Mutlaka görülmesi gereken en iyi dalış yerleri: Hawaii

Hawaii; manta ışınları, lav oluşumları, resifler ve popüler su altı manzaralarıyla harika dalışlar için en gözde merkezlerden biri.

0

Amerika Birleşik Devletleri’nin eyaletlerinden biri olan Hawaii, Büyük Okyanus’ta bulunan ve tamamen adalardan oluşan tek eyalettir.

Eyalet neredeyse tüm Hawaii takımadalarını kapsar, 137 ada, 2.400 km’ye yayılmıştır. Volkanik takımadalar, fizyografik ve etnolojik olarak Okyanusya Polinezyası alt bölgesinin bir parçasıdır. Takımadaların güneydoğu ucunda, kuzeybatıdan güneydoğuya doğru sekiz ana ada vardır: Niʻihau, Kauai, Oʻahu, Molokaʻi, Lānaʻi, Kahoʻolawe, Maui ve Hawaiiʻi. Sonuncusu gruptaki en büyük adadır; eyalet ile takımada isim karışıklığını önlemek için genellikle “Büyük Ada” veya “Hawaii Adası” olarak adlandırılır.

Hawaii’nin volkanik kökenleri ve izole coğrafi konumu, bölgeyi keşfedilecek bir tüplü dalış seçeneği olarak öne çıkarıyor. Hawaii’de Galapagos köpek balıklarıyla dalmaktan, yuva yapan deniz kaplumbağalarını seyretmeye veya doğal lav tüpleri ve kaya oluşumlarında inanılmaz maceralara atılmak seçeneklerinizden bazıları… Deniz yaşamı burada iyi korunmaktadır. Kaplan köpekbalıkları, beyaz uçlu resif köpekbalıkları ve manta vatozları, Hawaii’de dalış yaparken sularda bekleyebileceğiniz en etkileyici manzaralar arasındadır. Büyüleyici su altı topografyası, göç eden kambur balinalar ve başka hiçbir yerde rastlanmayan çeşitli benzersiz endemik türler de dahil olmak üzere sayısız deniz yaşamı için bir arka plan sağlamaktadır.

Hawaii ticareti, dünya ekonomisine katılarak üretimini ve ticaretini büyük ölçüde geliştirmiştir. Son olarak 1898’de Amerika himayesi altına girip, 1959’da bir referandumla Amerika Birleşik Devletleri’nin 50. ve sonuncu eyaleti olmuştur. Ayrıca Hawaii, Amerika Birleşik Devletleri’ne bağlı olup Birleşik Krallık’ın bayrağını taşıyan tek eyalettir.

Oahu adasında bulunan Honolulu, Hawaii eyaletinin başkenti ve tek büyük kentidir. İngilizce ve Hawaii dili eyaletin resmi dilleridir. Okyanusla kaplı ve kıtalardan uzak olduğundan dolayı, sıcaklık yıl genelinde fazla değişiklik göstermemektedir. Sıcaklık genellikle 27 °C ve 16 °C arasıdır. Adada göl olmamasına rağmen, Büyük Ada’nın Mauna Loa ve Mauna Kea dağlarının tepelerinde zaman zaman göller oluşmaktadır. Hawaii’de yağışlar boldur. Ve ne zaman yağış alacağı tahmin edilememektedir. Gün içerisinde bol yağış ve ardından güneş görülebilir. Kauai Adası’ndaki Waialeale Dağı, dünyadaki en fazla yağış alan yerler arasında görülmektedir.

Hawaii’deki en iyi dalış yerleri;

Molokini Wall

Molokini Wall: Resif köpekbalıkları bu bölgede çok fazla görülmektedir; özelikle beyaz uçlu, siyah uçlu ve gri resif köpekbalıkları çeşitliliğine rastlanmaktadır. Bazı günlerde yunuslarla da karşılaşma ihtimaliniz yüksek; manta vatozlarından bahsetmiyorum bile. Ve tabii ki daha birçok küçük balık…

Akıntılar genellikle hafiftir ve görüş iyidir. Oldukça sık 100 fitin üzerine çıkabilir. Şnorkelli yüzme için harika bir yerdir.

Old Airport Kona: Adını hemen yanında bulunan havalimanından almaktadır. Park, güne hazırlanmak için harika bir yerdir; gösteri tesisleri ve piknik alanları vardır. Kartal vatozları, yılan balıkları ve Hawaii aslan balığı için uyanık olun. Bu harika bir sığ dalış sitesidir. Derinlikler yüzeyden yaklaşık 60 feete kadardır. Dalışınızın çoğunu 20 fit ile 30 fit arasında geçirmeyi bekleyin. Bir kum yamasının ötesinde kemerler ve bazı mağaralar da bulacaksınız. Lav tüpleri ve kayalar da bu alanın çevresindedir.

The Cathedrals Dive Sites in Lanai: Lanai katedralleri, yukarıdaki suya açılan mağaralardır. Çökmüş lav tüplerinden oluşmuşlardır. Açık bir günde, ışık yukarıdan parlar. Bunu yaptığında, mağaraları aydınlatarak çarpıcı bir görsel oluşturur. O kadar çarpıcı ki, onlara katedral lakabını kazandırdı. İnsanlar bunu eski bir kilisedeki yüksek pencerelerden ışık almaya benzetiyor. Siteler inanılmaz topografya ile dolu. Volkanik oluşumlar benzersiz ve bol miktarda bulunmaktadır.

Manta Ray Night Dive Kona

Manta Ray Night Dive Kona: Karanlık okyanus, bir hareket telaşıyla canlanmaktadır. Dalış ışıklarınız tek ışık kaynağıdır; okyanus tabanı gözden kaybolur. Ahtapot larvaları ve yengeçler çoğunlukta olup, gün ışığında göremediğiniz daha birçok küçük canlı da bulunmaktadır.

Black Rock Maui: Adayı oluşturan su altı lav oluşumlarının oluşturduğu son yerlerden biri olarak görülmektedir. Bu nedenle doğal bir çıkıntı oluşturur. Akıntı burada güçlenebilir ayrıca, suda dik düşüşler olur. Burada birçok deniz canlısını bulabilirsiniz. Kaplumbağalar ve vatozlar yaygındır. Burada dinlenirken bir fok balığına bile rastlayabilirsiniz.

Turistlerin çoğu burada sahile bağlı kalıyor. Dalış alanı genellikle boştur. Bu dalışın en büyük dezavantajı olsa da en tercih edilen bölgeler arasında yer almaktadır.

Golden Arches Kona: Pek çok resif balığı, bu bölgeyi evi olarak görmektedir. Whitetip resif köpekbalıkları, müren yılanları ve hatta ara sıra yunuslar burada vakit geçirmektedir.

Au Au Crater: Hawaii çevresindeki en iyi krater dalışları yapılan yerlerdendir. Okyanus beyaz yüzgeçli köpekbalıkları, büyük krikolar ve çekiç kafalı köpekbalıkları burayı yuvaları olarak görmektedirler. Ortaya çıkmalarının zamanı belli olmaz. Ayrıca kraterde kaplumbağalarla da karşılaşabilirsiniz.

Turtle Pinnacle

Turtle Pinnacle: Bölgedeki cerrah balıkları yosunları sever. Bu yüzden deniz kaplumbağaları geldiklerinde kabuklarını temizlemek için onları sürü haline getirirler. Kaplumbağalar temizlenir; burası bir temizlenme istasyonudur.

Three Fingers: 60 feet’e kadar görüş mesafesi ile burada kontrol edilecek çok sayıda deniz yaşamı var. İsimdeki parmaklar lavlardan oluşmuştur. Limandan tam 100 fit dışarı uzanırlar. Başka hiçbir yerde bulamayacağınız eşsiz bir lav oluşumu sağlar. Kaplumbağaların zaman zaman Üç Parmak’a uğradığı bilinmektedir. Ejderha mürenleri, wrasse, anthias ve daha fazlası görülmektedir.

Carthaginian II: Balina avcılığının tarihini öğretmek için yıllarca balina avcılığı müzesi olarak kullanıldı. Ardından 2005 yılında gemi batırıldı. Şimdi yapay resif olarak hizmet veriyor ve birçok deniz türüne ev sahipliği yapıyor.

Fish Rain: Galapagos Köpek balıkları ve Hawaii fokları sıklıkla görülmektedir. Ayrıca Bölgede kaplan köpekbalıkları sıklıkla görülmektedir. Balina köpekbalıkları ve taraklı çekiç kafalı köpekbalıkları da etraftadırlar. Bölge, muhtemelen Molokai ve çevresinde en yüksek deniz yaşamı konsantrasyonuna sahiptir.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere sevgiler…

Gül Önen
Önceki İçerikNova Norda’dan yeni tekli: Bas Git
Sonraki İçerikArkeolojik alanlarla ilgili açıklama
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments