Dakar Bienali’nin 15. edisyonu Kasım’a ertelendi

Siyasi çekişmeler ve planlama sıkıntıları nedeniyle Dakar Bienali'nin 15. edisyonu, Kasım ayında gerçekleşecek.

0
Dakar, Senegal'de 4 Mayıs 2018'de 13'üncüsü düzenlenen Dakar Afrika Çağdaş Sanat Bienali Dak'art sırasında insanlar Alioune Badara Sarr'ın "Mettisage frontalier" adlı eserine bakıyor. REUTERS/Mikal McAllister

Dakar, Senegal‘de düzenlenecek olan Dakar Bienali‘nin 15. edisyonu, başlangıçta 16 Mayıs’ta açılması planlanan tarihten farklı olarak Kasım ayına ertelendiğini ülkenin kültür bakanlığı duyurdu. Bakanlık, bu kararı, “ulusal ve uluslararası bağlam ile sektördeki yeni yetkililerin Bienali standartlarına uygun koşullarda düzenleme isteği” olarak açıkladı. Bienal, 7 Kasım ile 7 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek.

Geç açıklanan bu karar, son dönemde bienalin, Senegal’in en önemli sanat etkinliği olan Bienal’in, gergin siyasi ortam nedeniyle duraksadığına dair çıkan söylentileri doğruluyor ve programın planlandığı gibi ilerlemeyeceğini teyit ediyor. Quotidien de l’Art’ın bildirdiğine göre, bienalin 2016’dan beri eski Adalet Sarayı’nda yer alan sergisinde yer alan eserlerin taşınması için planlanan organizasyonun, planlanan açılıştan üç ay öncesine kadar başlatılmadığı belirtildi.

Senegal Cumhurbaşkanı Bassirou Diomaye Faye, selefi seçimleri geciktirme girişimi nedeniyle büyük çaplı protestoların patlak verdiği gerilimli bir seçim döngüsünün ardından Mart ayında seçildi. Bu durum Batı Afrika demokrasisini istikrarsızlaştırma tehlikesi yarattı.

Dakar Bienali, kıtadaki çağdaş sanata olan bağlılığı ve büyüklüğü nedeniyle bienal döngüsünde önemli bir durak olarak kendini kanıtladı. İbrahim Mahama, Emo de Medeiros ve Nnenna Okore gibi yetenekleri küresel bir sanat izleyicisine tanıtmaya yardımcı oldu. Bienalin 2022 edisyonu, Covid nedeniyle yapılan bir aranın ardından dört yılın ilkini işaret etti. Etkinlik, sanat dünyasının her köşesinden katılımcıları çekti ve yoğun bir programı vardı: 400’den fazla gösteri kayıt altına alındı.

2024 edisyonu, Salimata Diop tarafından küratörlük yapılan ve “Uyanış” adını taşıyan bir temaya sahip. Tema, çeşitli devam eden “siyasi, ekolojik, toplumsal” dönüşümleri çağrıştırırken, özellikle Dakar’ın üzerinde odaklanıyor. Sergide 58 sanatçının eserleri sergilenecek.

Önceki İçerikSeçil Demircan’ın çağdaş dans performansı: “girift.”
Sonraki İçerik“Baladın” belgeseli Red Bull TV’de
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments