2024 Booker Ödülü’nün kazananı Jenny Erpenbeck

Jenny Erpenbeck'in Doğu Berlin'deki aşk ve ayaklanma hikayesi "Kairos", Booker'la taçlandı.

0

Her yıl İngilizceye çevrilmiş kurgu kitapların yazarına ve çevirmenine verilen Uluslararası Booker Ödülü’nün bu seneki kazananı “Kairos” adlı romanıyla Jenny Erpenbeck oldu. Erpenbeck bu ödülü kazanan ilk Alman yazar olarak da anılıyor. Kitabı Almancadan İngilizceye çeviren ise Michael Hofmann.

2008’de yayımlanan ilk romanı “Gölün Sırrı” ile ses getiren Jenny Erpenbeck aynı zamanda PEN Almanya üyesi. “Gölün Sırrı”nı 2012’de “Bütün Günlerin Akşamı”, 2015’te ise “Gidiyor, Gitti, Gitmiş” adlı romanları izledi. Erpenbeck’in yapıtları bugüne dek otuzu aşkın dile çevrildi; kitaplarını dilimize, Türkçeye kazandıran ise Can Yayınları oldu.

“Gölün Sırrı” 2022’de Dilek Zaptçıoğlu çevirisiyle, “Gidiyor, Gitti, Gitmiş” 2018’de İlknur İgan çevirisiyle, “Bütün Günlerin Akşamı” 2020’de Regaip Minareci çevirisiyle bizlerle buluştu.

Jenny Erpenbeck’e Booker Ödülü’nü kazandıran “Kairos” romanı ise geçtiğimiz mayıs ayında, yani mayıs 2023’te yine Regaip Minareci çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Jenny Erpenbeck, Kairos.’ta arzu, saplantı ve şiddet arasındaki görünmez sınırları görünür işaretlere dönüştürüyor.

Hikâye Doğu Berlin’de geçiyor. Genç bir kız ile kendisinden yaşça büyük, evli bir adamın aşkı zamanla toksik bir ilişkiye dönüşürken komünizmin gri şehri Doğu Berlin, iki kutuplu dünyanın sonunu getirecek ve iki Almanya’yı birleştirecek ayaklanmaya doğru koşuyor.

Kairos, siyasi ve toplumsal gerçekliğin kendini bireyin özel alanına nasıl dayattığını anlatan sarsıcı bir roman.

YazarJenny Erpenbeck
ÇevirmenRegaip Minareci
YayıneviCan Yayınları
Yayın TarihiMayıs 2023
TürüRoman
Sayfa Sayısı384
Önceki İçerikAn’da Asılı Kalan: Sanatın Suyla Dansı
Sonraki İçerik77. Cannes Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments