MüziKoridor #1

"Birlikte farklılıklarımızla yaşamayı öğreneceğimiz, yasakların yerini hoşgörünün alacağı adil bir şekilde yönetilmek, kimsenin kimseyi tehlike görmeyeceği sistemleri kurmak zorundayız. Yoksa isimler değişir, yaşadıklarımız değil."

0

Uzuncadır müzik yazısı yazmıyordum; Erdem Yener’in yeni şarkısı “Ateşler”i dinlerken müzik yazmayı ne çok özlediğimi fark ettim.

Erdem Yener müziği bana geçmişte de benzer bir etki yapmış ve yine NouvArt sayfalarına bir Erdem Yener yazısı bırakmıştım.

Belli mi olur belki artık daha sık müzik yazısı yazarım yine -eskiden olduğu gibi-…

Erdem Yener fena ateşlemiş!

Konumuza dönecek olursam ki konumuz son dönem müzik dünyasında neler olduğundan yola çıkarak başta Erdem Yener… Yener, ilk albümünden bu yana takip ettiğim ve her çalışmasını severek dinlediğim nadir müzisyenlerden. Yeni sezon için önce “Güldür Güldür”de tekrar yer alacağı haberleri geldi, ardından bu hafta yeni şarkısı “Ateşler” sevenleriyle buluştu. Bu kış umarım oyunculuğu yanı sıra şarkılarına da daha çok vakit ayırır çünkü alanım müzik olduğu için biraz kıskanıyorum müziğinin az biraz geri kaldığı zamanlarını.

Sözü çok uzatmadan “Ateşler” haftanın ilk önerisi.

Barış Çapkın sonbahara çok vurucu girdi!

Son dönemin hem incelikli hem müzikalitesi sağlam çalışmalarına imza atan, titizliğine ise bizzat şahit olduğum özel bir müzik insanı Barış Çapkın.
Biraz içerden bilgi olacak birlikte çalıştığımız için ama duygusunu müziğine yansıtan derin sözlü şarkılarının zamansızlığını seviyorum Barış’ın.

Barış Çapkın’ın şarkılarının hepsini dinlemenizi önerirken, diskografisinden playlistlere eklemek için şarkı seçmekte zorlanacaksınız. Ben de bu arada yeni çıkan duygusal çalışması “Gözlerin mi Kaldı”nın linklerini yazımın bu alanına ekliyorum.

Şarkının klibi de Barış’ın şarkılarındaki hikaye anlatıcı kimliğiyle çok uyumlu. Ayrıca klipte oynayan Gizem Çelik’i de Gigi Öğretmen serisinden tanıyoruz. Okullar açılırken özellikle anaokulları ve birinci sınıflar Gigi Öğretmen şarkılarından faydalanmaya devam edecekler.

Gülşen mevzu

Güzel şarkılar dinlerken, müzikle ilgili olumsuz konuları da görmezden gelemiyoruz tabii ki.
Bunlardan biri Gülşen’in hızlandırılmış cezası… Onca katil, tacizci, tecavüzcüye işlemeyen adalet hızının Gülşen’de hemen işlemesi; üstelik benzer beyanları tam ters olmak üzere müzik ve sanat için fetvalar verenler, yakın-yıkın diyenlere alkış tutulurken….

Gülşen şimdi ev hapsinde, konserlerine çıkamıyor ve dava gününü bekliyor. Bu arada özür minvalli bir iki de açıklaması oldu. Bu kadarla kalır, haklılığını destekler açıklamalar mı yapar, yoksa o da özrün üstüne tamamen susar mı? Susarsa da haksız mı sessiz kalması, hatta belki geri adım atması yadırganır mı? Yeterince destek olabildik mi ona? Sesini sesimiz yapabildik mi?

Gülşen’le ilgili bu sene bu ilk yazım da değil, türlü konularda hedefteydi zaten ve o zaman da yalnız bırakıldığını hissettiğim için pop kanadından olmasına ve dinlemememe rağmen yazımda yer vermiştim.

Zira popüler kanadın sesinin çıkması, muhalifliğini ortaya koymaya başlaması çok değerli.
Umarım arkasındaki kitle de onun kadar ses çıkarır da yalnız bırakıldığını hissettirmeyiz.

Festival yasakları…

Müzikle ilgili diğer olumsuz gelişme hepimizin canını sıkan festivallere uygulanan keyfi yasaklar oldu. Milyonfest fazla göz önünde olduğu için onun üzerinden yasak konuşulsa da ardından başka festivaller ve en son da geçen hafta Nilüfer Müzik Festivali’ne gelen yasaklarla işin nereye varmasının istendiğinin mesajı çok net sunuldu aslında.
Önemli olan burada da sesimizi duyurup duyuramadığımız. Tabii işin eylem kısmı aslında hem Gülşen hem de festival konusunda meslek birliklerinde olmalı(ydı.) Onlar da sağolsunlar bizler gibi kınama twitleriyle gündemde yerlerini almış oldular. Destek olmuş oldular mı, bence kesinlikle hayır.
Sakinliği koruyarak hakkımızı aramaktan vazgeçmemeliyiz, vazgeçersek ölürüz! Ve bu gerçek ölümden daha beter bir ölüm olur emin olun. Bu arada meslek birliklerine yaptıklarından daha çok iş düşüyor, bilmem farkındalar mı?

Birlikte farklılıklarımızla yaşamayı öğreneceğimiz, yasakların yerini hoşgörünün alacağı adil bir şekilde yönetilmek, kimsenin kimseyi tehlike görmeyeceği sistemleri kurmak zorundayız. Yoksa isimler değişir, yaşadıklarımız değil.

Zeynep Bastık son dönemin en gündemlerinden bir diğer konu

Zeynep Bastık yakın zamanda “Ara” şarkısını yaptı, çarşı karıştı. Seven, sevmeyen, şarkıyı orijinaliyle kıyaslayan….
“Kendi orijinal şarkı yapamıyor mu?” lar falan havada uçuştu.
Düşündüm de yıllar yıllar önce Fikret Şeneş ve Ajda Pekkan ikilisinin çalışmaları; tam da bu şekilde aranjmanlarla bu günlere “Süper Star” olarak getirdi Pekkan’ı. Ajda şu dönemde çıksaydı bu çok bilenlerle (!) işi zordu. Zeynep’in de zor ama görünen o ki yoluna bakıyor, çok da takılmıyor gibi… Yeni şarkısı bu hafta yerini aldı bile: Kozmos düetiyle gelen “Savaştım Harbiden” yeni Bastık şarkısı.

Ve tabii ki Aleyna Tilki

Yasaklardan memnuniyetsizliklerden pay alan bir diğer genç müzisyen de Aleyna Tilki oldu. Ve Aleyna ruhsal olarak müzikten nasıl beslendiğini öyle içten açıklamış ki sosyal medya hesaplarından, umarım bu yasakları ne müzisyene ne onları sevenlere yaşatacağımız dönemler artık son bulur. Bunun için de dinleyelim dinlemeyelim, yasakçı tüm zihniyetlere birlikte karşı durmak, müzisyeni yalnız bırakmamak zorundayız.

Serkan Ferat’tan “Çağırın Gelsin”

Kreş’ten tanıdığımız Serkan Ferat uzun süredir solo projeler üretiyor. Pandemi döneminde de üretken olan müzisyenin yeni şarkısı “Çağırın Gelsin”, birbirinin kopyası soundlar arasında resmen bir nefes olmuş; adeta yeni bir soundun muhteşem öncüsü gibi.

Şarkıyı listelerinize eklemek isteyeceksiniz; biliyorum.

Erden Erdoğan ve Vedat Özkaya ortaklığından doğan şarkı: “Sonbahara Bırak”

Vedat Özkaya ve Erden Erdoğan her ikisi de müzik dünyasının sadece müzikleriyle değil, karakterleriyle de öne çıkan isimlerinden. Diğer müzisyenlerle ilişkilerine önem veren, beğendikleri başka çalışmaları sonsuzca destekleyen, ruhu da müziği gibi güzel kişiler. Her iki müzisyenle şarkılarını sevmek dışında çalışma şansım da oldu, nasıl muhteşem olduklarını yakinen biliyorum. ?
İşte iki gönlü güzel, müziği güzel insan bir araya gelmiş ve harika bir şarkıya imza atmışlar.
Şarkı her iki müzisyenin de Spotify sayfasında yer alıyor. “Sonbahara Bırak”ı dinlemeden sonbahara girmeyin, hiç vakit kaybetmeden listelerinize de ekleyin.

“Aşıklar Gece Ölür” albümden sonra kliplere ve etkinliklere başladı

Uzun bir hazırlık dönemi geçiren, senenin en iddialı müzik projelerinden birisi olan “Âşıklar Gece ÖlürNovel Soundtrack şarkıları kliplenmeye başladı.
Albümün ilk klibi Ferit Tunçer’in “Düşman Oldum Hayata” isimli şarkısına geldi. Albümde müzik dinleyicilerinin özlediği rock soundunu barındıran “Düşman Oldum Hayata” şarkısı ile birlikte 7 bestecinin 8 bestesi yer alıyor. Uzun çalışma sürecine şahitlik etme mutluluğu yaşadığım projenin bir romana ithaf edilen albüm olması dışında en başlı sürprizleri rocktan, alternatife, reto-poptan klasik müziğe, çok geniş janr’a yer veren bir albüm olması, ilham kaynağı romanın yazarı sevgili Gülşah Elikbank’ın da albümde söz yazarı (Aşıklar Gece Ölür ve Seni Sana Rağmen Seviyorum) ve Efe Dikmen ile birlikte “Seni Sana Rağmen Seviyorum” şarkısını seslendirmesi. Aslında bilmeyenler ya da satır aralarında atlayanlar için bir minik tüyo; “Seni Sana Rağmen Seviyorum”, Gülşah Elikbank’ın şu anda yazmakta olduğu romanın da ilham kaynağı oldu. Şu anda konserler ve sohbetler olarak albüm lansmanı devam ederken, müziğin zehri içine işleyen yazarımızla ilerleyen günlerde güzel sürprizlerimiz de olmaya devam edecek; projenin içinden bildiriyorum, daha yeni başladık.

On Air Music Co.’nun Gülşah Elikbank “Aşıklar Gece Ölür” kitabı ile buluşturduğu şarkılarına ilham verdiği albümde yer alan sanatçılar Ali Başarır, Alişan Özaydın, Efe Dikmen, Erinç, Ferit Tunçer, Ufuk Sağın ve Samet Serhat‘ın şarkılarıyla kitap karakterlerine müzikal bir yolculuğa çıkmak isteyenler için albümlerin linkini bırakıyorum.

Ek olarak; yazımda bolca link verdim, ilginizi çeken yazılardaki şarkıları aramadan kolayca ulaşın istedim, listelerinize almanız konusunu da sıkça hatırlattım. Çünkü müzisyenlerin tek motivesi dinlenen şarkıları, girdikleri listeler. Bu satırları sonuna kadar okuyan bir müzikseverin sevdiği ya da yeni keşfedip beğendiği şarkı ve müzisyenlerden bu kadarını esirgemeyeceğine inanıyorum.
Listeleriniz değerli, dinlemeleriniz önemli.
Müzikle kalın, size dayatılanları değil; sevdiğiniz müziği dinleyin.

SPOTIFY

YOUTUBE

Önceki İçerikSAKÜDER’den İstanbul Sanat Buluşması
Sonraki İçerikAynur Kulak’tan “Adı Olmayan İkinci Öykü”
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments