HASAN AZZE’nin müzik yolculuğu

0

Müziğin ön planında başlayan yolculuğu Art N Craft’la devam eden Hasan Azze ile konuştuk.

– Merhaba Hasan, İstanbul’daydın Antalya’ya taşındın, son dönemde Terzi isminde bir single çıkardın ve sonra uzun bir hazırlık süreci sonrası Art N Craft’ı hayata geçirdin. Son gelişmeleri senden öğrenebilir miyiz?

Hasan Azze: Öncelikle Merhaba bu güzel sorular için çok teşekkür ederim. Dilim döndüğünce hepsini cevaplamaya çalışacağım. İlk olarak 4 yıllık İstanbul’da süren eğitim ve müzik yaşamını sonlandırıp Antalya’ya taşınma kararımdan bahsedeyim biraz. SAE Institute İstanbul’da 2016 yılında 1 yıllık Audio Engineer programına katıldım. Eğitimi dolu dolu bitirip ardından yüzde elli bursla Bahçeşehir Üniversitesi Ses ve Kayıt Teknolojileri Yüksek Lisans programına dahil oldum. Bu eğitim süreci sürerken bir yandan da konserler ve sektörde bazı stüdyolarda asistanlık yapıp çalıştım. En son Akla Kara Post Production firmasında çalışırken şehirdeki 3. yılımdı. O sıralar sancılar başlamıştı. Ait olmadığım kendimi huzurlu ve ait hissedemediğim bir şehirde yaşadığımı hissediyordum ancak şartları olgunlaştıramıyordum. 4. yılın içinde artık İstanbul’daki insanlara benzemeye başladığımı fark edince aynı sürede eğitimimi de tamamlayınca Antalya’ya doğduğum şehre geri dönme kararı aldım. İstanbul’da oluşturamadığım şartı Antalya’da oluşturunca Art N Craft Creative Works ortaya çıktı. Çocukluk arkadaşım olan ve aynı zamanda yıllardır da görsel tasarım işlerimi yapan en yakın dostumla şirketi açtık. Çok uzun bir hazırlık süreci oldu takipçilerimizin de bildiği ve gördüğü üzere. Çünkü elimizdeki kısıtlı zaman ve maddiyatla bazı süreçler biraz uzadı. Şükür ki sonunda ofisi bitirdik ve başladık. Antalya’ya ilk geldiğim sırada Terzi isminde bir single yaptım ancak sonrasında bu tadilat ve stüdyo inşaatı araya girince ister istemez biraz dinleyicimden uzak kaldım. Ancak burdan onun da haberini vermek isterim ki çok güzel bir single ile tekrar karşılarına çıkmaya hazırlanıyoruz.

– Art N Craft’ta ne tür hizmetler veriyorsun? Ulaşmak isteyen müzisyen ve sanat insanları hangi sosyal medya adreslerinden seninle bu konu için bağlantıya geçebilirler?

Hasan Azze: Art N Craft görsel ve işitsel alanların içerisinde olduğu kreatif bir ofis aslında. Hizmet başlıklarını sayacak olursam; ses kayıt, mix, mastering, ses tasarım, final mix, altyapı ve aranje, kurumsal kimlik tasarımı, logo, marka danışmanlığı, web site, fotoğraf çekimi, video çekimi yani akla gelebilecek neredeyse tüm multi medya hizmetler. Ulaşmak isteyenler sosyal medya hesaplarımızdan ya da ofisimizin telefon numarasından bize mesai saatleri içerisinde diledikleri zaman ulaşabilirler.

Telefon: 0(536) 959 0262
Instagram:
@artncraftcreative

– Geçmişte hiphop kültüründen gelen ve rap camiasında bilinen ve kabul gören bir isimdin, alternatife evrilmen, müzik yolculuğun hakkında neler söyleyeceksin?

Hasan Azze: Benim müziğe başlangıcım hiphop kültürüyle başladı. 2005 yılından bu yana da üretmeye devam ediyorum. O dönemler Iceman ismiyle rap müzik yapıyordum. Sürekli üretmeye ve kendimi geliştirmeye çalışıyordum. Bu üretim beni paralelinde işin mutfağına da götürüyordu. Çünkü kafamdaki müziği nasıl daha iyi yaparım sorusuna aradığım cevapları her geçen gün daha da aydınlatıp fiziksel bir ürüne çeviriyordum. Bu gelişim beni bir yerde müziğin o dipsiz ve sonsuz okyanusuna götürdü. Artık sadece ritmik şiirler yazıp okumak istemiyordum. Daha melodik işler de yapmak istiyordum. Eski takipçilerim bilirler aslında Iceman projesinin son 2 albümü ve aralarda yayınladığım teklilerde bu alternatiflik hissediliyor. 2015 yılında artık yaptığım müziğin daha sağlıklı ilerlemesi adına Iceman projesini bitirip Hasan Azze projesini hayata geçirdim. İlk albümünden itibaren yasal daha profesyonel bir yol izlemek adına bu kararı alıp yola çıktım. Aslında hala şarkılarımda rap bölümler ve ögeler mevcut çünkü ben o müziğin aşığıyım. Her müzik türünde olduğu gibi o türü yanlış lanse eden müzisyen çoktur. Ancak ben ve benim gibi rap müziğe gönül vermiş arkadaşlarım bu müzik için gerçekten çok savaştık ve savaşmaya devam ediyoruz. Rap müziğin şu an Hasan Azze müziğinde de çok olumlu katkılarını görebiliriz. Söz yazma tekniğimden yaratıcılığıma, risk alabilmemden özgürlüğüme çok etkisi oldu ve olacaktır. Bir müzisyen ne kadar özgürse o kadar yaratıcıdır ve o kadar samimidir. Umarım bu mertebeye tüm müzisyenler yükselir.

– Peki şu anda rapin yükselişini nasıl görüyorsun?

Hasan Azze: Rap müziğin yükselişine çok mutlu oluyorum. Çünkü bu kültür ve müzik için bir çok insan çabaladı ve çabalıyor. Dünyanın daha önce bunu fark edip bu müziği daha ana akıma dahil etmesi bizde bayağı bir geç oldu. Ama olsun geç olsun da güç olmasın. Daha güzel yerlere gelecek bu müzik hep hissettim ve daha çok hissediyorum. Bu yolu açmada biraz da olsa payım varsa ne mutlu bana. Daha güzel olacak.

– Gelen bir müzik türü illa bir başka türü öldürmek zorunda mı? Mesela rap geldi, alternatif bitti diyenlere katılıyor musun?

Hasan Azze: Aslında buna pek katılamayacağım. Her ne kadar bazı dönemlerde yeni müzik türleri ortaya çıksa da bu sadece dönemsel olabiliyor. Bazı ana akım müzik türleri hep ayakta kalacak. Ancak zaman içerisinde ihtiyaçtan, ve rutini bozmak istemekten kaynaklı birbirini içine geçmiş bir sürü müzik türü olacak. Ben kendi müziğimde hep bu aykırılığı ve bu riski göze alarak ürettim. Artık tek bir müzik türü değil birbiri içine geçmiş karışık gökkuşakları olacak. Çünkü insanın ihtiyacı bu yöne evriliyor. Çünkü artık o tek tür müziklerden sıkıldık. Ki müziğin koca okyanusunda neden sadece bir koy yada sahilde ayaklarımızı suya sokuyoruz. İçine girip kendimizi o sonsuz sınırlara bırakmak varken bir kıyıda kalmak bence pek de akıl karı değil.

– Yeni şarkılar var mı? Ne zaman? (Bu sorunun yanıtını bizim kadar sevenleriniz de merak ediyorlar)

Hasan Azze: Tabii ki var. Hem de en en kısa sürede. İlk sorudada bahsettiğim gibi bu kadar arayı açmak aslında benim dışımda hayati sebeplerden ve etkilerden kaynaklı. Üretebilmem için öncelikli olarak üretecek doğru ve rahat ortamı yaratmam gerekiyordu. Şimdi o ortamı ve şartları oluşturdum ve bundan sonra hız kesmeden üretmeye devam. Şu an tamamı bitmiş ve klip çekimine hazırlandığımız bir şarkımız ve ardından ufak dokunuşları kalmış 3-4 ayrı şarkı mevcut. Planlamalarını yapıyoruz ve en kısa sürede dinleyicilerimizle buluşuyoruz. Beklediklerine söz veriyorum ki değecek.

– Bugüne kadar yapım şirketleri, bağımsız olarak ve en son yine bağımsız bir şekilde ama OnAir Sahne üzerinden sevenlerinle buluştun; tüm bu deneyimler üzerine yorum yapmak, müziğe yeni başlayan ve sektöre ulaşmaya çalışan müzisyenlere yorumların var mı?

Hasan Azze: Yeni başlayan müzisyen arkadaşlara söyleyebileceğim ilk şey sabır ve enerji biriktirmeleri. Çünkü bu ülkede gerçekten sanatın herhangi bir alanında ayakta kalmak çok zor. Bu zorluk yetmiyormuş gibi bir de şirketler sille vuruyor. Aslında biz müzisyenler üretmekle alakalı sorun yaşamıyorken paylaşma ve ulaştırma konusunda çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Bu sıkıntılar zaman içerisinde üretime ve yaratıcılığa da olumsuz etki ediyor. Bunu biraz olsun engellemek için OnAir Sahne gerçekten bize nefes aldırdı. Bağımsız müzik için gerçekten büyük çabalar sarf ediyorlar. OnAir Sane gibi platformlar biz müzisyenlerin kıymetini bilip iyi bakması gereken platformlar. Bağımsız müzik savaşında ittifakımız.

– Öncelikle sorularımıza verdiğin yanıtlar için yürekten teşekkür ederek, son bir soru ile röportajımızı sonlandırıyoruz. Müziğin ön tarafında ve arka sahnedeki mutfak kısmında olmanın avantajları çoktur tahmin ediyoruz ki, ama dezavantajı var mı?

Hasan Azze: Asıl ben bu güzel sorular ve ilginiz için çok teşekkür ederim. Seve seve yanıtladım her bir soruyu. Müziğin ön yani sahnesinde olmak ile arka tarafında olmak yani mutfakta olmak bambaşka iki alan. Her ne kadar avantajları varmış gibi görünse de bunlardan bir tanesi işiniz olunca diğerine ket vuruyor. Örneğin kendimi ele alayım. Tüm gün stüdyoda başka müzisyenleri kayıt edip, mixleyip akşam olduğunda kendinize beste yapmaya oturmayı bırak ses dahi duymak istemiyorsunuz. Çünkü çok yorucu işler her ikisi de. Hele ki işin yaratıcılık yani sahne önü kısmı enerji ve motivasyon isteyen bir alan. O yüzden arka planda ve ön planda aynı anda olmak gerçekten çok zor ve herkesin harcı değil. Bu işin de laneti bu sanırım. Bir diğer laneti de parantez içinde belirteyim. Kendi şarkılarınız yerine başkaların şarkılarını ezberliyorsunuz. Kaydettiğim ve mixlediğim sanatçılara yakında geri vokal olarak gideceğim 🙂

Önceki İçerikÇağdaş Sanat Buluşmalarının İlki: Leonardo da Vinci
Sonraki İçerikAntalya Uluslararası Kapsamlı Müzik Festivali’nin ilki, Rusya’yla ortaklaşa ve pek yakında Antalya’da!
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments