HLAG Türkiye 2021 kazananları yarışma tecrübelerini paylaştı

HLAG Türkiye Kadın Davulcular Yarışması 2021'in kazananları yarışma ile ilgili duygu ve düşüncelerini aktardı.

0

Bu yıl ülkemizde ikinci kez düzenlenen HLAG Türkiye Kadın Davulcular Yarışması’nın geçtiğimiz yıl kazananlarıyla yarışma tecrübelerini ve dereceleri sonrası kariyer ilerleyişlerini konuştuk. Geçen yıl ilki gerçekleşen yarışmada Selin Dede, Zeynep Gerelioğlu, Derin Okur, Almina Çavuşoğlu, Heva Kale ve Büşra Vanlıoğlu derece almıştı.

– Yarışmaya katılım sonrası dereceye girdiğinizi öğrendiğinizde neler hissettiniz? Hayatınızda neler değişti?

Selin Dede: Yarışma sonrasında dereceye girdiğimi öğrendiğimde çok heyecanlandım ve bu benim için bir ilk olduğu için çok sevindim. Hayatımda, özellikle de müzik hayatımda özgüvenim arttı ve daha çok hevesle müzik yapmaya başladım.

Zeynep Gerelioğlu: Başta çok şaşırdım, hatta duymak yetmedi, inanamadım! Çok mutlu oldum, çok sevindim ve günler boyunca, sevinçten havaya uçmadan önce sürpriz ödülün gelmesini büyük bir heyecan ve sabırsızlıkla bekledim. O günden sonra kendime daha çok inanmaya başladım. Beni tanımayan birçok kişi beni yarışma sayesinde tanımaya başladı. Hatta bir gün bir süpermarkette kasadan aldıklarımızı öderken kasiyer bana ismimi sordu ve beni ‘’Hit Like A Girl’’ yarışmasından tanıdığını söyledi, çok şaşırdım! Elde ettiğim başarı ile ilgili böyle sürpriz şaşkınlıklarla karşılaşmak beni çok mutlu ediyor.

Derin Okur: Öncelikle bırakın dereceye girmeyi hedeflemeyi, yarışmaya katılmaya günler kala karar kılmıştım. Haberi aldığım esnada bilgisayar oyunu oynuyordum, bildirimi görünce ne hissedeceğimi bilemedim ve oyunuma bir süre devam ettim. Enteresan bir histi, öyle bir beklentim olmamasından ötürü olsa gerek aileme dahi yarım saat sonra haberi vermiştim. Oysa ki yaptığım iş ile hiç gurur duymuyor, birisi videoyu açtığı takdirde kulaklarımı kapatıp oradan uzaklaşıyordum. Bana gerçekten değerli insanlar, çevre kattığını söyleyebilirim.

Almina Çavuşoğlu: Yarışma sonrası dereceye girdiğimi öğrendiğimde çok mutlu oldum ve gurur duydum. Benim için çok farklı ve güzel bir tecrübe olmuş oldu. Bu sayede öz güvenim arttı. Daha istekli bir şekilde çalışmalarıma devam ettim.

– Fırsat eşitliği sizin için ne anlam ifade ediyor? Yarışmanın bu misyonu yerine getirdiğine inanıyor musunuz?

S.D.: Fırsat eşitliği benim için herkesin eşit imkanlara erişebilmesi anlamına geliyor. Yarışmaya katılma hakları ve halk oylaması ile katılımcılar eşit şartlarda yarışabiliyorlar.

Z.G.: Aslında kadınların da birçok şey başarabileceğini, büyük değişimler yaratabileceğini göstermek için cinsiyet eşitliği çok önemli bir nokta. Tüm dünyada kadınların, ‘’Biz de buradayız, biz de bagetlerimizi çevirebilir, zillere deliler gibi vurabiliriz!’’ diyebileceği, kendileri gibi düşünen başka kadınlarla tanışıp, haklarını savunabileceği bu yarışma, korkmadan bagetleri eline alabilmiş tüm kadınlar için büyük bir fırsat. Umarım gelecekte de kadınların da hakkı olduğunu belirtmek için bunun gibi başarılı fikirler çıkmaya devam eder.

D.O.: Fırsat eşitliği demek, farklı potansiyellere sahip her bir bireyin o alanda edeceği mücadelede eşit imkanlar doğrultusunda mücadelesine girişmesi, dolayısıyla potansiyellerini daha makul bir halde ortaya koyabilmelerini sağlamalarıdır. Her ne kadar yarışma, sahip olduğu mantalite ve dinamiği neticesinde bunu yerine getirme yolunda olsa dahi bu eşitliğin sağlanabilmesi için ülkedeki bölgeler bazında bir refah karşılaştırılması gereklidir. Yine de ben, bu organizasyon güçlendikçe bu misyonu daha da yerine getirebilecek bir noktaya edeceğine inanıyorum.

A.Ç.: Fırsat eşitliği benim için herkesin eşit haklara, fırsatlara sahip olması demek. Yarışmaya her seviyeden kişilerin katılabilmesinden ve halk oylamasıyla eşit bir şekilde değerlendirilmesinden dolayı yarışmanın bu misyonu yerine getirdiğine inanıyorum.

– Müzikal kariyerin ilk yıllarında müzik yarışmalarının gelişime katkılarını nasıl değerlendirirsiniz?

S.D.: Özgüven ve azmi arttırdığını düşündüyorum.

Z.G.: Bu tür müzik yarışmalarına katıldıkça her seferinde daha iyisini yapmaya çalışıyorsun, yeni beceriler elde ediyorsun ve bu senin gelişiminde birçok olumlu katkı sağlıyor. Kendini daha iyisine zorluyor, gelişiyorsun ve kendini buluyorsun.

D.O.: Bu gelişimin en üst düzeyde olması için, yarışmacının kendisini geliştirmeye odaklandığı kadar diğer yarışmacıları da takip edip, onlarla bilgi alışverişinde bulunması gerektiğini savunuyorum. Müzikal kariyerin başlarında olduğu vsrsayılırsa, bu alanda ilerlemiş insanlar ile kendi arasındaki nüansları saptayıp, bunları not alıp gelişimine katkıda bulunması kesinlikle tavsiyemdir.

A.Ç.: Müzikal kariyerin ilk yıllarında müzik yarışmalarının, gelişime oldukça katkısı olduğunu düşünüyorum. Benim yarışmaya katılmamdaki en büyük sebep de buydu zaten. Benim için bir yarışmadan ziyade kendimi geliştirmem, neler yapabildiğimi görmem için büyük bir fırsattı. Yarışma sayesinde öz güvenim ve müziğe olan motivasyonum artmış oldu.

– Bu yıl yarışma tekrar gerçekleşecek. Bu yılki katılımcılara ne tavsiye ediyorsunuz?

S.D.: Kendinize güvenin ve yapabileceğinize inanın.

Z.G.: Bu yılki katılımcılara, kendileri olmaları ve eğlenebildikleri kadar eğlenmelerini, buradaki amacın kadınların da bateri çalabileceğini tüm dünyaya dikkat çekici bir yarışmayla göstermek olduğunu hatırlatmak isterim. Önemli olan galibiyet değil, hatta bu yarışmada rakip olmak da doğru değil!  Sadece eğlenin ve kadınların da bateri çalabileceğini tüm dünyaya gösterin!

D.O.: Dürüst olmam gerekirse, kişinin asıl hedefi enstrümanda ve müzik kariyerinde gelişmek ise, uluslarası yarışma prosedürlerine odaklanmaktansa öncelikle kendi müzikalitesine, parçaya  neyi neden ve nasıl uyarladığına, tekniğine ve sonrasında zenginliğe dikkat etmesini şiddetle tavsiye ederim. Zira, diğer yarışmacılarla karşılaştırmaların yapılacağı zaman, davul adına daha verimli olması adına saydıklarımdan ziyade kamera açısı, kurgu, efektler vs gibi detaylara odaklanılmamalı, onlar ikincil olarak gelmelidir.

A.Ç.: Her zaman kendinize güvenin ve inanın. “Yapabilir miyim ?” endişesine kapılmak yerine size sağlayacağı katkılara odaklanın. Başarı sadece sıralamadan ibaret değildir. Yarışmaya katılma cesareti göstermeniz ve elinizden geleni yapmanız, başarınızın en büyük göstergesidir zaten.

Teşekkürler.

HLAG 2021 PERFORMANSLARI

Önceki İçerikMehmet Ali Erbil’e haddini kim bildirecek?
Sonraki İçerikNilo “Güncem” ile Hüsrev Kethüda Hamamı’nda
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments