Philippe Druillet ve Sürrealist Sanatı

"Philippe Druillet, Moebius ekolünde bir Gerçeküstücü sanatçı olup, eserleri yoğun şekilde bilim kurgu etkisi altındadır."

0

Merhabalar, içinden geçtiğimiz şu günlerde gündemi yoğun şekilde seçim işgal ettiğinden, bu ayki makalem biraz gecikti doğal olarak. Bu ayki konumuz geçen ayki makalenin bir bakıma devamı niteliğinde. Bildiğiniz gibi geçen ay köşemizi Moebius’a ayırmıştık. Bu ay ise onun arkadaşı olan ve yine Sürrealist Sanat ile iç içe olan Philippe Druillet’i konu alacağız.

Philippe Druillet, Moebius ekolünde bir Gerçeküstücü sanatçı olup, eserleri yoğun şekilde bilim kurgu etkisi altındadır. Eserlerinde Science-Fiction ve Sürrealizmi tek bir potada birleştirir. İleri gelecek konulu ve ileri-teknoloji sahibi uygarlıkları konu aldığı eserlerinde Gerçeküstücü unsurlar her zaman eşlik etmektedir.

Teknik olarak mükemmeliyetçi olan Druillet’in eserlerinde yakından bakılsa bile fırça izi algılanamaz. Sadece mürekkep taramalarının izine rastlanabilir. Yoğun şekilde posterize olan bu eserlerde renklerin ve çizgilerin detayları yoğundur. Yağlıboya ve Hint Mürekkebi tekniklerinin iç içe geçmesi ile meydana getirilen bu eserlerde pastel tonlamalar göze çarpmaktadır.

Druillet, bilim kurgu ve korku romanlarına da etkisi olmuş bir sanatçıdır. 1970’li yıllarda Star Wars serisi için yazılan bazı romanlara kapak çalışması yapmış, Bram Stoker’s Dracula ve Nosferatu romanlarına kapak çalışması yapmıştır. Yragael The Mad ve Lone Sloane gibi sayısız bilim kurgu etkili çizgi roman üretmiştir. Yine 1980’li yıllarda Moebius ile birlikte Arzach çizgi romanını üretmiştir. 2002 Yılında Axel Tribe Productions tarafından üretilen Ring-1 ve Ring-2 adlı CD olarak piyasaya sürülen 3 boyutlu Bilgisayar Oyunu serisinin sanat yönetmenliğini üstlenmiştir. 2010’lu yıllarda ise Benjamin Legrand tarafından senaryosu yazılan ve yönetmenliğini Josée Dayan’ın üstlendiği Delirius-II filminin Sanat Yönetmenliğini üstlenmiştir. Druillet, daha sonra bu filmin yardımcı-senaryo yazarlığını da üstlenmiştir. Delirius-II filminin konusu yine Druillet’in ürettiği Delirius çizgi romanından esinlenmiştir.

Druillet halen çizgi romanlarının konu edildiği filmler üretmekle meşgul olup, bir yandan da eserleriyle sergiler açmaktadır. Bir sonraki ay bambaşka bir makalede görüşmek üzere, sanatla kalın.

Can Emed
Önceki İçerikGedik Filarmoni Orkestrası ilk konserini vermeye hazırlanıyor
Sonraki İçerikAy seferlerinde kullanılacak RS-25 roket motoru test edildi
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments