Müzik listeleri üzerine yazılar vol. Bilmem kaç

Çok yazdığım konulardan biri müzik listeleri. Ama bu sefer biraz daha farklı bir açıdan değerlendirmek istedim. Çünkü müziği vitrin olarak sunanlarla, müziği dinleten olarak sunanlar birbiri ile kesişmeyen iki farklı dünya haline geldiler.

Yazıma ana göstergemiz yazık ki yine Spotify. Çünkü Spotify içeriğini adeta sosyal medya misali kullanıyor. Takipler, dinlenme sayıları; müzisyenlerin de, bireysel müzikseverin de başlıca tercih nedeni. Bu başta iyi gibi gözükse de müzisyen açısından artık nelere yol açtığını deneyimliyoruz, biliyoruz. Ama vazgeçmek için kimsede bir istek de yok. O zaman oyuna devam!

Spotify’ın o çok tartışılan(!) editör listelerinin dışında biliyorsunuz bireysel ve label listeler de hazırlanıyor. Label listeler genelde kendi müziklerini sunuyor, bireysel listelerse ise ikiye ayrılıyor: Müzik insanlarının (yazar-müzisyen, v.b) listeleri ve noname isimlerin listeleri. Bu arada noname dediğime bakmayın zira özellikle isim yapmak isteyen ve yeni başlayan müzisyenler için o listeleri hazırlayanlar “ilah” konumundalar. Bu son bahsettiğim müzisyenlerin girmek için can attığı listeleri hazırlayanların, yılların müzik insanlarının ya da müzik yazarlarının değil de 18-24 yaş arası gençler olmasını bu işlerin en başında garipsemiştim. Sonra sistemin içinde gözlemledikçe anladım ki bu gençler dijital dünyayı, sosyal medyanın – dijital yayın platformlarının özünü, içeriğini ve hatta varsa ‘bug’unu biliyorlar ve kartlarını dijital dünya kurallarına göre oynuyorlar.

…. dı yani düne kadar.
Çünkü Spotify son günlerde tüm bu çok takipçili özel listelerin sahiplerinin listelerine girişlerini engellemeye başladı. Bu engellemenin nedeni ise liste ticareti yapmanın yasak olması. Bu ortamın asıl nedenini ve sistemin açıklarını çözmek için atılmış bir adım mı bu operasyon, yoksa kendi döngüsü dışında bu listelerle öne çıkanları da engellemek mi, göreceğiz. Umalım, ya bu ticari listeleri bir sisteme bağlasın ya da liste operasyonu sonrası kendi editör listelerini kaydı iyi, müziği iyi tüm müzisyenlere açık hale getirdiğini görelim. Yoksa kendi istediğini ön plana çıkardığını düşündüren listelemesi üzerine bağımsız müziğin elinden bir de bu özel listeleri alırsa -ki almış durumda şu an-, müzisyenin motivasyonunu iyice kaybedeceği aşikâr.

Yazımdan bağımsız olarak güncel bilgi:
Listeciler ve Spotify arasındaki son durum şöyle:  Emekle hazırlanan büyük listelerinden vazgeçirilmek zorunda bırakmaları hiçbir listeciyi pes ettirmedi; ilk şokun ardından yeni listeler açılmaya başlandı. Onlar açıp Spotify kapadıkça bundan zarar gören kesinlikle Spotify’ın marka gücü olacaktır. Daha kendi içinde sistemini oturtamamış görüntüsü, zaman zaman eleştirilen yönlerine bir yenisini daha ekleyecektir.
Kendisi bilir…

Beyza Cumbul

Etiketler

0 yorum “Müzik listeleri üzerine yazılar vol. Bilmem kaç”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Beyza Cumbul | Takip Et

Reklam

Beyza Cumbul | Instagram

Instagram requires authorization to view a user profile. Use autorized account in widget settings

Beyza Cumbul | Twitter

Pin It on Pinterest