Mücevher Tarihine Bir Bakış

"15.yy sonlarında Milano’da Oymacılık sanatında, taşlar üzerine mitolojik öyküler yazılmıştır, birkaç parmağa takılan yüzükler önemli yer tutmuştur."

0

Güzellik denilince aklımıza sadece bakım ürünleri gelmemelidir. Sağlık ve bakım, güzellik için önemli bir unsurdur ancak tek başına değil, aksesuarlar ve takılarla tamamlanmış güzellikle ışıltınızı daha da artırabilirsiniz. Aksesuarlar ve takılar, yüzyıllardan beri vazgeçilmez tamamlayıcı olarak günümüze kadar popülaritesini devam ettirmiştir.

Dünyadaki ilk mücevher taşının ortaya çıkışı eski çağlara dayanmaktadır. İlk mücevher taşıysa taş devrinde hayvan derisi üzerine kullanılan deniz kabuğuydu.

Çeşitli aksesuar ve takılarda deri üstüne, kemikten, deniz kabukları üzerine dizilmiş takılar da deri tercih edilmekteyken, daha sonra maden çağına geçildikten (Tunç, Altın çağıyla) sonra metal, tahta, altın, gümüş aksesuarlar kullanılmıştır; M.Ö 1000. yıllarda altın takılar ve süs eşyalarında görülmüştür, özellikle Mısırlılar ve Araplar için tercih sebebi olup takılarında altına ağırlık vermişlerdir. Mısır mücevherlerinde daha çok kadınlar için taçlar tercih edilmiş. Tanrısal simgelerle, taçlar, tokalar, kolyeler, renkli taşlar yer alırken, zincirlerde altın kolyeler tercih edilmiştir. Ayrıca sıra boncuklar, gerdanlıklar, tanrısal simgesel kolyeler tercih edilmiştir.

15.yy sonlarında Milano’da Oymacılık sanatında, taşlar üzerine mitolojik öyküler yazılmıştır, birkaç parmağa takılan yüzükler önemli yer tutmuştur. M.Ö 16.yy.’da Eski Yunanlılar, altın tercih etmiştir. 17.yy. sonrasında 18.yy.’da Rönesans ve Barok döneminde mücevher kullanımları daha da artmıştır. Renkli taşlar, kolyeler, saç tokaları ve altın zincirler yer aldı. İtalya ve Fransa’da Rönesansı izleyen bu dönemde stil akımının öncülerindendir. Güç ve servetin göstergesi ve simgesi olduğu için özellikle bu dönemde mücevherin tercih sebebi daha da artmıştır. Rönesans çağını takip eden stil akımı Barok tarzıyla. 18.yüzyılda süs, saat, zincirler, ayakkabı tokalarında, saç tokalarında sıklıkla kullanılan aksesuarlar arasında yer almaktadır. Klasik Yunan stilinde altın, zincir, elmas, Renkli taşlar, uzun damla küpeler tercih edilmekteydi. 19.yy’da Art Nouveau sanat akımı ortaya çıkmaktadır, ardından 20.yy’da Art deco akımı çıkmıştır. 1950’ler Neo Rönesans sanatçıları Dali ve Broque’un sanat ve mücevher tasarımları uygulamaları 1960-70-1990’lara kadar tasarımcılarca geometrik şekiller ve alternatif malzemeler kullanımında birleşti.

İlk olarak, 1893 yılında Hemmerle markası, o yıllarda Alman kraliyet ailesi ve ordu için taçlar ve madalyaları tasarlamaktaydı.

19.yy Romantizm akımıyla birlikte mücevherler artık simgesel olup aşk ve ölümü  simgeleyen ruhu, mücevher ve takılara da yansıtmıştır ayrıca çeşitli bileklik, kemer, halka, broş, kolye, küpe, toka, dekoratif eşyalar ve şapkalardan ayakkabılara kadar süsleme olarak da kullanılmıştır. 20.yy’da geometrik canlı, zıt renkli taşlar olarak sıklıkla görülmüştür. Günden güne popülaritesi artan Mücevherin dünyada en çok tercih edilen markaları ise şunladır;

  1. Cartier
  2. Harry Winston
  3. Van Cleef & Arpels
  4. Buccellati
  5. Tiffany & Co.
  6. Graff
  7. Piaget
  8. Bvlgari
  9. Mikimoto
  10. Chopard

Ünlü modacı Giorgio Armani, mücevherin en önemli aksesuarlardan olduğunu ve mutlaka elbiseyi tamamlayan bir unsur olduğunu belirtmiştir.

2020’de de sıklıkla tercih edilen romantik esintiler, mücevherlerde de görülmektedir. Minimalist modellerin özellikle tercih edildiği modellerde elmas taştan, inci kolyeye kadar zarif modellerin yer aldığı geniş yelpazeye gözalıcı modelleriyle 2021’de de devam etmektedir. Minimalist dokunuşlarda gümüş rengi ve lila rengi yine favori renkte mücevherlerde kullanılmaktadır.

Gözde Dünya Markaları;

  1. Versace
  2. Isabel Marant
  3. Dior
  4. Zimmerman

Mücevherler sofistike, asimetrik ve çekici deniz kabuklarıyla süslenmiş koleksiyonlarıyla bir çok renkli taşla süslemiş, çeşitlilikleriyle büyüleyici koleksiyonlarıyla yine 2021’e damgasını vuracaktır.

Gül Önen
Önceki İçerikSinem Sayın’dan yeni single: “Ben Değilim”
Sonraki İçerik60 bin bal arısıyla “Nefertiti” büstü
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments