2019 Z Raporu

"Alternatif ve Rap müziğin yükselişe geçtiği bir 2019 yaşadık."

0

2019’un son günlerine girerken müzik dünyası için güzel gelişmeler yaşandı. Alternatif ve Rap müziğin yükselişe geçtiği bir 2019 yaşadık aynı zamanda. 2000’lerin başında nasıl Rock müzik yükselişe geçtiyse sonlarına doğru Rap müzik bu yıl adını altın harflerle yazdırmayı başardı.

Türkiye gündemine baktığımda Adamlar‘ın Dünya Günlükleri albümü ilk çıktığında çok kanım ısınmasa da aradan bayağı bir zaman geçince geriye dönüp tekrar tekrar dinlediğim bir albüm oldu. Hoş, ilk iki albüm kadar o etkiyi veremese de bu yıl çıkan en nefis albümlerden birisi olmaya başardı. Bu yıl dinlediğim en farklı seslerden birisi de Lin Pesto‘ydu. Son adını verdiği albümüyle bu yılın en heyecan verici bir işe imza atarak benden tam not aldı bile. İlk albümü Güzel Şeyler‘i yayınlayan Simge Pınar ile de kaynaştık bu yıl. Son zamanlarda dinlediğim en güzel albümlerden biri oldu. Single olaylarına hiç girmiyorum bile Yüzyüzeyken Konuşuruz‘un Ölsem Yeridir tek kelime ile harikulade. Redd’in Yersiz Göksüz Zamanlar, Vera‘nın Karşının Hikayesi, Murder King‘in Fiyasko ve Fatma Turgut‘un Elimde Dünya benim tekrar tekrar dinlediğim albümlerden.

Bu yıl sık sık Ezhel ve Norm Ender dinlediğimiz bir yıldı aynı zamanda. Nerede olursak olalım mutlaka Norm Ender‘in Mekanın Sahibi ve Ezhel‘in LoloAya, ve Olay şarkılarını birçok yerlerde duyduk. Türk-Alman Rap sanatçısı olan Ufuk Bayraktar adıyla bildiğimiz Ufo361, Ezhel ile Lights Out adında bir albüm yaparak güzel bir işe imza atmışlardı ve böylece Ezhel‘i müzikalini Almanya’ya göndermiş olduk.

Ansızın Bi’ İnfilak‘ın Retro Bahar albümü, Emir Yargın‘ın Beni Yalnız Bırakın single’ı, Nova Norda‘nın Dinozorlar (akustik)Varım (akustik) ve Kuzeye Kaç single’ı, gripin‘den tanıdığımız Murat Başdoğan‘ın projesi olan Muraz‘ın Sen ve Ben single’ı bu yılın en çarpıcı müzik olaylarından. Fikret Şeneş şarkıları için yapılan  Kimler Geldi Kimler Geçti Vol.1 albümünden sıklıkla dinlediğimiz ve maNga‘nın yorumladığı Haykıracak Nefesim Kalmasa Bile bu yılın en başarılı işlerden. Söz yazarlığını çok beğendiğim Ersay Üner‘in Nokta albümü bu yılın en nefis Türkçe pop albümlerinden.

Dünya gündemine bakarsak bu yıl Taylor Swift‘in muhteşem dönüşünü kanıtlayan Lover albümü, Kim Petras‘ın Clarity, Mike Shinoda‘nın Fine single’ı, Aesthetic Perfection‘ın Into the Black albümü ve Skylar Grey‘in Angel With Tattoos EP’sini dinlemediyseniz çok şey kaçırmışsınızdır. 2019 bitmeden bir koşup dinleyin. İsveçli grup Ghost‘un iki şarkıdan oluşan Seven Inches Of Satanic Panic single’ları bu yıl çok sevildi. Özellikle 60’lar damgasının vurulduğu Kiss the Go-Goat şarkısıyla sezonun en başarılı işlerinden birine imza attılar bile. Papa Roach‘un biraz daha tarzını düşürdüğü Who Do You Trust? albümünü ilk başta yadırgasak da sonradan elbette 3-5 şarkısıyla albümü beğendik. Ellie Goulding‘in Hate MeSixteenFlux ve Close To Me ilk aklıma gelenlerden. 18’lik çıtır Billie Eilish bu yıl bombayı When We All Fall Asleep, Where Do We Go? albümüyle patlatarak 2019’un en çok konuşulan isimden biri olmayı başardı.

Almanya gündeminde neler olmuş dersek eğer yılın ilk aylarında çıkan Alman metal devi Oomph!‘un Ritual adını verdikleri son albümleri elbette çok sevildi ve verdikleri birçok konserin biletleri tükenmiş bulunmakta.

10 yıl aradan sonra albüm yapan Rammstein‘dan bahsetmemek olmaz elbette. Kendi adlarını verdikleri Rammstein albümüyle ve özellikle albümden önce çıkan Deutschland şarkısıyla epey bir gündemde kalmayı başarmışlardı. 10 yıl aradan sonra bir dönüş anca bu kadar efsane olabilirdi. Sosyal medya hesaplarımı takip edenler bilir, insanları sürekli Rammstein‘ın şarkılarıyla bıktırmış olabilirim. Özellikle 2019’da. Rammstein cephesinde elbette boş durulmuyor. Bu yıl verdikleri Stadyum Turu’ndaki bütün konserlerin biletleri tükendi. 2020’de de bu ihtimal olduğu için (belki ben bunu yazarken tükenmiş olabilir) bilet almak için kolunuzu sıvayın.

Till Lindemann‘ın solo projesi olan Lindemann adı altında da harika işler dönmekte ve Peter Tagtgren ile hazırladığı F & M albümü en az Rammstein albümü kadar başarılı olmuş.

Marilyn Manson‘ın cover yapmalara doyamadığını görüyoruz ki Johnny Cash‘in God’s Gonna Cut You Down‘ı kendi çapında müthiş yorumlamış. Sonrasında The Doors‘un  klasikleşmiş şarkısı The End‘i de yorumlayarak cover noktasına son verdiğini düşünüyor ve Marilyn Manson‘a bir an önce albüm yapmasını tavsiye ediyoruz.

Yılın son aylarına doğru Coldplay cephesinden harika haber aldık. Everyday Life adını verdikleri yeni albümleri ile Coldplay’i ne kadar çok özlediğimizi anlamış olduk. 16 şarkının barındırdığı albümde, Coldplay albüm tanıtımını Ürdün’ün başkenti olan Amman’da iki ayrı konserle gündoğumu ve gün batımı şeklinde yaparak iklim hareketine duyarsız kalmadılar. Bu konser YouTube üzerinden canlı yayınlanarak bu anlara uzaktan da olsa şahit olduk elbette. Grup çevre kaygıları nedeniyle dünya turnesine çıkmayacaklarını açıkladı.

Hepimize müzik dolu bir yıl dilerim. 2020’de harika şarkılarla ve yazılarla görüşmek üzere.

Buket Kalkan
Önceki İçerikRus Sanatçı Anatoliy Jaleyko: “O ironi ve kayıtsızlığın harika bir sembolü”
Sonraki İçerikİlkyaz’ın yeni tematik girişimi BeşYüz yayında!
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments