Mehmet Esen: “Biz MASKELİLER’le tiyatro adına güzel bir adım attık”

"Bir politikacı on saat konuşsa bir insanı ikna edemez ama sanatla bu değişim mümkün olur. Bir filmle bir şiirle bir oyunla romanla şiirle bunu yapabiliriz."

0
Mehmet Esen

Bodrum’da yetişen genç oyuncular tarafından kurulan Tiyatro Meftun, İsrailli Yazar Ilan Hatsor’un 33 yıl önce kaleme aldığı ‘Maskeliler’ ile Bodrum’da seyirciyle buluşuyor. Oyunun yönetmeni Mehmet Esen ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Neden ‘Maskeliler’ oyununu seçtiniz? İsrailli yazar Ilan Hatsor’un eserini neden bu kadar önemsediniz?

Mehmet Esen: Biz bu oyunu büyük usta yönetmen ve oyuncu MERAY ÜLGEN rejisiyle 2 yıl Berlin’de kapalı gişe oynadık. İsrailli bir yazarın böyle tarafsız ve gerçek biçimde Filistin İsrail sorununu ele alması çok etkiledi.

Bu bölgeyle ilgili ne zaman bir haber önüme düşse bu oyun aklıma geldi hep. Politikacılar yanlış kararlarla ülkelerine büyük zararlar verebilirler. Ancak son sözü her zaman halk, halkın vicdanı verir.

Bodrum’da bir İsrailli yazarın oyununu sahnelemeye karar vermenizin arkasındaki düşünce süreci nedir?

Mehmet Esen: Bodrum’da olmasının özel bir nedeni yok. Şartlar burada elverişli olunca sözümüzü buradan söyledik. Bodrum sanat açısından desteklenmesi eksik olan önemli yerlerden biri. Burada olan en acı şey Bodrum algısı “Aşk Bodrum’da yaşanıyor güzelim” diyenlerin arabeskin eller havaya modundan kurtarmak lazım.

Oyunun yönetmeni olarak, izleyicilere hangi duyguları hissettirmeyi amaçladınız?

Mehmet Esen: İsrail halkı eli kanlı politikacılarının yarattığı bu zulme en kısa zamanda bir gün mutlaka son verecektir. İlan Hatsor da tarafını vicdandan yana seçmiş İsrail halkının sesi olmuş bir yazar. Ben de sahneden halkların kardeş olduğunu bütün sorunun politikacılardan kaynaklandığını göstermek istedim.

Oyunun mesajı ve işlediği temalar hakkında daha fazla bilgi verebilir misiniz?

Mehmet Esen: Oyun Filistin’in bir köyünde kasap dükkanında üç Filistinli kardeşin hesaplaşmasını anlatıyor. Bir kardeş Filistin kurtuluş örgütünde diğeri İsraillilerin muhbiri olmuş ve küçük kardeş FKÖ sempatizanı.

Tiyatro Meftun olarak, topluma ne gibi katkılar sağlamayı hedefliyorsunuz?

Mehmet Esen: Tiyatro olarak vermek istediğimiz mesaj çok net. Bertolt Brecht çok güzel özetlemiş; “Bir baktık ki hem dosta hem düşmana sessizlik çökmüştü. Her iki yanda da analar ağlıyordu.

Bodrum’da bir prömiyer yapmak nasıl bir deneyim oldu?

Mehmet Esen: Bodrum’da ilgi çok yoğun oldu. Burada aydınlar entelektüeller çoğunlukta. Ancak onların beslenecekleri sevecekleri oyunlar yok denecek kadar az. Biz MASKELİLER’le tiyatro adına güzel bir adım attık. Oyunu iki kere izleyenler çok oldu.

Bodrum’daki izleyicilerin tepkileri nasıl oldu? Beklediğiniz gibi miydi?

Mehmet Esen: MASKELİLER burada bomba etkisi yarattı. Farkındalık yarattı. Seyirci oyundan ağlayarak ve İsrail’de yaşanan zulmün gerçek olduğunu anlayarak çıkıyor.

Sizce tiyatro, insanları nasıl etkileyebilir ve değişime nasıl katkı sağlayabilir?

Mehmet Esen: Bir politikacı on saat konuşsa bir insanı ikna edemez ama sanatla bu değişim mümkün olur. Bir filmle bir şiirle bir oyunla romanla şiirle bunu yapabiliriz. Tiyatro çok önemli çünkü 2500 yıldır var ve yaşıyor. 2500 yıldır da kötüleri tarihin çöplüğüne gönderiyor. Umarım belediye şeçimlerinden sonra gelecek olan Belediye başkanı bunun önemini anlar ve bu yolda adımlar atar.

Önceki İçerikSUÇÜSTÜ’nün 2. sayısı çıktı
Sonraki İçerikJudas Priest’ın merakla beklenen yeni albümü: “Invincible Shield”
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments