2022 Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri

2022 Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri’nin kazananları belli oldu.

0

Attilâ İlhan Bilim, Sanat ve Kültür Vakfı’nın, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nın desteğiyle bu yıl yedincisini düzenlediği 2022 Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri’nin sahipleri açıklandı.

Roman dalındaki ödüle, ‘Yalnız’ isimli romanıyla Zeynep Kaçar, şiir dalındaki ödüle ise ‘Güneş Kalır Bir Başına’ isimli kitabıyla Ömer Erdem değer görüldü. İlk Roman Vakıf Özel Teşvik Ödülü ‘Kanat Koparmaca’ kitabıyla Zekiye Yaldız’ın olurken, İlk Şiir Kitabı Vakıf Özel Teşvik Ödülü kategorisinde ise bu yıl seçici kurul tarafından ödüle lâyık eser bulunamadı.

Attilâ İlhan Bilim Sanat ve Kültür Vakfı’nca düzenlenen ve Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından desteklenen Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri’nin Doğan Hızlan’ın onursal başkanlığında toplanan seçici kurulları bu yılki ödül sahiplerini belirledi. Bu yıl yarışmaya ‘Şiir’ dalında 44, ‘Roman’ dalında 85 eserle başvuruldu.

‘Yalnız’ ile Zeynep Kaçar Roman Ödülü’nün Sahibi

Attilâ İlhan Roman Ödülü’nün 2022 yılındaki sahibi, Doğan Kitap Yayınları tarafından yayımlanan ‘Yalnız’ isimli romanıyla Zeynep Kaçar oldu.

Ödül seçici kurulu, Zeynep Kaçar’ı ödüle layık görürken gerekçesini şu şekilde açıkladı: Güncel bir konuyu, toplumsal kaygıları da gözeterek umutsuzluğun, çaresizliğin umuda dönüşebileceğini akıcı, sürükleyici bir dil ve kurgu ile anlatması nedeniyle ödüle layık bulunmuştur.”

Zeynep Kaçar ödüle dair duygularını şu şekilde dile getirdi: “Bir karanlığa hapsolmuş tüm kadınlar için umut dileyen bir roman ‘Yalnız’. Attilâ İlhan Roman Ödülü’ne layık bulunmak benim için büyük mutluluk ve onur.”

2022 Attilâ İlhan İlk Roman Vakıf Özel Teşvik Ödülü’nün ise Pankuş Yayınları’ndan çıkan ‘Kanat Koparmaca’ romanıyla Zekiye Yaldız’a verilmesine karar verildi. Seçici Kurul, bu kararının gerekçesini şöyle açıkladı: “Anne, kız ilişkilerine, çocukluk ve ilk gençlik yıllarına odaklanarak yer yer kısa, sade duygusal öykülerle bir iç hesaplaşmayı etkileyici dille anlatması nedeniyle değer bulunmuştur.”

Zekiye Yaldız ödüle ilişkin, “Küçük bir kızken gökyüzüne bakıp yazar olduğumu hayal ederdim. Bir gün tesadüfen Attilâ İlhan’ın ‘Yalnızlık’ şiirini okudum ve ‘Yıldızlar, aydınlık fikirler gibi tavanda salkım salkım’ dizesine tutunarak yıldızlara sözcüklerle çıkabileceğim fikrine kapıldım. Bugün Kaptan’ın adına verilen ‘İlk Roman Teşvik Ödülü’nü almak, edebiyat okyanusuna açılan gemiye bilet almak gibi bir duygu…” ifadelerini kullandı.

Attilâ İlhan Roman Ödülü Seçici Kurulu’nda Mehmet Eroğlu, Faruk Şüyün, Seval Şahin ve aileyi temsilen Ali Cem İlhan yer alıyor.

2022 Attilâ İlhan Şiir Ödülü ‘Güneş Kalır Bir Başına’  kitabı ile Ömer Erdem’in

Şiir Ödülü Seçici Kurulu, 2022 Attilâ İlhan Şiir Ödülü’nün Everest Yayınları’ndan çıkan ‘Güneş Kalır Bir Başına’ kitabı ile Ömer Erdem’e verilmesine karar verdi. Ödülün gerekçesi şu şekilde açıklandı: “2022 yılı Attilâ İlhan Şiir Ödülü, gelenekle moderni kaynaştıran bütüncül bakışı, titiz dize işçiliği, kendine özgü dili ve hayatla örtüşen canlı imgeleri göz önüne alınarak ‘Güneş Kalır Bir Başına’ adlı kitabıyla Ömer Erdem’e verilmiştir.”

Ödülle ilgili Ömer Erdem duygularını şu şekilde ifade etti: “Gönül (aşk), gençlik ve toplum. Attila İlhan şiirini açıklayacak üç element diyebiliriz bunlara. Aynı zamanda o, bu üç kavramı da enerjiyle buluşturmuş da sayılır. Geleneği savunmaz, onu yaşatır. Dil, şairle toplum arasında etkinleştirilir. Dilin şiirde toplum adına hayat bulması ise yakın değil uzak akrabalıklarla mümkün olur. Seçkin jüri böylesi bir ışıma gördüğü için olacak ‘Güneş Kalır Bir Başına’yı ödüle değer bulmuş. Teşekkür ederim.  Umarım ödüller, hem insani hem de toplumsal sızılarımızın çıkış yolu olan şiire, şiirimize yeniden bakma fırsatı sunar.”

İlk Şiir Kitabı Vakıf Özel Teşvik Ödülü kategorisinde ise bu yıl ödüle lâyık eser bulunamadı.

Metin Celal’in başkanlığındaki Attilâ İlhan Şiir Ödülü Seçici Kurulu’nda A. Ali Ural, Adnan Özer, Tuğrul Tanyol ve aileyi temsilen Kerem Alışık yer aldı.

Kazanan şair ve yazarlara ödülleri, 21 Kasım 2022 tarihinde Caddebostan Kültür Merkezi’nde düzenlenecek tören ile takdim edilecek.

Önceki İçerikTwitter’da Elon Musk dönemi
Sonraki İçerikBarış Çapkın’ın akustik kayıtları, “Bulutlar Arası Yolculuk”a çıkarıyor
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments