MüziKoridor #11

"İster reklam veren marka olun, ister müzik projesinde ortak bir şarkıya hayat veren iki müzisyen; eğer ilişkiniz gerçeğe dayanmıyor ve o anki iş birliği ile sınırlı kalıyorsa artık dünyada kabul görmüyor."

0

Dünyada sahici ilişkilerin iş birlikleri dönemi her yeri sarmışken; biz hala sevgisiz ve emeksiz salt çıkar yolundan devam mı?

Şimdi daha yazının başındaki bu ilk başlıkla Beyza ne demeye çalışıyor diye sizi yormadan daha net açıklamaya çalışayım.
İster reklam veren marka olun, ister müzik projesinde ortak bir şarkıya hayat veren iki müzisyen; eğer ilişkiniz gerçeğe dayanmıyor ve o anki iş birliği ile sınırlı kalıyorsa artık dünyada kabul görmüyor. Marka temsilcisi seçtiği ünlü ile sıcak ilişki kurduğu zaman, o ünlünün fanları da markayı sahipleniyor. Ya da şarkıya hayat veren iki müzisyen proje bitiminde de ve hatta öncesinde de birbirinin müziklerini dinlediğini belirten etkileşimlerde bulunuyor ve özelinde de görüşüyorsa proje de gerçeklik algısı çok daha etkin oluyor ve aslına bakarsanız bu üretilen müziğe de daha başarıyla yansıyor.
Dünya bu matematiği çözmüş ve başarıyla uygularken biz hala stüdyoda tanışıp, proje bittikten sonra birbiri ile etkileşime girmeyen kişileri buluşturmaya devam ediyoruz.

Bu konulara biraz daha eğilmek gerekiyor; dünyayı gözlemlemek, iyi okumak lazım. Reklam ajanslarına ve müzik projeleri geliştirenlere naçizane tavsiyemdir.

İyi olan her şeyi bitirmeyi başaran çıkarcılar ordusu nasıllar?

Benim onlara kötü bi’ haberim var; Tik Tok ve diziler artık şarkı patlatamıyor. Çünkü Tik Tok seviyesizliğinde iyilerin oraya düşmesi mümkün olmuyor. Ve görünen tek bir gerçek var ki; o da istenen akıl almaz tanıtım ücretlerini vermeyi göze alanlarla işler döndükçe kalite daha da kötü olacak.

Böylesi aşırı başarılı olup sonrası bitik olan bir başka oluşum da Spotify’ın 3. Yeniler listesiydi. Ne güzel başlamıştı, nasıl heyecanla beklerdik listenin yenilenmesini. Efsane olacakken, içi boşaltıldıktan sonra şaibelerin kurbanı şimdi.

… tabii ki diziler; sahnelerine uygun şarkı bulma konusunda çok başarısız işler çıkarmaya başladılar. Oysa çok yakın zamana kadar doğru sahneye uygun olunca ne şarkılar patladı, hepimiz keyifle keşfettik, dinledik. Nedenleri malum olsa da ben yine kimseyi zan altında bırakmayarak yorumu dizi izleyicilerine bırakıyorum.

Fazla para yatırılan PR dönemi de bitiyor gibi…

Son dönemde aynı ezber PR yapanların başarısında gözle görülür şekilde düşme var. Bu nedenle neredeyse her hafta şarkı çıkaranların çoğu sessizliğe bürünmüş durumda. Yatırılan paraların karşılığını alamayacak şekilde adaletsiz gelir dağılımı olduğu sürece her yeni şarkı dönemi demek bir öncekinden daha çok para yatırmak demek olmaya başladı. Ve bu uyuşturucu gibi, sonu yok.
Bakalım nerede kimlerin sonunu getirecek… Yeni sistemler bulunacak mı? Merakla takipteyim.

Madrigal kendini çok tekrar etmeye başladı.

Madrigal’ı kendine özgü bir kimliği olan bir grup olarak tanıyıp sevdik. Ama sonrasında kabul edelim ki benzer yapıda birçok grup çıktı ve bu arada Madrigal da kendi müziğinde risk almayarak kendisini gram değiştirmedi. Ve son şarkısı “Yaşayamam Bu Benle” önceki şarkılarını geçen bir şarkı da olamadı yazık ki. Grup, birbirinin tekrarı şarkılar tarzından acilen kurtulmalı ve dinleyeni de kurtarmalı.

100. yıla yakışır tek bir eser çıkaramadık!

Cumhuriyetin ilk zamanlarından günümüze eğitimin öneminin azaldığı ve bunun her alana yansıdığı aşikar. Ve yazık ki Cumhuriyetimizin 100. yılına özel yapılan şarkılardan en ayıla bayıla paylaşılanlar dahil; Cumhuriyetin 10. Yılında çıkarılan eserlerin yanından bile geçemedi. Oysa bu zamanda çağdaş! ve globalleşen dünyanın tüm imkanları avcumuzun içindeyken; böylesi önemli bir tarihe yazılanların hepsi uçmalı, dinleyenler eserlerden eser beğenmeliydi. Olmadı. Vasatlaşmamızın en önemli delili kabul ediyorum bu başarısızlığımızı. Fark eder toparlanır mıyız derseniz, eleştirilere gelen yanıtlardan anladığım kadarı ile bu “ego”larla zor.

MÜZİKORİDOR 11'İN ŞARKILARI:

Narda Afrika

Öncesinde dinleyicileri olduğum; uzun bir süredir de birlikte çalışmaktan mutlu olduğum isimlerden Narda Afrika’nın, dertlerini -daha doğrusu halk olarak dertlerimizi- üstü kapalı değil de lafı dolandırmadan direkt anlatımla dile getirdikleri şarkıları “Çizgili Dayı” sevdiğim muhalif şarkılardan… Ve listemin de açılış şarkısı.

Horror Pizza

Glasxs (Melis Uslu)’nun Son Feci Bisiklet’in solisti Arda Kemirgent ile kurduğu yeni oluşumun ismi Horror Pizza. Ve ilk şarkıları “Otters”i yayımladılar bile. Her iki müzisyenin de tarzından esintiler hissettiğim bu grubun yeni şarkılarını beklerken; bu arada Glasxs’in yakın zamanda 8 şarkıdan oluşan “Galaksi Rapsodi” albümünden de bahsedeyim. “Yıldızların Altında”, “Hatırla Sevgili”, “Kimseye Etmem Şikayet” ve “Sarı Gelin” şarkılarından oluşuyor. Ben bu tarz çalışmaları eski eserlerin yeni nesillere ulaşması açısından önemsiyorum. Ve Melis de kendi tarzını koruyarak bu eserleri bugüne başarıyla taşımış diyebilirim.

Canozan

Canozan şarkılarını hep çok sevdim ama “Ağlama Ben Ağlarım”da ilk zamanlarındaki şarkılarının o daha derin hissini sanki yeniden buldum.

Gökçe Kılınçer

“Güneşin Kızkardeşi” şarkısı hemen herkes tarafından bilinen ve sevilen Gökçe Kılınçer, uzun süredir daha kendi kabuğunda gibi. En son 2022 Aralık ayında yayımladığı “Zor Yollar Benim” albümü sonbaharın bitimine yakın dalgalı ruh halimize çok yakışıyor. Retro tarzı kendisine en yakışan müzisyenlerden olan Gökçe Kılınçer, arada cover yorumlarda bulunuyorsa da kendi imzası olan şarkılarını çok daha fazla seviyorum. MüziKoridor listesinde “Devran”ı dinlerken, albümdeki diğer şarkıları da mutlaka dinleyin.

Can Baydar “RAW” Akustik’ten “Yarım”

Can Baydar’ı “Gece” grubundan bu yana severek takip eden dinleyicilerindenim. Kariyerinin ilk EP”si olan “RAW” için Baydar: “İstedim ki bu besteler tüm samimiyetiyle, tüm çıplaklığıyla dinleyiciyle buluşsun ve güçlerini de tam olarak buradan alsınlar.” açıklamasında bulunmuş. Akustiğin sadeliğinde tam da dediği histe dinledim şarkıların bu versiyonlarını ve içlerinden “Yarım”ı MüziKoridor için seçtim.

Blues – Rock denince Özgür Aydın albümleri

Özgür Aydın’ın albümlerindeki bütünlüğü ve dinlerken başka bir alemin kilidini açan hissini seviyorum. Sanki başka bir evrene geçerek, dünyadan kopuş yaşatıyor ve bu bana, hatta o an yaptığım işlerime de yansıyor. MüziKoridor listeme son albümden “Path to Freedom”a yer verdim ama siz “River of Time” albümünün tamamını dinleyin bence. Albüm bitiminde çıktığınız yolculuğu anlatmak isterseniz, dinlerim. 🙂

Hasan Azze – Kediler Uzaylı

Listem sonbaharın ruhuna uygun olsa da son şarkıda biraz içimize kıpırtı eklemek istediğim için son dönem severek dinlediğim Hasan Azze şarkısı “Kediler Uzaylı”yı MüziKoridor – 11 listemin son şarkısı olarak seçtim.

“Sanırım hepimiz kedilerin uzaylı ve sıvı oldukları konusunda hemfikiriz.” diyen Hasan Azze’ye sonuna kadar katılırken; yeni yazımda ve yeni listemde buluşana kadar yazının bu son cümlelerine kadar gelmiş tüm okuyucularımıza müzik dolu günler dilerim.

SPOTIFY

YOUTUBE

Önceki İçerik“Şahsiyet” II. Fasıl galası Uniq İstanbul Expo’da yapıldı
Sonraki İçerikSemazenlerin Yolculuğu: Öz’e Dönüş
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments