Luis Royo ve Fantastik Sanatı

"Yağlıboya tekniğini mükemmelliyetçilikle birleştiren Royo, kullandığı mankenler için zaman zaman Airbrush tekniği de kullanmaktadır."

0

Bu ay sizlere bir başka çarpıcı ustayı tanıtacağım. Luis Royo, fantastik ekolde kendine has tarzı ile ün salmış sanatçılardandır. Klasik yağlıboya tekniği kullanan Royo, Hiper-Realist fırça üslubu ile konsept olarak kullandığı Post-Apokaliptik temaları birleştirmektedir. Royo, ismi bilinmediği ortamlarda bile eserleri dövme ve poster olarak underground kültürde yaygın olarak genç kuşak tarafından kullanılmaktadır.

Royo, eserlerinde bilim kurgu unsurları popüler kültürle kaynaştırmakta, Post-Apokaliptik (Mahşer Sonrası) temaları fantastik öğelerle kaynaştırmaktadır. Azledilmiş melekler, The Beauty and The Beast temalı triptikler, Mad-Max filmini andıran Nükleer Savaş sonrası ortamlar Royo’nun eserlerinde sıkça karşımıza çıkan konseptlerdir.

Çoğunlukla Monochrome (Tek Renkli ve bazen Çift Renkli) bir palet kullanan sanatçı, pastel tonları ile gümüşi ve bazen de bronzvari tonlar kullanmaktadır. Metal aksamı olan kanatlara sahip azledilmiş melekler, biomekanik parçalar kullanan anti-kahraman rolünde insanlar çoğunlukla Nükleer sonrası Post-Apokaliptik ortamlarda Royo tarafından resmedilir.

Yağlıboya tekniğini mükemmelliyetçilikle birleştiren Royo, kullandığı mankenler için zaman zaman Airbrush tekniği de kullanmaktadır. Bu bakımdan Hiper-Realist tekniği başarıyla kullanan ender sanatçılardandır.

İspanya’da Olalla kentinde 1954 yılında doğan sanatçı, Sürrealizm ekolü içinde İspanyol kolunun son temsilcilerindendir. Eserleri Heavy Metal albüm kapaklarında kullanılmıştır, Star Trek pocket book series olarak Star Trek romanlarının kapaklarında kullanılmıştır, Marvel’in Ultra X-Men çizgi romanlarının kapaklarını resmetmiştir. 1995 yılından itibaren “Heavy Metal” isimli Sürrealist sanat dergisinin kapaklarını resmetmiştir. Eserleri kıta Avrupa’sından, Amerika’ya ve Moskova’ya kadar geniş bir yelpazede sergilenmiştir. “Malefic” isimli masa üstü FRP oyununun sanatsal tasarımını üstlenmiştir. Fallout video oyununun ilk versiyonunda dönemin ünlü oyun stüdyosu Black Isle kendisinden tavsiye almıştır. Mad Max: Fury Road filminin set tasarım aşamasında “advisor” olarak bulunmuştur.

Her biri adeta poster yapılacak görsel şölene sahip Royo eserleri, kendi içinde çeşitli dönemlere ayrılmaktadır. Her bir dönemde farklı temalar kullanmıştır. Bu ay sizlere Luis Royo’nun tanıtımıyla veda ederken, gelecek ay ise Sürrealizmin film sektörü dışında bir başka sektörle olan ilişkisini, bilgisayar oyun sektörü ile iç içe olan bağlarını ele alacağız. Gelecek aya kadar herkese keyifli bir yaz diliyor, Sanat ile kalın, ve içinden geçtiğimiz bu Covid-19 krizinin her sektörü vurduğu bu dönemde sanatı ve sanatçıyı desteklemenizi tavsiye ederek makalemi sonlandırıyorum.

Can Emed
Önceki İçerikPer Septimanam, Misafir Odası’nda “Hakan Çağlar”ı konuk etti
Sonraki İçerikMelis Yelman’ın ikinci çalışması: “Yerebatan”
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments