Scarlett Johansson’dan OpenAI’ye yasal uyarı

Scarlett Johansson, OpenAI'nin ChatGPT sistemi için kendi sesine çok benzeyen bir sesi izinsiz kullanmasına öfkelendi ve yasal işlem başlattı.

0

Oyuncu Scarlett Johansson, OpenAI‘nin ChatGPT sistemine sesini vermesi için yaptığı teklifi reddettiğini, ancak şirketin yine de kendi sesine çok benzeyen bir sesi kullanarak büyük bir şaşkınlık ve öfke yaşamasına neden olduğunu söyledi.

Variety’ye verdiği bir açıklamada, avukatlarının OpenAI’ye ulaşarak, GPT-4o chatbotundaki yeni seslerden biri olan Sky‘ın sesinin kaldırılmasını talep ettiğini belirtti.

Geçen hafta OpenAI, GPT-4o’nun demo sunumunda Sky sesini tanıttı ve bu ses Johansson’ın 2013 yapımı “Her” filmindeki yapay zeka karakteriyle çok benzer bulunmuştu. Şirket, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Sky sesinin kullanımını duraklatacağını duyurdu. OpenAI, “Biz, yapay zeka seslerinin bir ünlünün belirgin sesini kasıtlı olarak taklit etmemesi gerektiğine inanıyoruz — Sky’ın sesi Scarlett Johansson’ın taklidi değil, başka bir profesyonel oyuncunun kendi doğal konuşma sesi.” dedi.

Johansson, Eylül 2023’te OpenAI CEO’su Sam Altman tarafından ChatGPT 4.0 sistemine ses vermesi için kendisiyle iletişime geçildiğini ve kişisel nedenlerden dolayı teklifi reddettiğini açıkladı.

“Yayınlanan demoyu duyduğumda, Mr. Altman’ın benim sesime bu kadar benzeyen bir ses seçmesini şok ve öfke içinde karşıladım, çünkü en yakın arkadaşlarım ve haber ajansları bile farkı ayırt edemedi,” dedi Johansson. “Mr. Altman, bu benzerliğin kasıtlı olduğunu ima ederek, tek bir kelimeyle ‘her’ tweet attı — bu, filmdeki Samantha adlı sohbet sistemini seslendirdiğim yapımla ilgili bir referanstı.”

Johansson, insanların isim, görüntü veya benzerliklerinin izinsiz kullanılmasına karşı koruma sağlayacak yasaların çıkarılması çağrısında bulundu. “Deepfake’lerle ve kendi benliklerimizin, işlerimizin, kimliklerimizin korunmasıyla uğraştığımız bir dönemde, bu konuların mutlak bir açıklığa kavuşturulması gerektiğine inanıyorum.” dedi. “Kişisel hakların korunmasını sağlamak için uygun yasaların çıkarılmasını ve bu konuda şeffaflık sağlanmasını dört gözle bekliyorum.” OpenAI temsilcileri hemen yorum yapmadı.

Johansson’a benzeyen ChatGPT sesi, geçen hafta sonu “Saturday Night Live” sezon finalinde eşi Colin Jost’a yönelik bir espri konusu oldu. Michael Che’nin yazdığı şakayı bir karttan okuyan Jost, “ChatGPT, Scarlett Johansson’ın ‘Her’ filmindeki yapay zeka karakterinden esinlenen yeni bir sesli asistan özelliği yayınladı, ancak o bedeni görmeden dinlemenin ne anlamı var ki?” dedi.

Johansson’ın tam açıklaması:

Geçen Eylül ayında, Sam Altman’dan, mevcut ChatGPT 4.0 sistemine ses vermem için bir teklif aldım. Bana, sesimi kullanarak teknoloji şirketleri ile yaratıcılar arasında bir köprü kurabileceğimi ve tüketicilerin insanlarla yapay zeka arasındaki büyük değişime daha rahat uyum sağlamalarına yardımcı olabileceğimi söyledi. Sesimin insanlara rahatlık vereceğini düşündüğünü belirtti. Uzun bir değerlendirme sürecinin ardından, kişisel nedenlerle teklifi reddettim.

Dokuz ay sonra, arkadaşlarım, ailem ve kamuoyu yeni sistemin ‘Sky’ adlı sesinin bana ne kadar benzediğini fark etti.

Yayınlanan demoyu duyduğumda, Mr. Altman’ın benim sesime bu kadar benzeyen bir ses seçmesini şok ve öfke içinde karşıladım. Mr. Altman, bu benzerliğin kasıtlı olduğunu ima ederek, tek bir kelimeyle ‘her’ tweet attı — bu, filmdeki Samantha adlı sohbet sistemini seslendirdiğim yapımla ilgili bir referanstı.

ChatGPT 4.0 demosunun yayınlanmasından iki gün önce, Mr. Altman, ajanımla iletişime geçerek fikrimi yeniden değerlendirmemi istedi. Bağlantı kuramadan, sistem yayınlandı.

Yaptıkları eylemler sonucunda, yasal danışman tutmak zorunda kaldım ve avukatlarım Mr. Altman ve OpenAI’ye iki mektup göndererek ne yaptıklarını ve ‘Sky’ sesini nasıl oluşturduklarını detaylandırmalarını talep etti. Sonuç olarak, OpenAI isteksizce ‘Sky’ sesini kaldırmayı kabul etti.

Deepfake’lerle ve kendi benliklerimizin, işlerimizin, kimliklerimizin korunmasıyla uğraştığımız bir dönemde, bu konuların mutlak bir açıklığa kavuşturulması gerektiğine inanıyorum. Kişisel hakların korunmasını sağlamak için uygun yasaların çıkarılmasını ve bu konuda şeffaflık sağlanmasını dört gözle bekliyorum.

Önceki İçerik52. İstanbul Müzik Festivali, ödüllü genç piyanist İlyun Bürkev’le açılacak
Sonraki İçerikStefan Zweig’ın üç etkileyici öyküsü bir kitapta
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments