç Mystrium camillae yakalayan fizikçi ve biyologlar, x-ışınları ve saniyede 480 bin kare alabilen yüksek hızlı kameralar kullanarak davranışlarını izlemeye başladılar. Bu gözlemler sonucunda ‘dracula’nın beklenmedik bir şekilde yeryüzünün ısırık hızı şampiyonu olduğu ortaya çıktı.

Suarez ve ekibinin belirttiğine göre, bu karıncaların çeneleri saniyede 0.000015, saatte 320 kilometre hıza ulaşabiliyor. Aynı zamanda vuruş güçleri o kadar etkilidir ki, termitler ve diğer böcekleri sersemleterek bayıltıyor.

DAHA HIZLI KARINCALAR OLABİLİR

Makalenin yazarı ve dünyanın en önde gelen karınca bilimi uzmanlarından biri olan Adrian Smith, Avrasya’nın tropikal ormanlarında Mystrium türünden olan benzer çene yapılarına sahip termitler ve daha hızlı karıncalar olduğundan emin olduğunu belirtti. Smith, Suarez ve arkadaşları yakın bir zamanda bu böcekleri bulmaya ve ‘dracula’nın rekorunu kırmaya çalışacaklar.

Sputniknews
Önceki İçerikSunucusuz kalan Oscar’a “Whoopi Goldberg” talip
Sonraki İçerikIstanbul Art Show Sanatçı Atölyeleri ve Söyleşileri
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments