Nihal Saruhanlı’nın ilk solo albümü: “Boyutların Müziği”

Nihal Saruhanlı’nın ilk solo albümü "Boyutların Müziği", 25 Nisan 2025 günü yayına girdi.

0

Boyutların Müziği’, Ursula K. Le Guin‘in Metis Yayınları’ndan çıkan Uçuştan Uçuşa adlı öykü kitabından esinlenerek ortaya çıktı. Kitabın seçili metinlerinin müziğin bir parçası olduğu çalışmada seslendirme Yusuf Bahar’a ait.

Kitapta farklı boyutlara seyahat edilirken tasvir edilen farklı mekanların, canlıların, kültür ve alışkanlıkların verdiği ilham ile metinlerin müziği de ortaya çıkmış oldu. Her bir boyutun kendi ses dünyası tasarlandı. Her bölüm için seçilen farklı vurmalı enstrümanlar boyut anlatılarına eşlik etti.

Toplam 8 bölümden oluşan albüm, Havaalanları ile açılıyor. Albüm sırasıyla Asonu Sessizliği, Hennebetlerin Yanında İnsanın Yabancılık Çekmemesi, Veksilerin Öfkesi, Ansarların Mevsimleri, Frin’in Toplu Rüyaları, Hegn Soyluları ve son olarak Uykusuzluk Adası bölümlerinden oluşuyor.

Albümde akustik davul haricinde elektronik sesler, djembe, şaman davulu, flexitone, chimes, maracas, vb perküsyon aletleri kullanıldı.

Bu tek kişilik solo performans, vurmalı çalgıların müzikte alışılagelmiş kullanımlarını genişletmeyi ve tekrar düşündürmeyi de amaçlamaktadır. Genelde bir eşlik enstrümanı olarak değerlendirilen vurmalı çalgıların bu çalışmada solo enstrümanlar olarak öne çıkması, sanatçının hedeflerinden biri olmuştur.

‘Boyutların Müziği’, bugünün görsel anlatıma dayalı dünyasında, adeta geçmişten seslenen bir radyo tiyatrosu gibi sesi, anlatımın merkezine koyar. Amaç; dinleyiciyi seyirci pozisyonundan çıkartıp hayal gücünü, ses dünyaları kurgulayarak harekete geçirmektir.

Albüm, Galata Bej Recording Studio’da Eray Polat tarafından kaydedildi. Albümün mix / mastering süreçlerini Suat Armağan Koçak üstlendi.

Albüm kapağındaki fotoğraf Metin Saruhanlı’ya ait. Kapak tasarımını ise Mert Pekduraner ortaya çıkarttı. Fotoğraflar ise Dilan Bozyel tarafından çekildi.

Önceki İçerikSUÇÜSTÜ’nün 8. sayısı, David Lynch dosyası ile yayında
Sonraki İçerikSanat ve bilimin buluştuğu ada deneyimi: Bozcaada Gathering
Abone Olun
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments