Abu Dhabi Louvre Müzesi ilk defa bir Türk sanatçıyı ağırlıyor

Melis Buyruk, Abu Dhabi Louvre Müzesi'nde eseri sergilenen ilk Türk sanatçı olacak.

0

Habitat serisiyle porselen işçiliğinde yeni bir dil arayan sanatçı Melis Buyruk bu kez “Habitat- Kalila wa Dimna” eseriyle Abu Dhabi Louvre Müzesi’nde sergilenecek. Eser ayrıca müzenin kalıcı koleksiyonuna eklenecek.

Sanatçı Melis Buyruk, Kelile ve Dimne masalından esinlenerek ortaya koyduğu “Habitat- Kalila wa Dimna” eseriyle Abu Dhabi Louvre Müzesi’nde sanatseverlerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Dünyaca ünlü müzede 25 Mart’ta açılacak “From Kalila wa Dimna to La Fontaine” sergisinde yer alan Buyruk böylelikle müzede sergilenen “İlk Türk sanatçı eseri” olma unvanına sahip olacak.

Melis Buyruk’un ilhamını aldığı ve kökenleri Hindistan ve Yunanistan’a dayanan Kelile ve Dimne masalı; Arap-İslam dünyasında İbnü’l-Mukaffa, Yunan-Roma dünyasında ise Ezop tarafından birbirine paralel olarak geliştirilen bir anlatı. Hayvanların masalın ana karakterlerini oluşturduğu ve insanlar gibi konuşturulduğu masal Antik Çağ’dan bu yana bu iki orijinal kitaba sahip olmasının yanı sıra, bir dilden diğerine uyarlanarak, hem Doğu’da hem de Batı’da birçok fabl türünde yeni eser olarak yaratıldı. Bu anlatıların birçoğu ise evrensel edebiyat alanının önemli isimlerinden Jean de la Fontaine tarafından bir araya getirilerek bugüne ulaştı. Sergiye başlığını veren “From Kalila wa Dimna to La Fontaine” eskimeyen bir edebi tür olarak kültürleri ve yüzyılları aşarak hem yetişkinlere hem de çocuklara hayat dersleri ve değerler aktarıyor.

Daha önce “Habitat” serisiyle doğanın kendini oluşturma şeklinden, milyonlarca kez tekrar eden ama aslında aynı gibi gözüken biricik parçalardan yola çıkarak yeni, tanımsız dünyalar yaratan Melis Buyruk, bu çalışmasında ise insan, bitki, hayvan türlerine ait bu detayların oluşturduğu dünyalarda bazen bir hayvana ait bir parçayı bazen de bir hayvanı dominant bir figür olarak kullanıyor. 2020 yılında pandemi sürecinde başladığı serinin yeni bir halkası olarak şekillenen “Habitat- Kalila wa Dimna” sanatçının Kelile ve Dimne masalı ile tanışmasının sonucunda burada geçen bazı hayvanları kullanarak bu masala ithaf etmek istemesiyle oluşturuldu.

Küratörlüğünü Annie Vernay Nouri’nin üstlendiği sergi porselen işçiliğine kendi yorumunu kazandıran sanatçı Melis Buyruk’un kariyerinde önemli bir ilerleme noktası. 14 Temmuz’a kadar ziyarete açık olan serginin akabinde Melis Buyruk’un “Habitat- Kalila wa Dimna” eseri müzenin kalıcı koleksiyonuna eklenecek.

1984, Gölcük doğumlu sanatçı Melis Buyruk, 2007 yılında Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü’nden mezun oldu. İstanbul ve Ankara’da pek çok grup sergisine katılan Buyruk, ilk kişisel sergisini 2015 yılında Pg Art Gallery’de açtı. Sanatçının Koç Vakfı Koleksiyonu’nun yanı sıra birçok özel koleksiyonda çalışmaları bulunuyor. Çalışmalarını İstanbul’da sürdüren sanatçı, büyük ölçekli seramik heykelleriyle tanınıyor. Buyruk, son olarak New York’ta yer alan Leila Heller Gallery’de gerçekleştirdiği Habitats isimli sergisiyle dikkatleri çekmişti.

Önceki İçerikMurat Uyurkulak’ın ilk öykü kitabı: “Bazuka”
Sonraki İçerikBu Hafta Vizyona Giren Filmler (22 Mart 2024)
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments