Altın ve gümüşten oluşan Thetford Hazinesi sırlarını ortaya çıkarıyor

İngiliz arkeologlar, 1979'da tesadüfen bulunan Thetford Hazinesi'nin 5. yüzyıla ait olduğunu ve Britanya'nın Roma İmparatorluğu'yla bağlantılarını ortaya çıkardı.

0

Doğu Anglia’daki Thetford bölgesinde 1979 yılında bulunan ve “Thetford Hazinesi” olarak bilinen 1500 yıllık definenin, bölgenin dini ve ekonomik yapısı hakkında çarpıcı yeni bilgiler sunduğu açıklandı. Yapılan yeni araştırmalar, hazinedeki eşyaların sanılandan daha geç bir döneme ait olduğunu ve bölgenin paganlıktan Hristiyanlığa geçişinin daha uzun sürdüğünü gösteriyor.

Thetford Hazinesi, 1979’da Thetford’daki Fison’s Way’de Gallows Hill bölgesindeki bir inşaat alanında, izinsiz giren bir define arayıcısı tarafından tesadüfen keşfedilmişti. Definede 22 altın yüzük, çeşitli altın takılar ve 36 gümüş kaşık ile süzgeçten oluşan toplam 81 parça değerli eşya bulunuyor. Takıların bir kısmı şist taşından yapılmış bir kutu içinde, diğer nesneler ise kutunun yakınında bulunmuştu.

Kent Üniversitesi’nden arkeolog Profesör Ellen Swift, “Hazinenin 4. yüzyılın sonlarında değil, 5. yüzyılda gömüldüğüne dair güçlü kanıtlar var. Bölgede bulunan daha geniş kapsamlı kanıtlar, hazinenin içindeki kaşıklardaki yazıtlarla daha önce belirlenen dini bağlamı doğruluyor. Bu da, Thetford Hazinesi’nin yeniden tarihlendirilmesi sonucunda, bölgede pagan bir inanç merkezinin 5. yüzyıla kadar varlığını sürdürdüğünü gösteriyor. Hazinenin değeri ve çeşitliliğinden anlaşılan ekonomik varlıklar da, bölgede önemli bir güç ve otoriteye sahip olduğuna işaret ediyor.” dedi.

Bu yeni kronoloji, hazinedeki birçok nesnenin (hem kaşıklar hem de takılar) kıta Avrupası’ndan tarihlendirilmiş buluntularla ve Britanya Müzesi’ndeki daha yakın zamanda bulunan ve benzer eşyalar içeren 5. yüzyıla ait Hoxne definesiyle yapılan ayrıntılı karşılaştırmalarla destekleniyor.

Profesör Swift ayrıca, hazinedeki eşyaların Roma İmparatorluğu’nun farklı bölgelerinden geldiğini ve Britanya’nın daha önceki düşüncenin aksine, dış dünyadan izole olmadığını ortaya koydu. “Özellikle Thetford takıları, farklı parçaların farklı yerlerden geldiğini gösteren çok çeşitli stillere sahip.” diyen Swift, “Hazinedeki en geç tarihli yüzüklerin bazıları muhtemelen Kuzey İtalya veya çevre bölgelerden, konik boncuklu kolye ise Avrupa’nın Balkanlar bölgesinden gelmiş olabilir. Takıların çoğu genel olarak ‘Akdeniz-Roma’ tarzında, seçkinler arasında coğrafi olarak yaygın bir ortak kültürü gösteriyor.” şeklinde konuştu.

Şu anda Britanya Müzesi’nde sergilenen Thetford Hazinesi, arkeologların Roma dönemi Britanya’sının kültürel ve ticari bağlantılarını anlama çabalarına önemli katkılar sağlıyor. Araştırma, Journal of Roman Archaeology dergisinde yayımlandı.

Önceki İçerik71. Sait Faik Hikâye Armağanı sahibini buldu
Sonraki İçerikSpiritua seyircisiyle buluşuyor
Abone Olun
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments