Bir Bilim Adamının Arşivine Yolculuk: Arşivin Belleği Marcell Restle’ın Anadolu Araştırmaları

Marcell Restle’ın bağışladığı özel koleksiyonun, büyük bir kısmı ilk defa ANAMED'in İstanbul'daki galerisinde sergileniyor.

0

Özellikle Eskiçağ Tarihi, Anadolu Uygarlıkları açtığı sergilerle, zengin kütüphanesi, yayınları, gerçekleştirdiği sempozyumlarla önemli bir işleve sahip olan Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi, ANAMED’in yeni sergisi “Arşivin Belleği: Marcell Restle’ın Anadolu Araştırmaları” sergisi ziyarete açıldı.

Alanının önemli sanat tarihçilerinden Marcell Restle’ın Bizans, Selçuklu ve Erken Osmanlı devrine ait arşiv, Uluslararası Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu kapsamında ziyaretçilerle buluştu.

Marcell Restle

1. Dünya Savaşı ve sonrasında Almanya’dan dünyanın dört bir yanına dağılan bilim adamı, yazar, öğrencilerden biri olan Marcell Restle, İstanbul Üniversitesi ‘nde dönemin önemli akademisyenlerinden Halet Çambel ve Semavi Eyice’den dersler almıştır.

Marcell Restle’ın Viyana Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nün arşivi olan DiFaB’a (Bizans Araştırmaları Dijital Arşivi) bağışladığı özel koleksiyonundan, vefatından sonra üniversiteye taşınan belge ve malzemelerin büyük bir bölümü ilk kez sergileniyor. Küratörlüğünü yine Viyana Üniversitesi’nden Lioba Theis, Su Sultan Akülker ve Caroline Mang’ın yaptığı sergide ziyaretçiler ayrıca, 1956–2000 yılları arasında oluşturulmuş zengin arşivden, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı sanatı ve mimarisi alanlarında yüzlerce fotoğraf ve yazılı belge, teknik ve fotogrametrik çizim, görüntü ve ses kayıtlarını da inceleme fırsatı buluyor. Arşivin dört bölümde ziyaretçilere sunulduğu serginin ilk üç bölümünde Restle’ın İstanbul, Anadolu ve Suriye’nin Havran bölgesinde yaptığı araştırmalar kronolojik olarak yer alırken, son bölümde arşivin kısa bir öyküsü teşhir ediliyor.

Sergiyle eş zamanlı olarak, editörlüğünü serginin de küratörleri olan Lioba Theis, Su Sultan Akülker ve Caroline Mang’ın yaptığı ve çevirisini Yiğit Adam’ın üstlendiği kitap Lioba Theis, Birgitt Borkopp-Restle, Johannes Koder, Friedrich Hild, Klaus Belke, Tolga Uyar, Peter Waldhäusl, Su Sultan Akülker, Caroline Mang, Philipp Pichler, Nina Rannharter ve Cedric Huss’un yazılarından olan bir de kitap hazırlandı.

Bir bilim adamının yarım yüzyıllık arşivine, çalışma metodolojisine, belleğine odaklanan sergi 1 Aralık’a dek görülebilir.

Arşivin Belleği: Marcell Restle’ın Anadolu Araştırmaları

ANAMED Galeri / 25 Haziran – 1 Aralık 2019
Küratörler: Lioba Theis, Su Sultan Akülker, Caroline Mang
ANAMED Galeri Küratörleri: Ebru Esra Satıcı, Şeyda Çetin
Sergi Tasarımı: Burak Şuşut – Fika

Elif Hopyar
Önceki İçerikTimsahların evriminde sıra dışı bir dönemeç: otobur atalar
Sonraki İçerikAmerikalılar, uzayda liderin kendi ülkeleri olmadığı kanaatindeler
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments