Airbrush Tekniği Üzerine-II

"Airbrush, öncelikle bir tutkuyla ve hissederek yapılan, titiz çalışılması gereken bir tekniktir."

0

Tekrar merhabalar, bildiğiniz gibi NouvArt yenilenme çalışmaları başlamadan önce yazdığım son makale “Airbrush Tekniği Üzerine” başlıklı makalemde airbrush tekniğini, bu tekniği merak eden sizlerle paylaştım. Şimdi NouvArt yenileniyor ve test yayınına başlandı. Bu vesileyle ben de uzun bir seri olmasını düşündüğüm Airbrush Tekniği konulu makalelerime devam etmek amacıyla bu makaleyi kaleme alıyorum.

Önceki makalemi takip edenler, kısaca ve özetlenmiş olarak Airbrush kullanmanın tüm inceliklerine aşina olmuşlardır. Bu makalede ise önceki anlattıklarımda oluşan soru işaretlerini açıklar nitelikte olup, bu tekniği daha da detaylandıracak şekilde konuyu derinlemesine inceleyeceğiz.

Airbrush, öncelikle bir tutkuyla ve hissederek yapılan, titiz çalışılması gereken bir tekniktir. Çizim refleksi dediğimiz el ile göz arasındaki uyumla buna bağlı reflekslerin gelişmiş olması ve belirli bir seviyede Nişan alabilmeyi gerektirir. Bu sebeple Airbrush’a halk ağzında “Hava Tabancası veya Pistole” adı da verilir.

Kağıt üzerinde bir kalem ile çizim yaparken kalemin ucu kağıda değdiğinden çizim yapmak kolaydır. Zira kalemi değdirdiğiniz yere çizim yapacaksınızdır. Ancak Airbrush ile işler öyle olmaz. Airbrush’ı içindeki boyaların zarar görmemesi için dik tutarsınız ve yüzeye değdirmeden belirli bir uzaklıkta tutarak resim yaparsınız. Bu uzaklık yapacağınız çizime göre değişir.

Airbrush pedalını geriye çektikçe boyama yapacağınız alan genişler, pedalı önde tutarak boyama yaptığınızda oldukça mikron ve ince bir alanda boyama yaparsınız. Koyu ve vurgulu bir kontur istiyorsanız Airbrush’ı yüzeye yaklaştırırsınız. Detaylı bir çizim yapacağınız vakit de Kompresörden gelen hava basıncını düşürerek Airbrush’ı yüzeye yaklaştırırsınız. Geniş yüzeyde degrade bir geçiş yapacaksanız Airbrush’ı yüzeyden nispeten uzaklaştırır ve geniş bir mesafede resminizi yaparsınız. Bütün bunlar defalarca etüt yaparak ve çok tekrar ederek geliştirebileceğiniz, Airbrush kullanmayı bir refleks haline getirebileceğiniz tekniklerdir.

Airbrush’ınız spreyleme yaparken küçük küçük boya kabarcıkları püskürtmeye başladığında Airbrush’ınızın temizlenme vakti gelmiş demektir. Daha önce açıkladığım gibi, böyle bir durumda önce içindeki boyayı kutusuna geri boşaltır, Airbrush’ınızı komple demonte eder, her bir parçasını sudan geçirir, sonra yeniden monte ederek boya haznesine Aseton koyarak püskürtürsünüz. Böylece Airbrush’ınızın kabarcık sorunu hallolur.

Airbrush ile yapacağınız resimler genelde her yüzeyde tutar. Tuval, Kağıt, MDF, Metal yüzeyler ve her çeşit plastik yüzeyler. Yüzeyde aradığımız özellik, matlaştırılmış ya da mata yakın olmasıdır.

Cilalı yüzeylerde Airbrush boyası tutmaz, önceden cilanın yüzeyden çıkartılmış olması gerekir. Aynı şekilde varolan yapılmış bir resim çalışmasının üzerine de Airbrush tutar. Ancak o resim çalışmasının cilalanmamış olması gerekir. Örneğin bir yağlı boya çalışması kurumuş ise üzerine Airbrush yapılabilir. Aynı şekilde bir Airbrush çalışmasının üzerine de yağlı boya tutar. Peter Gric gibi sanatçılar hem klasik yağlı boya hem de Airbrush tekniğini aynı resimde üst üste kullanmakta ustalaşmışlardır.

Airbrush, çoklukla Sinema Görsel Efekt Endüstrisinde yaygın kullanılan bir araçtır. Hollywood filmlerinde gördüğünüz derideki yaralar, zombi ve vampir ısırıkları, korku filmlerinde gördüğünüz yaralarda oluşan başkalaşımlar, her çeşit zombi ve vampir efektleri, bilim kurgu ve fantastik korku filmlerinde gördüğünüz yaratıklar, hepsi deriye uygulanan veya önceden şekillendirilen Silikon ve Polyester yüzey üzerine Airbrush püskürtmesiyle renklendirilen çalışmalardır. Çünkü Airbrush silikon yüzey üzerinde de tutar.

Bu tekniklerin detaylı bir bölümünü Alien (Yaratık) filmi sahne arkası set çalışmaları üzerine yazdığım makalede detaylıca anlatmıştım, ilerleyen makalelerimde bu Görsel Efekt tekniklerinden de bahsedeceğiz.

Airbrush tekniği, resim, heykel sanatı ve Görsel Efekt endüstrisi dışında da kullanılmaktadır. Elektro Gitarların üzerindeki resimler Airbrush ile yapılmaktadır. Bisikletlerin gövdelerindeki resimler Airbrush ile yapılmaktadır. Harley Davidson motorlarının üzerlerindeki resimler yine Airbrush ile yapılmaktadır.

Airbrush bir tutkudur.

Can Emed
Önceki İçerik“İlse Ceramic Art Design” ile dekorasyonun ötesinde bir tasarım deneyimi
Sonraki İçerikDoğu Roma dönemine ait ‘Son Troyalı’nın iskeleti bulundu
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments