Uzayda ilk cerrahi robot operasyonu

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bir cerrahi robot, sıfır yerçekiminde gerçekleştirilen ilk operasyon demostrasyonunu başarıyla tamamladı.

0
Robot, ileride uzay da dahil olmak üzere uzak bölgelerde gerçek operasyonlar gerçekleştirebilir (Virtual Incision).

Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki küçük cerrahi robot, sıfır yerçekiminde ilk ameliyat demonstrasyonunu başarıyla tamamladı.

Dünya’da bulunan doktorların rehberliğinde, 250 mil aşağıda, kompakt droid gökyüzündeki dev uzay laboratuvarında sahte insan dokusunda birkaç operasyon gerçekleştirdi.

CNN’nin bildirdiğine göre, robotik cihazın adı SpaceMIRA ve amacı, uzaydan savaş bölgelerine ve kırsal alanlara kadar uzanan uzak bölgelerdeki acil tıbbi müdahalelerde bulunmaktır. NASA ve SpaceX misyonlarının derin uzaylara ulaşmasıyla birlikte, robotun bu tür yolculuklara eşlik etmesi mümkün olabilir.

SpaceMIRA, bir hastane ameliyathanesindeki insan doktorunu taklit ederek, sol kolunu kavramak ve sağ kolunu kesmek için kullanıyor. Robot, vücuda yerleştirilen bir cihazın bir parçasını kullanarak işlem yapar. 0,9 kilogram ağırlığındaki robot, astronotlar için hafif bir araç olması nedeniyle mikrodalga büyüklüğündeki bir kutuya yerleştirildi.

Robo-cerrah, 1 Şubat’ta bir SpaceX Falcon 9 roketiyle uzay istasyonuna ulaştı ve ilkbahara kadar orada kalacak. SpaceMira’nın arkasındaki beyin Virtual Incision adlı ABD merkezli bir başlangıç olan şirkettir. Sıfır yerçekimi gösterisi 10 Şubat’ta altı cerrahın yardımıyla gerçekleştirildi. Cerrahlar, uzaktan robotla testler yaparken, bir eliyle lastik bantlardan yapılmış simüle dokuya gerilim sağladılar. Tüm testler başarılı oldu,

Virtual Incision yetkilileri: “Yerden robotu kontrol etmenin getirdiği zaman gecikmesi, işlemlere ek bir zorluk katıyor. Genellikle, Dünya’daki doktorların gönderdiği komutlar ile uzaktan gerçekleştirilen eylemler arasında bir giriş ve çıkış gecikmesi olur. Demo durumunda gecikme yaklaşık olarak 0,85 saniyedir.” açıklamasında bulundu.

Virtual Incision daha önce yarım saniyelik bir gecikmenin bile sorunlara yol açabileceğini belirtmişti. Ancak testte yer alan bir cerrah, gecikmeye rağmen görevlerin başarıyla tamamlandığını belirtti.

Önceki İçerikOn Air Music’den “Hodri Meydan”
Sonraki İçerikİstanbul Modern’in yeni sergisi: “Zamansız Meraklar”
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments