
Yapay zekâ teknolojilerinde çığır açacak yeni bir gelişme bilim dünyasının gündeminde. Amerikalı bilim insanları, yapay zekâ sistemlerinin en büyük darboğazlarından biri olan veri transfer hızını, ışık teknolojisini kullanarak aşmayı başardı.
Michigan Üniversitesi öncülüğünde yürütülen ve National Science Foundation‘ın (NSF) Yarı İletkenler Geleceği programından 2 milyon dolar destek alan proje, Google, Microsoft, Nvidia ve Hewlett Packard Enterprise gibi teknoloji devlerinin de katkılarıyla geliştirildi.
Michigan Üniversitesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Profesörü ve projenin baş araştırmacısı Dr. Di Liang, “Geliştirdiğimiz teknoloji, yüksek performanslı bilgi işlemin, hızla büyüyen yapay zekâ modellerine beslenen devasa miktardaki veriyle başa çıkmasını sağlayabilir. Çipler arasındaki optik bağlantılarla, en son teknoloji elektrik bağlantılarından 100 kat daha hızlı, saniyede onlarca terabit veri aktarımı yapabileceğimizi düşünüyoruz.” dedi.
Washington Üniversitesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Profesörü ve projenin ortak araştırmacısı Dr. Mo Li, “Tüm bu işlemcilerin büyük miktarda bellek ile iletişim kurması gerekecek. Gelecekte optik bağlantılar tek uygulanabilir çözüm olacak.” açıklamasında bulundu.
Son 20 yılda işlemci hızları 60 bin kat artarken, bellek ve işlemci arasındaki veri transferi yalnızca 30 kat iyileşti. Bu açık, yapay zekâ modellerinin büyümesini kısıtlayan önemli bir engel oluşturuyor. Yeni geliştirilen sistem, ışık yollarını dinamik olarak yeniden yapılandırarak bu sorunu çözmeyi hedefliyor.