Arkeolojik alanlarla ilgili açıklama

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, gerçekleşen büyük felaket sonrası deprem bölgesindeki arkeolojik alanlara dair açıklamalarda bulundu.

0
Arslantepe Arkeolojik Alanı (Malatya)

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, depremden etkilenen illerdeki kültürel miras alanlarımıza ve müzelerimize dair açıklama yaptı.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, 6 Şubat depremlerinden etkilenen kentlerde yer alan dünya mirası alanlarına ve müzeler hakkında açıklama yaptı. Açıklamada, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve on şehri etkileyen deprem sonrasında, başta personelin sağlık durumu, müze ve örenyerlerinin güvenliği, müze binası ve eserlerin durumu ile kültür varlıklarının korunması için gerekli çalışmaların yürütüldüğü belirtildi.

Geçtiğimiz gün UNESCO, Suriye ve Türkiye’de Dünya Mirası listesinde yer alan arkeolojik alanların yıkıcı depremde hasar görmüş olabileceğini söylemişti. UNESCO, Türkiye’de yer alan ve Dünya Mirası Listesi’nde kayıtlı bulunan Nemrut Dağı, Göbeklitepe, Arslantepe gibi arkeolojik alanlar hakkında endişe duyduğunu belirtmiş ve “UNESCO, bu bölgeleri hızla güvence altına almak ve istikrara kavuşturmak amacıyla hasarın kesin bir envanterini oluşturmak için uzmanlarını seferber ediyor.” demişti.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada bahsedilen kültürel miras alanları ve müzelerimiz şu şekilde:

6 Şubat depreminden etkilenen müzeler

Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Osmaniye, Diyarbakır, Adana Müzelerinde herhangi bir hasar meydana gelmedi. Kahramanmaraş, Elbistan, Adıyaman, Malatya Müzelerinde ufak çatlaklar dışında bir hasar oluşmadı. Müzelerin koleksiyonlarında ciddi bir hasar tespit edilmedi.

Bununla birlikte, etrafında bulunan binaların tehlike oluşturabileceği ihtimali göz önünde bulundurularak Kahramanmaraş Müzesinin taşınabilir nitelikteki koleksiyonu güvenli bir müzeye nakledildi.

Hatay Arkeoloji Müzesinin bir bölümünde hasar meydana geldi. Acil durum eylem planı doğrultusunda en hızlı ve kapsamlı personel takviyesi bu müzeye sağlandı. Ayrica elektrik kesintilerinin güvenlik zafiyeti oluşturmaması için müzeye güneş enerjili kamera sistemleri kuruldu.

Malatya Arslantepe’de hasar

Dünya Mirası alanlarından Malatya Arslantepe’deki kerpiç duvarlarda hafif kaymaların bulunduğu ve geçici çatı örtüsünde yer yer çökmeler olduğu tespit edildi ancak alanda ciddi bir hasar oluşmadı.

Diyarbakır surları ve St. George Kilisesi

Diyarbakır surlarının sınırlı bir bölümünde hafif dökülmeler olduğu, yine Diyarbakır Suriçi’nde bulunan St. George Kilisesi’nin girişinde ufak çaplı dökülmeler olduğu tespit edildi.

Göbeklitepe ve Nemrut Dağı

Şanlıurfa Göbeklitepe ve Adıyaman Nemrut Dagi gibi diger dünya miras alanlarında hiçbir olumsuzluk tespit edilmedi.

Gaziantep Kalesi ve Malatya Yeni Cami

Gaziantep Kalesi ve Malatya Yeni Cami başta olmak üzere anılan şehirlerde bulunan tescilli tarihi yapılarda ve müzelerde oluşan hasara ilişkin detaylı çalışmalar devam ediyor.

1342.3
Önceki İçerikMutlaka görülmesi gereken en iyi dalış yerleri: Hawaii
Sonraki İçerikBüyük bir felaketin Twitter anatomisi
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments