Devrim Vural’ın ilk şiir kitabı: “İptila”

0

Devrim Vural’ın ilk şiir kitabı olan “İptila” şiirle tanışmak isteyen fakat bir türlü buna cesaret edemeyen okurları ve şiirle yatıp şiirle kalkan şiir severleri kucaklamak için raflardaki yerini aldı. Ruhun yansımaları her dem ziyasıyla aydınlatırken yüreğinizi, İptila kitaplığınızın en özel kitapları arasında kendine hakkaniyetli bir yer edinecek.

“Derdimi anlatacak kadar şiir bilirim, derdimi yazacak kadar şiir taşırım…

Benim şiire iptilalığım Orhan Veli Kanık ile tanıştığım gün nüksetti…” diyerek başlıyor Devrim Vural şiirle münasebetini anlatmaya ve devam ediyor: “… cebimde şiirler biriktirdim, heybem şiir yüklü. Orhan Veli Kanık’ın, Ahmed Arif’in, Cemal Süreya’nın yaşadığı topraklarda insan kendine ne kadar şair diyebilir ki!..” ve şiirin fevkalbeşer şahıslarının önünde saygıyla eğilerek bir şairin taşıması gereken en önemli özelliğiyle, mütevazılığıyla karşımıza çıkıyor.

Kendisinin de söylediği gibi onu etkisi altına alan Garip Akımı şairlerinden ve bu akımın devamını getiren İkinci Yenici şairlerden derin izler bulabilirsiniz dizelerinde fakat bu yüce şahsiyetlerin arasında şahsına münhasır şiirlerle okuru buluşturmak onu son dönemlerde karşılaştığımız nadir şairlerden birisi yapmıştır.

Muzaffer Tayyip Uslu, şiiri kelimelerden tasarruf etme sanatı olarak tanımlarken, Devrim Vural’ın şu dizeleri bize bu manada bir misal olmuştur:

“Yüreğim paslanırken çıkardığı gürültüyü

duymadın,

duyamazsın da.”

Birkaç kelimeyle anlatılan derin hislerin hangi manaya geldiğini yazarak anlatmanızı istediğimizde eminim ki zihninizde tezahür eden kıvılcımları birkaç sayfa kâğıda sığdıramayacak, fakat o yazdıklarınızı tekrar tekrar okuduğunuzda yazdıklarınızın, bu birkaç kelime kadar sizi sarsmadığını kabul edeceksiniz. İşte tam da burada şiir sanatının özgül ağırlığını fark edeceksiniz ve o andan sonra şiir sanatının görkemine kendinizi kaptıracaksınız.

Hünerli bir aşçının ellerinden çıkan o leziz yemeği yediğinizde damağınızda kalan tat gibi bir tat kalsın havsalanızda ve ilk defa Orhan Veli’nin şiirini okuyan Devrim Vural gibi sizi bu büyük hazza davet eden şu mısralar yankılansın kulaklarınızda:

“Boşalan kadehlerde

Dalından kırdığımız çiçekler yaşatmaya çalıştık
Yaşatamadık, soldu.
Kimsenin geçmediği duraklarda
yağmurda ıslanmışız.
Ne kalıp adam gibi sevebilmişiz
Ne de gitmeyi başarabilmişiz.
Bir yurttan başka bir yurda
Bavulumuzda sadece yara taşımışız
Son treni kaçırmışız
Raylar paslanmış
Makaslar yanlış istasyonu göstermiş.
Dedim ya küçük hanım
Bizden olmaz
Biz o treni çoktan kaçırmışız.” -Devrim Vural
Yayın Tarihi:09.11.2020
ISBN:9786257022910
Dil:TÜRKÇE
Sayfa Sayısı:96
Cilt Tipi:Karton Kapak
Kağıt Cinsi:Kitap Kağıdı
Boyut:13.5 x 21.5 cm
Önceki İçerikYeni Metin Festivali 9 çevrimiçi gerçekleşecek
Sonraki İçerikMr. Steel’in yeni şarkısı: “Global Depression”
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments