
Dünya nüfusunun neredeyse yarısının konuştuğu Hint-Avrupa dil ailesinin kökeni hakkında çığır açan bir keşif yapıldı. Viyana Üniversitesi Evrimsel Antropoloji Bölümü’nden araştırmacılar, Harvard Üniversitesi‘ndeki antik DNA laboratuvarı ile iş birliği yaparak, dil bilimcilerin iki yüzyıldır sürdürdüğü araştırmada önemli bir ilerleme kaydetti.
Araştırma ekibi, MÖ 6400-2000 yılları arasında Avrasya’daki arkeolojik alanlardan elde edilen 435 bireyin antik DNA’sını inceledi. Çalışmanın sonuçları, Germenik, Roman, Slav, Hint–İran ve Kelt gibi 400’den fazla dili kapsayan Hint-Avrupa dil ailesinin kökenini aydınlatıyor.

Viyana Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ron Pinhasi, “Kafkasya-Aşağı Volga topluluğu, tüm Hint-Avrupa dillerini konuşan topluluklarla bağlantılı olduğu gösterilen ve Hint-Anadolu dilini konuşmuş olabilecek en güçlü aday gruptur.” dedi.
Araştırma, Yamnaya kültürünün (MÖ 3300-2600) genetik yapısının yaklaşık %80’inin Kafkasya-Aşağı Volga grubundan geldiğini ortaya koydu. Ayrıca, Hitit döneminden önce veya bu dönem sırasında yaşayan en az beş Anadolu bireyinde de bu grubun genetik izleri tespit edildi.
Nature dergisinde yayımlanan çalışma, proto-Hint-Anadolu dilinin MÖ 4400-4000 yılları arasında Kafkasya-Aşağı Volga topluluklarında en yüksek noktasına ulaştığını gösteriyor.