Chet Zar ve Dark Sürrealist Sanatı

"Amerikalı klasik portre ressamı James Zar’ın oğlu olan Chet Zar, bu mesleği çocuk yaşlarda babasının teşvikleriyle öğrendi."

0

Tekrar herkese merhaba. Bu köşeyi takip edenlerin de bildiği gibi, bir süredir odaklandığım Airbrush teknikleri konusundaki yazılarıma bu ay ara vererek, yine ülkemizde az bilinen bir diğer uluslararası Sürrealist sanatçıyı sizlere tanıtacağım.

Amerikalı klasik portre ressamı James Zar’ın oğlu olan Chet Zar, bu mesleği çocuk yaşlarda babasının teşvikleriyle öğrendi. Fakat babasından farklı olarak genç yaşta Fantastik ve Dark Sürrealist sanata yöneldi.

Chet Zar, resimlerinde fantastik hayal dünyasında kurguladığı çeşitli canavarların yakın plan portrelerini resmederek, bu kurgusal yaratıkların adeta içsel dünyalarını bize betimlemektedir. Her resminde farklı bir kurgusal yaratığı resmederek hayal dünyasının farklı enstantanelerini bizlere göstermektedir. Bu farklı enstantaneler bizlere bir resminde sigara içen bir yaratık, bir diğer resminde ise kuşku içinde etrafına bakınan bir yaratık olarak karşımıza çıkabilir…

Teknik olarak genç yaşlarda babasından birebir öğrendiği klasik yağlıboya tekniğini kullanmakta ve bu teknikle resimlerinde son derece gerçekçi betimlemeler yapmaktadır. Resimlerindeki detay seviyesi bize resmettiği yaratıkları öylesine gerçekçi resmetmesini sağlamaktadır ki bu gerçekçilik resimlerinde bizlere betimlediği yaratıkların adeta psikolojilerini yansıtmasına olanak tanımaktadır.

Chet Zar, bu alandaki çağdaş Sürrealist sanatçılardan farklı olarak resimlerinde kullandığı çerçeveleri de baştan sona kendisi tasarlamaktadır. Baştan aşağı resimlerinde kullandığı detaylardan oluşan bu eşsiz çerçeveler, adeta resimleriyle bütünleşmekte, o resimdeki fantastik dünyanın bir parçası haline gelmektedir. Ulaşılabilir olabilmek için resimlerinin ebatlarını nispeten küçük ebatlarla sınırlamaktadır.

Chet Zar’ın canavarları, insani boyutta tahlilleri yapılabilecek ve onlara adeta özgün bir karakter verir bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Artık onlar “Alacakaranlık Kuşağı”nda karşımıza çıkan korkunç canavarlar değillerdir. Her birinin özgün karakteri, kendilerine ait içsel dünyaları ve insani yönleri vardır. Resimlerine yansıyan bu özgün fantastik ortam, bizlere Chet Zar’ın özgün hayal dünyasının ne kadar zengin ve bir o kadar da insani olduğunu ortaya koymaktadır.

Chet Zar’ın tasarladığı yaratıklar, Hollywood Görsel Efekt Endüstrisinde de kullanılmaktadır. Chet Zar, yağlı boya resim dışında buna ilave olarak heykel sanatı da icra ederek, tasarladığı özgün yaratıklarına 3 boyut kazandırmaktadır.

Chet Zar, ailesiyle Amerika’da yaşamakta ve burada resimlerini halen aktif olarak icra etmektedir. Chet Zar’ın kardeşi olan Rick Zar ise ayrıca bir başka sanatçı olup, kardeşinden farklı olarak ateş ve ışık sanatı icra etmektedir. Chet Zar’ın sanatını takip etmek isteyenler, “Chet Zar – I Like to Paint Monsters” belgeselini izleyebilirler.

Bir sonraki makalemde gelecek ay görüşmek üzere hoşçakalın.

Önceki İçerikSami Savatlı’dan mermeri sanata dönüştüren koleksiyon: “Cora”
Sonraki İçerikÇatalhöyük Araştırma Projesi’nin 25. yılı: “Bir Kazı Hikayesi: Çatalhöyük”
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments