Karanlık maddenin anahtarı kozmik ışınların önünde duran sır perdesi yavaş yavaş kalkıyor!

0

Uluslararası bilimsel işbirliği TAIGA, gama ışını radyasyonları ve kozmik ışınların ultra yüksek enerjilerini inceleme imkânı sunan dünyanın en büyük gama ışını gözlemevlerinden birini faaliyete geçiriyor.

Konuyla ilgili bilgi, ‘Nuclear Instruments and Methods in Physics Research Section A: Accelerators, Spectrometers, Detectors and Associated Equipment’ (Fizik Araştırmaları Bölüm A’da Nükleer Araçlar ve Yöntemler: Hızlandırıcılar, Spektometreler, Dedektörler ve İlgili Donanım’) başlıklı makalede verildi.

Gözlemevinde şimdilerde Moskova Devlet Üniversitesi, Moskova Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi, İrkutsk Üniversitesi, Altay Devlet Üniversitesi ve Rusya ile Almanya’nın önde gelen başka üniversitelerden bilim insanları bulunuyor. Bilim insanları TAIGA gözlemevinin iki tesisinde, TAIGA-HiSCORE dedektör istasyonları ve yeni TAIGA-IACT teleskoplarında bir dizi yeni deneye hazırlanıyor.

TAIGA’nın Baykal Gölü’nün güney kıyısından 50 kilometre uzakta, gamma ışınlarının oluşturduğu hava duşlarını kayıt altına alan yeni hibrit teknolojili eşsiz bir kompleksi bulunuyor. Bu kompleks, kozmik ışınlanma gerçekleştiğinde atmosferde oluşan hava duşlarının tüm temel bileşenlerini kayıt altına alabiliyor.

Moskova Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi Nükleer Fizik ve Teknoloji Enstitüsü’nden İgor Yaşin, “Bugün kompleks kurulum aşamasında. İçerisindeki dedektör sayısı ve kayıt alanları artıyor. Gerçekleşen olaylarla ilgili kayıt, işleme ve analiz metodları geliştiriliyor” açıklamasında bulundu.

Yaşin’e göre, yakın gelecekte üçüncü bir teleskopun montajının yapılması ve TAIGA-HiSCORE dedektör istasyon sayısının bir kilometre karelik alanda 120’ye kadar çıkarılması planlanıyor. Kozmik ışınlanmalarla ilgili olanlar, modern bilimin en önemli bilinmezlerinden biri. Bu ışınlanmalarla ilgili tahminlerde bulunarak insanlığın yeni yüksek enerji kaynakları üretimine yaklaşması mümkün.

Bilim insanları bir dizi özgün gelişmenin sonucunda gama ışınlarının oluşum ve yayılım süreçlerini araştırmayı, bunun sonucunda da tüm dünyadan bilim insanlarının peşinde olduğu gizemli karanlık maddenin parçacıklarını bulmayı umuyor.

Sputniknews
Önceki İçerikÇalışır hâldeki makinelerin saçtığı ısı artık elektrik olarak geri dönecek ve enerji kaybı sıfıra yaklaşacak!
Sonraki İçerikMeriç Algün’ün “Day Craving Night” isimli sergisi Bristol’de sanatseverleri bekliyor
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments