Mutlaka görülmesi gereken en iyi dalış yerleri: Mısır / Kızıldeniz

"Mısır, Keops Piramidi ve İskenderiye Feneri ile dünyanın yedi harikasından ikisine sahiptir. Mısır’da yer alan Kızıldeniz, hem tatil beldesi hem de keşfetmek için harika bir noktadır."

0

Sualtının mistik dünyasına yaptığımız yolculuklarda, sualtının heyecan verici, büyüleyici birçok keşfedilecek canlıya sahip olduğunu görmekteyiz, sualtının derinlikleri ve sualtı dünyasının keşfi, insanların keşfetme isteği ve araştırmadan doğan meraklarıyla ortaya çıkmış olup sualtı dünyasına yolculuğunu başlatmıştır.

16.yy’da İngiltere ve Fransa’da yapılmaya başlayan ilk sualtı dalışlarında, suyun 20 metre altına inilerek sualtı keşfedilmeye başlamış, daha sonraki yıllarda sualtı dalışlarına merakın artmasıyla birlikte sualtına iniş derinlikleri ve süresi daha da artmıştır.19.-20.yy’da özellikle Helyum -O2 karışımının bulunmasıyla birlikte dalışlarda daha kontrollü, özellikle sualtında daha güvenli dalışların gerçekleşmesi sağlanmıştır. Dünyada sualtına olan ilgi her geçen gün artmakta ve popülaritesini korumaktadır.

Mısır, Keops Piramidi ve İskenderiye Feneri ile dünyanın yedi harikasından ikisine sahiptir. Mısır’da yer alan Kızıldeniz, hem tatil beldesi hem de keşfetmek için harika bir noktadır. En çok ziyaret edilen denizlerden biri olan Kızıldeniz, adını denizi kırmızımsı renklere boyayan mevsimsel olarak meydana gelen periyodik alg çiçeklerinden almaktadır. Kızıldeniz, söylendiği üzere deniz yaşamının cennetidir ve berrak denizidir.

1000’den fazla balık türü ve 150 mercan türü ile yaşam açısından zengindir. Kızıldeniz’de az sayıda fırtına olduğu için mercanları girift ve güzeldir. Kaplumbağalar, güney canlı kabini alırsanız köpekbalıkları gibi yaygındır. Kızıldeniz’e dalmak için en iyi zaman ortalama su sıcaklığı Şubat ayında en düşük 20oC ile uzak güneyde Eylül ayında 31 oC arasında değişmektedir. Rüzgarlar genellikle dolunayda en zayıftır. Sezonun en zayıf olduğu zamanlar, daha soğuk su nedeniyle Aralık’tan Şubat’a ve sıcaklık nedeniyle Haziran’dan Ağustos’a kadardır. Kış aylarında Mısır’da Okyanus Beyaz Uçlu köpekbalıkları Sudan’da çekiç kafalı köpekbalıklarını görmek mümkündür.  Balina köpekbalıklarını görmek için en uygun zaman Kasım’dan Ocak’a kadardır. Yazın daha sıcak su, çekiç kafalı köpekbalıklarını daha kuzeyde Mısır’a çekmektedir. Eylül-Kasım aylarında, Manta vatozları ve testere köpekbalıkları hem Sudan’da hem de Mısır’da sıklıkla görülmektedir. Dalış yaptıktan sonra 1000’den fazla omurgasız türü ve 200 tür sert ve yumuşak mercanla tanışırsınız. Kızıldeniz tüplü dalış alanı kristal berraklığındadır ve size net bir su altı manzarası sunmaktadır. Dalış süreci sığ yama resiflerini, sürüklenme dalışlarını ve duvarları içerir.

Özellikle tatil köyleri Sharm El Sheikh ve Dahab tercih edilmektedir. Mısır, turistik açıdan oldukça merak uyandıran tarihiyle insanların tatil için tercih sebeplerindendir. Her yıl dünyanın dört bir yanından gelen dalgıçlara da dünyanın en güzel mercan resiflerinden kabul edilen, çeşitli dalış alanlarıyla hizmet sunmaktadır. Birçok batık yerleri bulunan Kızıldeniz’in derinliklerinde sıklıkla mercan görülmekle birlikte köpekbalığı, büyük balıklar, çekiç, deniz kaplumbağaları görülmektedir. Sualtı dalışının en favori yerlerinden  bir tanesi de Sharm El Sheikh’tir. Mısır’ın Sina Yarımadası’nda Kızıldeniz kıyısında yer alan tatil kenti ve turizm merkezi olan Sharm El Sheikh’te mercan ve yunuslarla sıklıkla karşılaşılmak mümkün olup ayrıca deniz altı da akvaryum gibi görülmektedir. Denizin içinde her türlü bitki ve balık görülmektedir. Sharm El Sheikh’te  birçok dalış noktası vardır. Tiran adası yakınlarındaki Jackson, Gordon ve Ras Bob resifleri. SS Thistlegorm batığı (1941 yılında batan İngiliz gemisi) turistlerin en fazla rağbet gösterdiği yerlerdir. Ras Muhammed Milli Parkı, en çok dalış yapılan yerler arasında görülmektedir. Kızıldeniz’in dip yapısı, genel olarak farklılık göstermediğinden, resifler ve bunların üzerinde yaşam da, genel olarak birbirine benzemektedir.

Mısır’da Tüplü Dalış İçin En İyi yerler:

SHARM El SHEIK: Sina yarımadasının güney ucunda yer alan Sharm el Sheikh’i meşhur yapan nedenlerden biri, 128 metreden uzun İngiliz nakliye gemisi enkazıdır. Denizin derinliklerinde büyük gemi açıkça görülmektedir. Bu büyük gemi, Glasgow’dan İskenderiye’ye yaptığı yolculukta saldırıya uğradı ve battı. Gemiyle ilgili en ilginç şeylerden biri, zırhlı araçlar, radyolar, lastik çizmeler ve okyanusun dibinde duran diğer şeyleri içeren kargolardır… Derinlerde ise enkazın etrafındaki kumda saklanan timsah balıklarını görmek mümkündür.  1990’lı yıllarla birlikte belgesellerde daha da isminden söz ettiren, dalış turizminin de en tercih edilen bölgesi haline gelmiştir, Kızıldeniz’in hemen kenarında ve çöl dağlarıyla çevrilidir. Dalış turizmi açısından en tercih edilen bölgeler arasında yer almaktadır, Sina adası, her yıl dünyanın her yerinden dalışlar için tercih edilmektedir. Sualtında çoğunlukla mercanlar, deniz yelpazesi, dev müren balıkları, yarasa balıkları görülmektedir ayrıca turistlerin rağbet gösterdiği adada da dalış haricinde, özellikle hediyelik eşyaların bulunduğu dükkanlara turistlerin ilgisini çekmektedir.

HURGADA: Kızıldeniz ile Sina yarımadasının batısında bulunan Hurgada’nın diğer dalış merkezlerinden farklılığı ise berrak, kristal su altı görüntüsüne sahip olmasıdır. Mercanlar ve köpekbalığı sıklıkla görülmektedir. Hurgada’nın derinlerinde yunuslar ve mercanlar haricinde dev yılan balıklarına rastlanırken enkazların da olduğu bölgede en bilinen enkaz İngiliz kargo gemisidir. Aida II yakınlarında, beyaz uçlu resif köpekbalıkları, çekiç kafaları ve tren vagonları enkazlara rastlanmaktadır. Dalış haricinde dalmak istemeyen turistler için de suyun altının görülmesi amacıyla yapılmış sinbahd sub marine denizaltı bulunmaktadır. Bu sayede Kızıldeniz’in sualtının eşsiz güzellikleri görülebilmektedir. Her yıl sayısız turist Hurgada’yı ziyaret etmektedir.

MARSA ALAM: Mısır’ın güneydoğusunda yer alan Marsa Alam’ın ana caddesi, gündüzleri neredeyse boştur, mimarisi sönüktür ve şehrin çoğu dev bir inşaat alanından biraz daha fazlasıdır. Şehirde birkaç küçük bakkal, hediyelik eşya pazarı, bir hırdavat dükkânı, en az iki eczane, bir döviz bürosu ve hatta küçük bir banka bulunmaktadır. Buradaki insanlar, Mısır’ın en misafirperver ve nazik insanlarındandır. Özellikle havaalanının da kurulmasıyla birlikte en çok tercih edilen dalış merkezlerinden birisi olmuştur. Özellikle deniz canlılarının fazlalığı, çeşitliği sebebiyle tercih edilmektedir. Geceleri suyun sıcaklığı ile dikkat çekmektedir. 80 metre uzunluğundaki bu resif 25 metre derinliğindedir. Dik bir duvarı vardır ve etrafı güçlü akıntılarla çevrili oluşu nedeniyle burayı drift sürüşü için doğru yer yapar. Dalış sırasında, yelpaze mercanların ve Anterlerin yanından geçeceksiniz. Elphinstone Reef, dalgıçlara Oceanic White uçlu resif köpekbalıkları ve Çekiç Kafalılarla tanışma şansı sunuyor. Ayrıca yunusları ve kaplan köpekbalıklarına sıklıkla rastlamak mümkündür.

HAMATA: Burası güney Deniz Parkı’ndaki en ünlü dalış alanlarıdır. Küçük bir mezra olan burayı çok az turist ziyaret ediyor. Burada dalış yapmak mutlak mutluluktur. En ünlü nokta Wadi el Gemal’dir ve bir dizi katı çevre yasasıyla iyi korunmaktadır.

DAHAB: Kızıl Deniz, milyonlarca yıldır Hint Okyanusu’na bağlı olmasına rağmen, hala birçok benzersiz türe sahiptir. Bunun nedenlerinden biri de zamanla artan tuzluluk adaptasyonudur. Ilık suya uyarlamalar da vardır. Dahab’da dalış mevsiminin süresi, eylül ayından kasım ayına kadardır – hava sıcaklığı yavaş yavaş soğur, ancak su yine de güzel ve ılıktır. Yaz aylarında hava çok sıcak olduğu için genellikle Haziran / Temmuz’dan Ağustos’a kadar tercih edilmektedir.  Yine de bu aylarda, deniz yaşamı daha da bollaşır ve yunuslar/ köpekbalıkları gibi daha büyük deniz canlılarını görme şansınız çok daha fazladır. Nisan ve Mayıs ayları hava sıcaklığı açısından genellikle iyi aylardır, su yaklaşık 22 ° C’dir. iyi korunmuş resifleri ve bol deniz yaşamı nedeniyle popülerdir. Bu rahat kasaba zamanla bedevilerin ve göçmenlerin bir arada yaşadığı ve güzel doğanın tadını çıkardığı benzersiz bir havaya sahiptir. Kızıldeniz ve Sina çölü ile çevrili, gerçekten büyülü bir yerdir. Dahab, turistlerin özellikle Mısır’da tercih ettiği, en güvenli yerlerden bir tanesidir. Yerlilerinin nezaketli ve misafirperver oluşu tercih edilen kasabalar arasında Dahab’ın ilk sıralarda yer almasını sağlamıştır. Dahab’ta yapılan son araştırmalarda özellikle  Kızıldeniz mercanlarının ısınan denizlerden gelen zararlara karşı dirençli olduğunu göstermiştir. Bilim adamları bunu, Kızıldeniz’in güneyinde bir “sıcak su bariyeri” nin varlığıyla açıklıyor ve sadece ısıya dayanıklı mercanların girmesine izin veriyor. Su sıcaklıkları Şubat ve mart aylarında 20oC ile Eylül ve Ekim aylarında 25oC arasında değişmektedir. Soğuk alanların en az 5 mm’lik bir wetsuit’e ihtiyacı olacak ve kış aylarında biraz ekstra koruma sağlayacaktır. Suyun üzerindeki en sıcak aylar, Temmuz ve Ağustos aylarında ortalama 33oC olan sıcaklıklarla Mayıs’tan Eylül’e kadardır. Kış aylarında sıcaklık ortalama 18 veya 19oC’dir. Dahab’ın isminin anlamı Altına benzetildiği için bedeviler tarafından “Altın Kum” olarak adlandırılmıştır. Dalışlar genellikle kıyıdan yukarı veya aşağı kısa bir yolculukla yapılmaktadır, suya girmeden önce ise turistlerin oldukça tercih ettikleri dalış öncesi ve sonrasında dinlenmek için kurulmuş olan çadırlar, bir fincan çay içmek için en çok tercih edilen yerlerdir. İsteyenler dalıştan sonra öğle yemeği için kafeye dönmektedirler.

Turistlerin Dahab’ı tercih etme sebeplerinden biri de gezmek ve alışveriş yapmaktır. Dahab’ta birçok hediyelik eşyanın satıldığı dükkanlar bulunmaktadır. Turistler bu dükkanlardan alışveriş yaptıktan sonra dışarıda kurulan bedevi çadırlarında da dinlenerek çaylarını içmektedirler. Dinlenmek için kurulmuş çadırlar, günün yorgunluğunu atmak isteyen turistler için mâkul alanlardır.

Haftaya Blue World’ün büyülü dünyasında, Bahamalar’ın eşsiz güzelliklerinde görüşmek dileğiyle sevgiyle kalın….

Gül Önen
Önceki İçerikEzgi Pekel’in yeni albümü: “Bizim Gibiler (Akustik)”
Sonraki İçerikSelin Baycan’dan yeni single: “Dipsiz Kuyu”
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments