Lübnan’ın Müzik Işığı: “Fairouz”

Kısa sürede 20. yüzyılın en iyi popçu unvanını alan Fairouz, aynı zamanda Arap müziğine seviye atlatmıştır.

0

21 Kasım 1934 yılında Lübnan’ın Beyrut şehrinde dünyaya gelmiştir. Asıl ismi Nouhad Wadie Haddad olan Orta Doğu’nun yıldız sanatçısı, daha çok sahne ismi Fairouz ismini kullanmıştır. Babası Mardin’de doğmuş Süryani bir aileden gelmiştir. Daha sonra Lübnan’a taşınmışlardır. Birçok Arap ülkesinde en iyi vokalist unvanı alan sanatçı müzikleriyle Orta Doğu siyasi tarihine damga vurmuştur. 1975-1990 yılları arasında Lübnan’da Müslüman-Hristiyanlar arasında gerçekleşen iç savaşta, ülkesini terk etmemiş müzikleriyle insanlara destek ve moral vermiştir.

En ünlü parçası Nassam Aleyna Hawa şarkısında birçok kez kendi memleketine olan özlemini ifade etmiştir. Orta Doğu’nun müzik yıldızı, küçüklüğünden itibaren yeteneklerini konuşturmuştur. On yaşına geldiğinde Nouhad, okulda sıra dışı şarkı söyleyen sesiyle tanınır hale gelmişti. Okul gösterilerinde ve tatillerde düzenli olarak şarkı söylerdi. Bu onu, Şubat 1950’de okulun gösterilerinden birine katılan tanınmış bir müzisyen ve Lübnan Konservatuarı’nda öğretmen olan Mohammed Flayfel’in dikkatini çekti. İlk başta, Nouhad’ın muhafazakar babası onu konservatuara göndermek konusunda isteksizdi. Ağabeyi Nouhad’ın amcasının ikna etmesi üzerine, erkek kardeşinin kendisine eşlik etmesi şartıyla onu bırakmayı kabul etti. Kısa bir sürenin ardından eşi Assi Rahbaniyle tanışacak olan Fairouz, 1960 yılında yeni bir yıldızın doğuşuna imza atacaktır. Fairouz, Arap müziğine altın çağ yaşatmıştır.

Kısa sürede 20. yüzyılın en iyi popçu unvanını almıştır. Aynı zamanda Arap müziğine seviye atlatıp alışılmışın dışında müzik tarzını kısa sürede tarz katmayı başarmıştır. Fairouz, Batı ve Arap seslerinin bir karışımı olan özellikle terkedilmiş müzik tarzıyla tanınır. Müziği, melankolik ve nostaljik mizahının yanı sıra, uzmanlar tarafından genellikle havadar, net ve esnek olarak tanımlanan, yaygın olarak kullanılan yorum tarzından farklı olarak özlemli sesiyle fark yaratıyor. Bu tarzıyla Avrupa’nın yanı sıra diğer kıtalarda ses getirecektir.

1971’de Fairouz’un ünü, Arap dünyası tarafından büyük bir heyecanla karşılanırken, büyük Kuzey Amerika turunun ardından uluslararası hale geldi. Fairouz bugüne kadar Suriye, Ürdün, Irak, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn, Mısır, Tunus, Cezayir, Fas, Fransa, Birleşik Krallık, İsviçre, Hollanda, Yunanistan, Kanada, Birleşik Krallık dahil olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde sahne aldı. Ününe ün katmış olan Fairouz, 1972 yılında hiç beklemediği acı olayda beyin kanaması geçiren müzik yolculuğunda da hiçbir zaman kendisini yalnız bırakmayan hayat arkadaşını, sevdiği adamı kaybetmiştir. Eşinin vefatının ardından evlenmeme kararı alan Fairouz, müziklerini oğlu Ziyad Rahbani ile yazmaya devam etmiştir. Eşi için bestelediği şarkılardan biri şu isimde olmuştur; Sallimleh Alayh (Ona selam söyle).

Lübnan’ın iç karışıklıklarına aldanmadan tahrip edilmiş yıkılmış şehirde konser vermekten çekinmemiştir. İlk Avrupa televizyonu yayınında söylediği Habbataytek Bissayf (Yaz mevsimde sevdim seni) adlı şarkısının ardından sunucu sarılarak kutlamıştır. En son konserini 2008 yılında Şam’da gerçekleştirdiği anlarda dinleyiciler çığlıklar ve coşkular içinde şarkılarına eşlik ettiler. En son EH Fİ Amal adlı albümünü yayınlayan Fairouz, sahneyi artık oğlu Ziyad Rahbaniye bırakmıştır. 88 yaşındaki sanatçı günümüze kadar etkin kalmış ve Lübnan’da yaşamaya devam etmektedir.

Yusuf Soğan
Önceki İçerikİlklerin festivalinde afiş tasarımı, yapay zekâ tarafından tasarlandı
Sonraki İçerikMehmet Turgut’un NFT Koleksiyonu: “Rorschach, Art is Insane”
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments