Wikipedia 3 yıl sonra Türkiye’de erişime açılıyor: Resmi açıklama bekleniyor

0

Wikipedia yasağını kaldıran AYM kararının Resmi Gazete’de yayımlanması sonrasında Wikipedia’nın erişime açılıp açılmadığına dair soru işaretleri doğdu. BTK çalışmaların sürdüğünü, resmi açıklama yapılacağını duyurdu.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) gerekçeli kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından Türkiye’de 2.5 yılı aşkın süredir erişim engeli bulunan internet ansiklopedisi Wikipedia’nın yeniden erişime açıldığı bildirildi ancak birçok kullanıcının siteye girememesi soru işaretlerine yol açtı.

Konuyla ilgili DW Türkçe’nin sorusunu yanıtlayan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) İnternet Daire Başkanlığı, ‘çalışmaların sürdüğü ve resmi açıklama yapılacağını’ açıkladı. 

AYM, geçen ayki kararında Wikipedia yasağıyla ilgili ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetmişti. Çarşamba günü Resmi Gazete’de yayımlanan gerekçeli kararda, Anayasa’nın dayanak alınan 26. maddesinin ilgili kısmı şöyle aktarıldı:

“Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet resmi makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsar. Bu hürriyetlerin kullanılması, milli güvenlik, kamu düzeni, kamu güvenliği, Cumhuriyet’in temel nitelikleri ve Devlet’in ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünün korunması, suçların önlenmesi amaçlarıyla sınırlanabilir.”

‘Ölçülülük ilkesine aykırı olamaz’

Mahkeme, Wikipedia’nın tamamına yönelik erişimin engellenmesinin, Anayasa’nın 13. maddesinde belirtilen koşullara uygun olmadığı müddetçe Anayasa’nın 26.  maddesini ihlal edeceğini belirtti. Kararda, Anayasa’nın 13. maddesinin ilgili kısmı ise şöyle ifade edildi:

“Temel hak ve hürriyetler yalnızca Anayasa’nın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir. Bu sınırlamalar, demokratik toplum düzeninin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamaz.”

BTK, 29 Nisan 2017’de Wikipedia’nın tüm dillerdeki edisyonlarına Türkiye’den erişim yasağı getirmişti. Erişim engeline gerekçe olarak sitede “Türkiye’yi terör örgütleriyle aynı zeminde gösteren ifadelerin bulunması” gösterilmişti.

Sputniknews
Önceki İçerikDünyada bir ilk: Kurbağaların kök hücrelerinden canlı robotlar üretildi
Sonraki İçerikAcı Portakal’ın Unutamadığımız Tadı | Yiğit Bener Söyleşisi
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments