Rozetin peşinde 102 yıl!

Ataşehir Belediyesi Çocuk ve Gençlik Halk Dansları Topluluğu, “Rozetin Yolculuğu” isimli gösterisini izleyiciyle buluşturuyor.

0

Ataşehir Belediyesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunun 100’üncü yıl dönümüne özel olarak hazırladığı ancak pandemi nedeniyle bu yıl seyirciyle buluşacak olan “Rozetin Yolculuğu” isimli dans tiyatrosunu 23 Nisan haftasında sahneliyor.

Ataşehir Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı haftasında 75 çocuk ile birlikte hazırladığı muhteşem bir gösteriyi Ataşehirlilerle buluşturmaya hazırlanıyor. “Rozetin Yolculuğu” isimli “Belgesel dans tiyatrosu” yakın tarihimizden esinlendiği hikayesiyle oldukça dikkat çekiyor.

Türkiye tarihinin Cumhuriyet yolundaki mihenk taşlarından biri olan “Türkiye Büyük Millet Meclisi” 23 Nisan 1920’de açılıyor. Bu tarihten itibaren 23 Nisan günü sadece “Milli Egemenlik Bayramı” olarak kutlanmaya başlanıyor. Ta ki 1929 yılına kadar… O yıllarda “Himaye-i Etfal Cemiyeti” adı ile bilinen çocuk esirgeme kurumu milli bayramlarda kimsesiz çocuklar yararına etkinlikler yapıyor, bu etkinliklerde de rozetler satıyorlar.

1929 yılında Ulusal Egemenlik Bayramı kutlamalarını bu cemiyet üstleniyor ve bu tarihte ilk kez çocuk hakları bildirgesi mecliste okunuyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, o günden sonra Ulusal Egemenlik bayramını çocuklara armağan ediyor ve her yıl 23 Nisan günü “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” olarak kutlanmaya başlanıyor.

Kimsesiz çocukların rozetlerinden dünya çocuklarına uzanan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği bu bayram böyle doğuyor. “Himaye-i Etfal Cemiyeti”nin kimsesiz çocuklar yararına sattığı rozetler kimsesiz çocukların eğitimlerine katkıda bulunuyor ve o çocuklar modern Türkiye’nin kurulmasında ışık oluyorlar. Zamanla bu rozetler balonlara, bayraklara dönüşüyor ve dünyanın tek çocuk bayramı olan 23 Nisan kutlamaları gelenekselleşiyor.

Ataşehir Belediyesi Çocuk ve Gençlik Halk Dansları Topluluğu, “Rozetin Yolculuğu” ismini taşıyan bu dans tiyatrosunda işte tam da bu rozetten esinlenmiş. Gösteride bir rozetle başlayan ve yakın tarihimize ışık tutan bir süreç çocukların muhteşem dans gösterisiyle hikaye ediliyor.

“Sanatı Mahallenize Getiriyoruz” projesi kapsamında Ataşehir’in tüm mahallelerinden sanata meraklı çocuklar bulunup eğitim verilmiş. Bu eğitimler sonucunda halk danslarına ilgisi olan çocuklar bir araya getirilerek bu “belgesel dans tiyatrosu” ortaya çıkarılmış. Farklı kesimlerden 75 çocuğun bir araya geldiği topluluk bir Türkiye mozaiğini de ortaya koyuyor.

“Rozetin Yolculuğu”nda; modern dans, yerel danslar ve drama yer alıyor. Ayrıca bilgisayar animasyonları gösteriye mükemmel şekilde eşlik ediyor. Gösteride 300’ün üzerinde kostüm kullanılmış. Müzikler, yerel ve anonim bestelerden oluşurken tüm kayıtlar Ataşehir Belediyesi’nin stüdyolarında yapılmış.

“Rozetin Yolculuğu” ilk olarak 23 Nisan Cumartesi günü saat 12.00’de Ataşehir DasDas’da seyircisiyle buluşacak. İkinci gösterisi de 24 Nisan Pazar günü saat 17.00’de Mustafa Saffet Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. Ücretsiz olacak gösterilerin davetiyeleri DasDas ve Mustafa Saffet Kültür Merkezi gişelerinden alınabilecek.

Gösterinin seyircisiyle buluşması konusunda oldukça heyecanlı olduklarını belirten Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi konuyla ilgili olarak şunları söyledi; “Rozetin Yolculuğu’nu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunun 100’üncü yılı nedeniyle hazırlamıştık. Ancak pandemi nedeniyle seyirciyle buluşturmak bugüne nasip oldu. Gururluyuz çünkü Ataşehirli çocuklarımızla gerçekleştirdiğimiz bir proje… Gururluyuz çünkü çok büyük ve anlamlı bir “yolculuğun” hikayesini çocuklarımız muhteşem bir dans gösterisiyle anlatıyorlar. Herkesi bu gösteriyi izlemeye davet ederken bu vesileyle tüm çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı da kutluyorum”.

“Rozetin Yolculuğu”, 23 Nisan haftası sonra da gösterilerine devam edecek.

Önceki İçerikKüntay Tarık Evren: “Mutluluk ve hayal kurmak bu evrenin sırrı”
Sonraki İçerikEfza’dan yeni şarkı: Çalsın Dünya
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments